halszka.ka 30.03.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 gorąco polecam mazurek orzechowy 10 dkg mielonych orzechów włoskich ew. pół na pół z migdałami mielonymi 20 dkg masła 18 dkg cukru 20 dkg mąki KRUPCZATKI 9 żółtek mogą być 2 ugotowane na twardo a 7 surowych masło utrzeć, stopniowo dodawać żółtka i cukier, dodać zmielone orzechy i mąkę wymieszać piec ok. 20 minut w temperaturze 170 st C POLEWA CZEKOLADOWA 10 dkg margaryny ! 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody 1łyżka spirytusu 3 łyżki kakao rozpuścić wszystko w rondelku oblać ciepłe ciasto ewentualnie udekorować można brzegi ciasta udekorować cytrynowym lukrem uwaga ! ciasto baaaardzo kruche piec np. na folii alu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.03.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 http://gotowanie.onet.pl/8549,208,34208,,rolada_szpinakowa_z_wedzonym_lososiem,wielkanocneprzysmaki.html robie te rolade ...wyglada nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.03.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Z rocznym spóźnieniem, ale lepiej późno niż wcale: Przepis na wielkanocnego „murzyna” Składniki (na 3 formy 12,5x35 cm): 70 dkg mąki pszennej graham 80 dkg mąki pszennej wrocławskiej 10 dkg drożdży garść płatków owsianych 1 łyżka siemienia całego 1 łyżeczka soli 1 kg wędzonej szynki 1 kg wędzonego boczku (ewentualnie kiełbasa) Przepis: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z odrobiną cukru. Mięso ugotować, rosołem zarobić dość gęste ciasto, odstawić do wyrośnięcia, jeszcze raz przerobić, odstawić, połowę ciasta wyłożyć na formę wysmarowaną oliwą, ułożyć ciasno duże kawałki mięsa, nałożyć resztę ciasta i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 1 godz. w gorącym piekarniku (ok. 180 stopni). W tym roku mam zamiar go zrobić (murzyna oczywiście ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 30.03.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 http://gotowanie.onet.pl/8549,208,34208,,rolada_szpinakowa_z_wedzonym_lososiem,wielkanocneprzysmaki.html robie te rolade ...wyglada nieźle robiłam taką niedawno na imprezę, tyle, ze zawinęłam wszystko w naleśniki i podałam na ciepło jak przystawkę, pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 30.03.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Z rocznym spóźnieniem, ale lepiej późno niż wcale: Przepis na wielkanocnego „murzyna” Składniki (na 3 formy 12,5x35 cm): 70 dkg mąki pszennej graham 80 dkg mąki pszennej wrocławskiej 10 dkg drożdży garść płatków owsianych 1 łyżka siemienia całego 1 łyżeczka soli 1 kg wędzonej szynki 1 kg wędzonego boczku (ewentualnie kiełbasa) Przepis: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z odrobiną cukru. Mięso ugotować, rosołem zarobić dość gęste ciasto, odstawić do wyrośnięcia, jeszcze raz przerobić, odstawić, połowę ciasta wyłożyć na formę wysmarowaną oliwą, ułożyć ciasno duże kawałki mięsa, nałożyć resztę ciasta i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 1 godz. w gorącym piekarniku (ok. 180 stopni). W tym roku mam zamiar go zrobić (murzyna oczywiście ) ale tą szynkę i boczek najpierw się wędzi, potem gotuje, a potem jeszcze piecze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.03.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 [ ale tą szynkę i boczek najpierw się wędzi, potem gotuje, a potem jeszcze piecze ?? Szynkę, boczek kupujesz wędzone, potem to gotujesz, a pieczesz "opatulone" ciastem. Te mięsa to nadzienie murzyna, jeśli są ugotowane to się murzyna lepiej kroi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 30.03.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 [ ale tą szynkę i boczek najpierw się wędzi, potem gotuje, a potem jeszcze piecze ?? Szynkę, boczek kupujesz wędzone, potem to gotujesz, a pieczesz "opatulone" ciastem. Te mięsa to nadzienie murzyna, jeśli są ugotowane to się murzyna lepiej kroi moja droga, szynkę, boczek a tudzież kiełbasę tymi ręcami wykonałam w zeszłą sobotę, kupowanie wędzonego na święta jest w moim rodzinnym domu profanacją i grozi wyklęciem albo banicją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 30.03.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 insza inszość, cze połowa już zjedzona, co by się nie zepsuło, ciepło sie zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.03.