Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze- Selene II - dziennik budowy E&S

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

debrasko..

Witamy, witamy.. w Białymstoku mieści się pracownia Domowe klimaty.. może będą mieli jakąś makietę, czy coś.. :) 3D wizualizacji nie mają..

Pewnie gdzieś w Białymstoku mieszka też Pan Charkiewicz, szanowny autor naszego projektu, to może coś podpowie, gdzie zaczerpnął inspiracji..

my wiemy, że na Mazowszu co najmniej kilka już stoi, w tym nasza.. ;)

tak ,wiem,ze miescie sie u mnie na miejscu,znalazlem ja przypadkowo i to po kilku miesiacach nieustannych poszukiwan tego jedynego domku.Selene upatrzylem juz dawno a dopiero kilka dni temu znalazlem strone autorska tego projeku i jego pracownie-az mnie zatkalo jak przeczytalem,ze to w Bialymstoku -jutro wybieram sie osobiscie aby porozmawiac o projekcie i zmianach z nim zwiazanych.Tak samo wyglada sprawa z waszym forum i twoim blogiem :).jak to czlowiek musi sie czasami naszukac az pod nosem u siebie znajdzie:)).Projekt dosonaly moim zdaniem,ja wybralem parterowke bez poddasza ale chce dodac 2-stanowisko garazowe i poszerzyc salon o 45 cm bo 395cm to troche malo.Wiecej zmian nie bedzie-oprocz waszych z drzwiami do garazu i oknami.Dzieki za kontakt i mam nadzieje ,ze pomozecie drogie kolezanki i koledzy w budowie domku,ja zaczynam na jesien.Serdecznie pozdrawiam Selenowiczow.

Naturalnie, że pomożemy :)

Skoro zaczynasz na jesień, to już podaję pierwszą sugestię. Otóż w projekcie z pewnością masz informację, iż wieniec fundamentowy trzeba wykonać tylko w przypadku warunków gruntowych tego wymagających. Wiemy, że stawiasz parterówkę, więc stropu nie będzie (tylko jakieś lekkie podwieszenie i wełna z góry), ale nasz wykonawca kategorycznie stwierdził, że trzeba to zrobić. Decyzja należy do Ciebie, ale jeśli dach będzie pokryty dachówką betonową, to ja bym nie łasił się na 2000 pln oszczędności, tylko wieniec zrobił i cześć. Tym bardziej, że w selene jest dużo połączeń fundamentu z innymi elementami zakopanymi w ziemię, tj. taras, schody zewnętrzne itd. Tak mi się wydaje :)

Co do zmian, to poszerzenia salonu oczywiście zazdrościmy :) U nas by to nie wyszło ze względu na szerokość działki ;-/ Co do okien, to również gratulujemy decyzji, choć trudno jest to ocenić nie wiedząc, jaki jest układ stron świata na twojej działce. Ale nasza rada odnośnie okien jest taka: nie daj się namówić przez ew. doradców na powiększenie okien (zwłaszca w pionie). Cały urok selene polega właśnie na tym, że okna są 120-tki, które nadają taki właśnie "domowy klimat".. :)

Jeśli chodzi o drzwi do garażu, to już teraz zapisz sobie, że ta zmiana wymagać będzie zmiany prowadzenia bramy garażowej, tak by otwierające się drzwi z kotłowni nie uderzyły w stelaż, tym bardziej, że garaż jest obniżony o jakiś stopień względem kotłowni i reszty budynku. Jest opcja awaryjna: można wymyśleć drzwi przesuwne wzdłuż ściany dzielącej garaż od kotłowni i problem znika, albo drzwi otwierane do kotłowni, ale to już niezgodnie z przepisami (tym bardziej, jeśli będziesz palił gazem).

To tyle z pierwszej pomocy :) Aha, no i rada generalna. Nie czekaj do jesieni! :-] kop!

Dzieki za odp. i tak duzo jak na poczatek pomocnych rad :) , widze ,ze uda mi sie dotrwac do konca budowy :) aby tak dalej ,dzieki bardzo.

Co do stropu to bedzie lany,to usztywni mi konstrukcje(namowil mnie do tego wykonawca-notabene moj przyjaciel i kierownik budowy) a w przyszlosci moze pomoze zaadoptowac poddasze,wyprowadze tam media , nic nie kosztuje a moze sie przydac.Na dachu dachowka ceramiczna-kolor jak u ciebie-super wybor.Komin tez taki sam :),czekam z niecierpliwoscia na wybrany kolor elewacji.

