Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkanocne menu


mbz

Recommended Posts

gorąco polecam :lol:

 

mazurek orzechowy

 

10 dkg mielonych orzechów włoskich ew. pół na pół z migdałami mielonymi

20 dkg masła

18 dkg cukru

20 dkg mąki KRUPCZATKI

9 żółtek mogą być 2 ugotowane na twardo a 7 surowych

 

masło utrzeć, stopniowo dodawać żółtka i cukier,

dodać zmielone orzechy i mąkę

wymieszać

piec ok. 20 minut w temperaturze 170 st C

 

POLEWA CZEKOLADOWA

 

10 dkg margaryny !

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki wody

1łyżka spirytusu

3 łyżki kakao

rozpuścić wszystko w rondelku

oblać ciepłe ciasto

ewentualnie udekorować :roll:

 

można brzegi ciasta udekorować cytrynowym lukrem :lol:

 

uwaga !

ciasto baaaardzo kruche piec np. na folii alu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z rocznym spóźnieniem, ale lepiej późno niż wcale:

 

Przepis na wielkanocnego „murzyna”

 

Składniki (na 3 formy 12,5x35 cm):

70 dkg mąki pszennej graham

80 dkg mąki pszennej wrocławskiej

10 dkg drożdży

garść płatków owsianych

1 łyżka siemienia całego

1 łyżeczka soli

1 kg wędzonej szynki

1 kg wędzonego boczku

(ewentualnie kiełbasa)

 

Przepis:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z odrobiną cukru. Mięso ugotować, rosołem zarobić dość gęste ciasto, odstawić do wyrośnięcia, jeszcze raz przerobić, odstawić, połowę ciasta wyłożyć na formę wysmarowaną oliwą, ułożyć ciasno duże kawałki mięsa, nałożyć resztę ciasta i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 1 godz. w gorącym piekarniku (ok. 180 stopni).

 

W tym roku mam zamiar go zrobić (murzyna oczywiście :lol: )

 

:wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z rocznym spóźnieniem, ale lepiej późno niż wcale:

 

Przepis na wielkanocnego „murzyna”

 

Składniki (na 3 formy 12,5x35 cm):

70 dkg mąki pszennej graham

80 dkg mąki pszennej wrocławskiej

10 dkg drożdży

garść płatków owsianych

1 łyżka siemienia całego

1 łyżeczka soli

1 kg wędzonej szynki

1 kg wędzonego boczku

(ewentualnie kiełbasa)

 

Przepis:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z odrobiną cukru. Mięso ugotować, rosołem zarobić dość gęste ciasto, odstawić do wyrośnięcia, jeszcze raz przerobić, odstawić, połowę ciasta wyłożyć na formę wysmarowaną oliwą, ułożyć ciasno duże kawałki mięsa, nałożyć resztę ciasta i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 1 godz. w gorącym piekarniku (ok. 180 stopni).

 

W tym roku mam zamiar go zrobić (murzyna oczywiście :lol: )

 

:wink:

 

ale tą szynkę i boczek najpierw się wędzi, potem gotuje, a potem jeszcze piecze :roll: ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[

ale tą szynkę i boczek najpierw się wędzi, potem gotuje, a potem jeszcze piecze :roll: ??

 

Szynkę, boczek kupujesz wędzone, potem to gotujesz, a pieczesz "opatulone" ciastem. Te mięsa to nadzienie murzyna, jeśli są ugotowane to się murzyna lepiej kroi :wink:

 

moja droga, szynkę, boczek a tudzież kiełbasę tymi ręcami wykonałam w zeszłą sobotę, kupowanie wędzonego na święta jest w moim rodzinnym domu profanacją i grozi wyklęciem albo banicją :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

insza inszość, cze połowa już zjedzona, co by się nie zepsuło, ciepło sie zrobiło :lol: :lol:

 

jakby co to ja mam lodówkę, mogę przechować :wink:

 

ukradłam kilka przepisów bedę testować - relacja po świetach :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam, ja mam!!! ;)

 

Pascha łatwa

50 dag tłustego białego sera

3 żółtka

3 łyżki miodu

2 łyżki rodzynków

3/4 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

2 łyżki posiekanych migdałów (obranych)

2 łyżki pokrojonych moreli

2 pokrojone figi

skórka otarta z całej cytryny

 

Sposób wykonania :

Ser zemleć trzy razy, połączyć z resztą składników i bardzo dokładnie wymieszać .

Salaterk wyłożyć wilgotną gazą - przełożyć do niej paschę i wstawić do lodówki na

kilkanaście godzin.

Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed podaniem i przełożyć na paterę.

 

 

Mam jeszcze na paschę z wyższej szkoły jazdy. Jak ktoś będzie chciał to jutro wlepię ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja myślę mam jeszcze jedną wazna uwagę do paschy. Jesli odstawiamy masę do " zastygniecia", koniecznie na gazę i na durszlak ( ja mam taki stojący jak miseczka) , zobaczycie ile przez nocke odciekło. Raz tego nie zrobiłam i cala pascha rozjechała mi sie na talerzu a tak ma idealna konsystencję.

Ja pasche podaje z musem malinowym - rewelacja

Mrożone maliny ( takie w pudełeczku w całości) miksuje z cukrem, przecieram przez sitko (pestki malinowe) i mozna sie rozkoszować przyjemna kwaskowościa musu z słodkościa paschy mniammmmm...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisałam u siebie ale i tu napiszę moje menu wielkanocne :lol:

 

- sałatka z brokułów z fetą (Ew-ki)

- jajka faszerowane cebulką

- pasztet z jajeczkami

- schab w galarecie po warszawsku

- szynka konserwowa ze szparagami i serkiem chrzanowym w galarecie + sos chrzanowy

- ryba w cieście piwnym na zimno + sos czosnkowo-musztardowy

- jakaś sałatka z sałaty lodowej i wrzucę co tam w szafkach w kuchni znajdę. Zaleję sosem słodko-kwaśnym (majonez+sok z ćwiartki cytryny+trochę ketchupu żeby był różowy, soku z puszki brzoskwiń i wody z puszki kukurydzy,sól, pieprz).

- wiadomo biały barszcz, pieczone mięsa

- śledziki pewnie zostaną z wielkiego piątku w oleju.

 

Ja raczej na ostro. Na słodko sernik na zimno i jakieś ciasto, najlepiej lane z owocami :lol: Mogłaby byc karpatka ale nie umie ciasta zrobić tylko krem :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam, ja mam!!! ;)

 

Pascha łatwa

50 dag tłustego białego sera

3 żółtka

3 łyżki miodu

2 łyżki rodzynków

3/4 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

2 łyżki posiekanych migdałów (obranych)

2 łyżki pokrojonych moreli

2 pokrojone figi

skórka otarta z całej cytryny

 

Sposób wykonania :

Ser zemleć trzy razy, połączyć z resztą składników i bardzo dokładnie wymieszać .

Salaterk wyłożyć wilgotną gazą - przełożyć do niej paschę i wstawić do lodówki na

kilkanaście godzin.

Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed podaniem i przełożyć na paterę.

 

 

Mam jeszcze na paschę z wyższej szkoły jazdy. Jak ktoś będzie chciał to jutro wlepię ;)

 

Dziękuję bardzo :D

Poproszę jeszcze o tę drugą (jeśli wykonanie nie przerośnie moich możliwości, to spróbuję zrobić :oops: ) :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...