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 moja droga, szynkę, boczek a tudzież kiełbasę tymi ręcami wykonałam w zeszłą sobotę, kupowanie wędzonego na święta jest w moim rodzinnym domu profanacją i grozi wyklęciem albo banicją Chylę czoła i zazdraszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.03.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 insza inszość, cze połowa już zjedzona, co by się nie zepsuło, ciepło sie zrobiło jakby co to ja mam lodówkę, mogę przechować ukradłam kilka przepisów bedę testować - relacja po świetach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.03.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 A czy ktoś z Was robi może paschę? Nigdy nie jadłam tego, a podobno jest pyszne Jakby ktoś miał wypróbowany przepis, to poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.03.2010 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 chodzi o takie coś z twarogu i bakalii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Achaja 30.03.2010 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Ja mam, ja mam!!! Pascha łatwa 50 dag tłustego białego sera 3 żółtka 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynków 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki posiekanych migdałów (obranych) 2 łyżki pokrojonych moreli 2 pokrojone figi skórka otarta z całej cytryny Sposób wykonania : Ser zemleć trzy razy, połączyć z resztą składników i bardzo dokładnie wymieszać . Salaterk wyłożyć wilgotną gazą - przełożyć do niej paschę i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed podaniem i przełożyć na paterę. Mam jeszcze na paschę z wyższej szkoły jazdy. Jak ktoś będzie chciał to jutro wlepię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 31.03.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 A ja myślę mam jeszcze jedną wazna uwagę do paschy. Jesli odstawiamy masę do " zastygniecia", koniecznie na gazę i na durszlak ( ja mam taki stojący jak miseczka) , zobaczycie ile przez nocke odciekło. Raz tego nie zrobiłam i cala pascha rozjechała mi sie na talerzu a tak ma idealna konsystencję.Ja pasche podaje z musem malinowym - rewelacjaMrożone maliny ( takie w pudełeczku w całości) miksuje z cukrem, przecieram przez sitko (pestki malinowe) i mozna sie rozkoszować przyjemna kwaskowościa musu z słodkościa paschy mniammmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 31.03.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Nie pamiętam, jak wpadłam w tamtym roku na ten mazurek, jeśli któraś podawała ten przepis w innym dziale to sorry sprawdzony w tamte święta, pychota: mazurek z krówkową polewą http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=2092 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 31.03.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Napisałam u siebie ale i tu napiszę moje menu wielkanocne - sałatka z brokułów z fetą (Ew-ki) - jajka faszerowane cebulką - pasztet z jajeczkami - schab w galarecie po warszawsku - szynka konserwowa ze szparagami i serkiem chrzanowym w galarecie + sos chrzanowy - ryba w cieście piwnym na zimno + sos czosnkowo-musztardowy - jakaś sałatka z sałaty lodowej i wrzucę co tam w szafkach w kuchni znajdę. Zaleję sosem słodko-kwaśnym (majonez+sok z ćwiartki cytryny+trochę ketchupu żeby był różowy, soku z puszki brzoskwiń i wody z puszki kukurydzy,sól, pieprz). - wiadomo biały barszcz, pieczone mięsa - śledziki pewnie zostaną z wielkiego piątku w oleju. Ja raczej na ostro. Na słodko sernik na zimno i jakieś ciasto, najlepiej lane z owocami Mogłaby byc karpatka ale nie umie ciasta zrobić tylko krem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 31.03.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Ja mam, ja mam!!! Pascha łatwa 50 dag tłustego białego sera 3 żółtka 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynków 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki posiekanych migdałów (obranych) 2 łyżki pokrojonych moreli 2 pokrojone figi skórka otarta z całej cytryny Sposób wykonania : Ser zemleć trzy razy, połączyć z resztą składników i bardzo dokładnie wymieszać . Salaterk wyłożyć wilgotną gazą - przełożyć do niej paschę i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed podaniem i przełożyć na paterę. Mam jeszcze na paschę z wyższej szkoły jazdy. Jak ktoś będzie chciał to jutro wlepię Dziękuję bardzo Poproszę jeszcze o tę drugą (jeśli wykonanie nie przerośnie moich możliwości, to spróbuję zrobić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.