Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest temat rzeka, każdy strop ma wady i zalety i każdy będzie chwalił swoje.

Ja mam terivę i mój murarz powiedział ,że to bdb strop,lekki,nie obciąża ścian.

Koleżanka zrobiła monolit solidnie go zbrojąc i zachwala swój ale ma jedną wadę...gdzieś popełnili błąd i strop na poddaszu im obwisł :o nie za ciekawie to wygląda w salonie jak się spojrzy w górę to widać zwis.Poza tym widzę ,że pęka u nich ściana z maxa ,to tu , to tam...i mówili ,że czują jak dom siada.Być może stropy mają za ciężkie bo lane az 2 ?

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 4 months później...
Mój fachowiec proponuje lany argumuntując tym, że koszt między terivą niewielki, a korzyści wielkie. Czy to prawda?

Temat stropów rozpoznałem i zdecydowanie polecam tzw. lany czyli monolit.

Sam zastosowałem strop filigran - pełne płyty grubości 6 cm, które później zostały dozbrojone od góry i zalane warstwą tzw. nadbetonu ok. 10 cm. płyty sa tzw. szalunkiem traconym. Powierzchnia płyt od dołu bardzo gładka (nie wymaga tynkowania). Rozwiazania tego rodzaju (monolit, filigran) są najlepszymi stropami. Zdecydowanie gorzej prezentują się stropy Teriva i podobne chociaż są tańsze.

Weźcie też pod uwagę, jakie oświetlenie chcecie powiesić.

Ja teraz rozgryzam montaż gipsowego plafonu. Jak to duży, cieżki element i niekoniecznie mocowany tam gdzie przechodzi belka, może być zonk...

materiały + usługa = 100 zł/1m2

(netto czy brutto i kiedy)?

materiał + robota własna 8)

kwoty brutto

jakieś 2 m-c temu

netbet Ciebie strop szarpnął na 10 k?? My za 100 m2 zapłaciliśmy 8,5 tys. + robocizna własna, dechy z własnego lasu w zeszłym roku cięte...

Ale to co przeżyliśmy to nasze

:lol:

No to u mnie znacznie drożej ok. 14 k za m2 materiał. Naszczęście będzie chociaż jeszcze 15 % zwrotu.

W tym docieplony został strop nad częscią garażowo-gospodarczą i część zbrojenia zużyto na zbrojenie słupów wychodzących ponad strop..

Niestety nie mam lasu, a poza tym stemple metalowe, regulowane to inna bajka - u mnie wykorzystano ich ponad 150.

• 2 weeks później...