Strona polnocna przypada na rogu domu od strony salonu(wersja poddstawowa projektu,garaz po prawej-salon po lewej),poludniowa od wejscia - taka niestety dzialka-coz zrobic :(,ale sa i tego plusy jak zawsze.

Okna w identycznym kolorze tez jak u ciebie-braz:)

Co do drzwi z garazu do kotlowni przypadna zaraz za kominem i powinny sie zmiescic -mam nadzieje,jak nie to zrezygnuje z malej lazienki i wykuje tam wejscie(90cm ma szerokosc lazienka)cos za cos niestety,ale to jeszcze jest w planach.Moze architekt zaproponuje inne wyjscie z sytuacji,zobaczymy.

Mam pytanie dotyczace kotlowni w twoim domku-

i ile zyskales powierzchni powiekszajac kotlownie? czy warto to robic ?

i chodzi mi o wymiary wiatrolapu czy przesuwajac drzwi wejsciowe w lewo lub prawo wejdzie mi zabudowa szafy w wiatrolapie ? i czy nie bedzie zbyt wasko?

jak na poczatek to wszystko :), z dalszym bombardowaniem pytaniami poczekam ,bedzie jeszcze wystarczajaco okazji :)

dzieki

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Debrasko, sorki za dłuższą ciszę. Trochę się działo w tym tygodniu i nie mieliśmy czasu na blogging :), ale już odpowiadamy:

Co do kotłowni:

- czy warto powiększyć i ile miejsca? Otóż przy paliwie stałym jest to wręcz konieczne, bo projekt jest sporządzony "pod gaz". Przy zachowaniu projektowych wymiarów rzadko który serwis odebrałby gwarancyjnie piec na groszek, pelet itp. Po drugie, zyskaliśmy w ten sposób dodatkowo ok. 3 m.kw. Ale uwaga, nie tylko w kotłowni. Przesunięcie konstrukcji nośnej o 142 cm w prawo w kotłowni sprawiło, że na poddaszu powstało zupełnie nowe pomieszczenie, które w połączeniu z pralnią dało ogromny pokój! Wynika to z możliwości zrezygnowania z podpórki ściennej w tej części poddasza.

Ale tak szczerze mówiąc, to powiększenie zawsze się przyda bez względu na to, czy jest to gaz, czy węgiel. Dzisiaj w kotłowni stawia się dużo gadżetów, np. filtr do wody pitnej, zasobnik do solara itd. Pomyśl, gdzie chciałbyś te urządzenia umieścić. Wszystkiego nie da się upchnąć w garażu.

Co do wiatrołapu:

- odpowiemy wprost. Zmieści się tylko szafka 40-tka. Na 60-tke nie ma szans. Przy takim rozwiązaniu zostało nam jeszcze z drugiej strony 20 cm, na opaskę na drzwi, włącznik itd. Wystarczy. Ale jeśli planujesz zostawiać wszystkie kurtki w wiatrołapie, to może być ciasno. Żeby to złagodzić my zrobimy szafę zaraz po lewej stronie za wiatrołapem. Zlikwidowaliśmy też nadproże pomiędzy korytarzem, a wiatrołapem. To dodało przestrzeni i wyrównało ubytek spowodowany przybliżeniem kotłowni do wiatrołapu.

to tyle.. resztę widać na zdjęciach :)

pozdrawiamy,

e&s

Dzieki za odp.

Widok domku imponujacy,pozazdroscic :),wyglada juz inaczej.

Teraz mam pytanie techniczne dotyczace ilosci materialu,a mianowicie

ile sztuk porothermu zamowiles?

ile sztuk dachowki ?

ile m3 wiezby?

moze ,masz takie dane lub pamietasz,bede wdzieczny za odp.

serdecznie pozdrawiam

Dzieki za odp.

Widok domku imponujacy,pozazdroscic :),wyglada juz inaczej.

Teraz mam pytanie techniczne dotyczace ilosci materialu,a mianowicie

ile sztuk porothermu zamowiles?

ile sztuk dachowki ?

ile m3 wiezby?

moze ,masz takie dane lub pamietasz,bede wdzieczny za odp.

serdecznie pozdrawiam

Wszystkie dane są w projekcie w części kosztorysowej. Akurat zamówieniami się nie zajmowałem, bo za to odpowiada wykonawca. Nasza rola ogranicza się do precyzowania rodzaju i jakości materiałów :)

hej..

