Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prosba o cenne wskazówki Kominek

kola123

Recommended Posts

witam wszytkich

chcemy miec kominek, mamy miejsce ,checi i juz wkład oraz płyte silca do obudowy.Kominek ma byc nowoczesny z portalem z kamienia kiedys tam ,,,

narazie przestawiam zdjecie i prosze o opinie i porady czy czegos zle nie robie

http://images39.fotosik.pl/80/b39b953a9f2d640dm.jpg

dodam jescze ze stelaz chce zrobic z proflili do gk oraz podstawe pod kominek z proflia 20x40 zespawanego na ktorym kominek stanie

wymiary od rogu kominka to 1m na 1,05 mnije wiecej wszytko okaze sie po usadowieniu wkladu i zachowaniu dyletacji wokół niego

obudowa kominka bedzie od dołu do sufitu komora pod skosem aby zrobic wyrzutnie na salon prze z kratke , rury spiro w czopuchu bedą ge\rawitacyjnie wyrzucac powietrze do pokoju oraz na korytarz

kominek bedzei wykorzystywany raczej rekreacyjnie w chłodniejsze dni

jesli bedą jakies pytania chetnie odpowiem

Dziekuje za szybką odpowiedz ale nie do konca mi o to chodziło .

Jest zdjecie jest opis mniej wiecej

prosze o sugestie oraz czy ze zdjecia nie wynika ze cos bedzie zle zrobione

bo niedługo sie za to wezme a jak cos zle zrobie to kosztuje to duz owiecej niz zapytanie

Ja wie ze duzo sie o tym pisze i wiele mozna poczytac

tylko o silce oraz o kominkach naroznych nowoczesnych to juz niestety niewiele można znalezc

Witam,mam juz zrobiony kominek narozny ,ale nie izolowalem scian ,bo w niczym mi nie przeszkadza gdy sciany sie nagrzeja (kominek stoi w centralnym punkcie domu).Nie dawalem tez spiro tylko w scianach wykulem dziury i zamontowalem 2 kratki z zaluzjam)jedna na korytaz ,druga do kuchni (obydwa pomieszczenia przylagaja do obudowy kominkowej).Perspektywicznie dam rure wchodzaca do komina o dlugosci ok 2,5 -3 metrow z dwoma radiatromi(na razie mam jeden radiatori i grawitacyjnie (bez zadnych DPG) bede mial ogrzewany strych.U dolu obudowy dam jedna kratke z wiatraczkiem pchajacym powietrze do obudowy.Pzdr

Biokominek ? hahah max 2,5kW przy czym "zżera" 0,5l na 30 min, a 0,5l tego ustrojstwa kosztuje 9zl... można dać naftę ale muszą być zastosowane dysze... nie na knocie...

Co do pierwotnego zapytania to zależy wszytko jakie masz pomieszczenia i w jaki sposób rozmieszczone... jesli wszystko do siebie jest w miarę blisko to daj na zwykły rozdzielacz z kwasówki... do do podłączenia do komina... czarna blacha i tyle... klatki mają fajne radiatory żeliwne ale drogę.... co do kolanek daj 2 a nawet 3 regulowane od 0`do 45` wylot spalin będzie lepszy... weś komienek z zamknięta komorą spalania i żeby ładnie wyglądało z szyba pryzmatyczną