• 4 months później...

Witam wszystkich sympatyków i budujących SELENE.

Planuję ruszać z wiosną z budową SELENE (proj. Podst. –86mkw, chyba wystarczy dla dwojga „wapniaków” i ew. gości) :wink:

Dziękuję za cenne uwagi budujących i planujących.

Zmiany które mam zamiar wprowadzić:

-kotłownia (gaz) . Połączenie ubikacji z kotł.(odpadają jedne dżwi i ścianka). Powiększy mi pomieszczenie a, przecież w kącie może być mała umywalka ew. kibelek....

Co do kominów to, posłuchałem porady kolegi – murowane z wkładem ceramicznym.

-okna . Skłaniam się do zachowania wys. 120. Jedynie okno w ścianie „salonu”

planuję 180x120 w/g sugestii lepszej połowy.

-drzwi z salonu na taras 2x90

-likwidacja wew. drzwi z wiatrołapu ??? Zastanawiam się nad praktycznymi argumentami co do likwidacji. Raczej je zachowam.

-dach . Pokrycie dachówką bitumiczną na płycie OSB. Wychodzi mi taniej niż ceramiczna lub cementowa. Blacho-dachówkę zdecydowanie wykluczam. Chodzi mi o strych jako dodatkowe pomieszczenie gospodarcze z dostępem po stałych schodkach.

- garaż częściowo podpiwniczony lub z tzw. poszerzonym kanałem na rzadziej używane graty.

- drzwi wejściowe. Przesunięte w kier. kuchni by ew. zmieścić na ścianie kotłowni płytką szafę- wieszak...

- fundamenty lane z gruchy nadmurowane bloczkami do stanu 0 (grunt to glina-less),

- ściany z beliksu 24cm docieplone styropianem 15 lub 18 cm.

- Wysokość pomieszczeń troszkę wyższa, 255 lub 260 cm.

Życzę powodzenia i sprzyjającej budowlwńcom-inwestorom pogody, także i tej za oknem....

• 1 month później...

Dzięki, dzięki! :) Wykonawcą schodów jest firma Brysch Schody i nie mamy do nich zastrzeżeń, zamówienie i montaż odbyły się dość sprawnie, jakość wykonania i estetyka bardzo dobre, a co do użytkowania to dopiero się okaże jak się wprowadzimy i zaczniemy po nich biegać kilkanaście razy dziennie ;) Odnośnie ceny to możemy przesłać info na priva :) W gabinecie położyliśmy panele Balterio, dąb tasmański i trzeba przyznać, że robią wrażenie nie tylko na nas :wink:

Co do łazienek to nie mylisz się monjan, są to cegiełki z kolekcji Vives Mugat - na dole białe, w górnej łazience kremowe. A w dziurze obok wanny będzie sobie drzewko kwitło! :D

Jeszcze raz dziękuję! Cegła Vandersanden, tym razem Lithium. Według producenta "jasnoszara cegła licowa z czarnymi, ciemnoszarymi i brązowoszarymi odcieniami", ale mam wątpliwości czy przy takiej ilości wtrąceń brązowych i beżowych można ją jeszcze nazwać szarą.. Tak czy inaczej, niezależnie od koloru, nam się podoba i pasuje do kominka, a to najważniejsze :)

A co do marzeń, to mnie jeszcze kilka zostało.. :) Najbliższe wyzwanie - kuchnia! :D

Witam

Pierwszy raz goszczę w Waszych progach za sprawą kominka z wątku "Kominki nasze" . Pozwolicie że sobie go trochę ZERŻNĘ do siebie? :o :lol: Jest piękny, cegła i drewno, właśnie taki jak chcę. :D

Możecie zdradzić więcej szczegółów, jaki wkład, kto robił itp. Czy ta obudowa drewniana, to jakaś gotowa kupiona była, czy robiona?

Może jakieś inne zdjęcia z czasów powstawania kominka? :oops:

no to ja też wpadam pogratulować przepięknego kominka i vivesowych łazienek też ;) szczególnie tej z miejscem na oranżerię ;)

Vandersanden Lithium - mnie się wydawały one zdecydowanie szare... może na inną partię trafiłam? w każdym razie bardzo ładny klinkier wybraliście do kominka.