Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin systemowy- muisi być??

Recommended Posts

witam

piszę do was bo zastanawiam się nad jedną dla mnie sprawą która spokoju mi nie daje, na pewno już coś na ten temat było na forum , ale przeczytajcie i w razie jak macie jakąś wiedzę to m i napiszcie

sprawa tyczy się kominów systemowych. mam przewidziane takowe w moim projekcie . ale zastanawiam się nad jednym bo idzie on tylko do kominka w salonie czy nie mogę go zastąpić jakimś innym?? myślałem z cegły ale to dużo zajmie miejsca . nie powiem bo taki komin to wydatek około 2,5 tys. troszkę to jest. czy ktoś z was już może myślał nad tym ???

Witam.

Był niedawno wątek o kominach systemowych i murowanych. Tyle opinii co wypowiadających się (chodzi o koszty).

Lepszego przekroju jak kołowy dla dymu nie ma...

Koszty - uważam że systemowy tańszy, ale dużo tu zależy jaki (firma) i ile biorą od cegły miejscowi murarze.

Pozdrawiam.

a 5 kilometrów od Rzeszowa tylko na Warszawę jest Rudna Wielka,gdzie jest CJ Blok

Zapel i CJ Blok wklady ściąga ze Słowacji.Zapel nie produkuje nic,bo pustaki bierze z CJ Bloku,czyli tylko pośredniczy.

Najtaniej te wkłady kupisz 2 kilometry za Boguchwałą w Lutoryżu u Kopacza.

Namiar znajdziesz przez google.

rafalr82 napisał

w miejscu gdzie jest tylko kominek i grzane w nim będzie tylko okazyjnie zlikwiduje komin systemowy i z cegły pełnej postawie

zrobisz jak uważasz,

ja też szukałem wszędzie oszczędności, zrobiłem komin z cegły pełnej, broniłem takiego rozwiązania, wszak od stuleci takie kominy funkcjonują,

użytkuję taki komin od 2 lat, może nie palę okazjonalnie ale też nie cały czas

i jakie wnioski po tych latach użytkowania tego komina ?

takie rozwiązanie było błędne, teraz chcę jakoś ratować sytuację tylko że wszystko kosztuje :cry:

zaoszczędziłem dwa lata temu może 1000 zł to teraz wydam może nawet więcej a pewności jak będzie nie mam

Tak więc

zrób systemowy nie będziesz miał problemów w przyszłości :wink:

Jak chcesz zaoszczędzić, to osbno kup pustaki betonowe, osobno wkład ceramiczny, zamiast wełny w środek można dać sznur z wełny jako dylatację między wkałdem i pustakami. Za całość powinieneś zapłacić ok 1500 zł. Będziesz miał komin systemowy, tyle że wszystko kupione oddzielnie i sporo taniej.

A jaką masz gwarancję w systemowych? Jeżeli wszystko zbudujesz, zabudujesz i pęknie ci wkład, to nawet o tym nie będziesz wiedział. Jeżeli będzie błąd instalatorski, to gwarancja nie będzie uznana. Więc pyatm o jakiej gwaracji mówisz. Jak kupisz wadliwe pustaki czy kształtki, też zawsze możesz zareklamować.

Gwarancja 30 Lat np:Schiedel :D moim zdaniem warto zbudować tak jak byc powinno.....a do stawiania takiego komina najlepiej wziąść firme do tego upoważnioną a nie"pana Tadzia z PKS-u"co to po godzinach stawia domy naprawia zegarki.....przynajmniej uniknie się błędów instalatorskich...

A co do samych pustaków to jak kupisz wadliwe to powiedzą ci ze gdybyś uzył je w komplecie tak jak producent nakazał i do czego przewidział to niepękły by ....

Poprawiamy mnóstwo kominów głównie schiedlowskich stawianych do kominków bo "panowie Tadziowie"wstawiają trojniki na wysokosci 1 metra :o a instalatorzy cieszą się ze ktoś postawi im komin za grosze :D do czasu gdy wchodzimy na montaz kominka i trzeba przerabiać i robic wklejki

Ja osobiście uważam ze warto zrobić od poczatku tak jak ma być ...a nie zastąpczo bo troche taniej...ROBISZ TANIO = ROBISZ DWA RAZY

Pozdrawiam Ilona...

Pan Tadzio może spie....ć zarówno komin systemowy jak i "składak". Dobra ekipa może dobrze wymurować zarówno Schiedla jak i "składak".

Pytanie: Czym tak naprawdą różni się Schiedel od składaka, gdzie dasz dobre pustaki, wkład np. z Bolesławca? Schiedel czy jakiś inny nie robi przecież sam pustaków, wkładu czy wełny, tylko bierze od różnych producentów, pakuje i sprzedaje pod swoją marką. I zarabia na tym pewnie ze 100%.[/img]

no będę się rozglądał pod koniec tygodnia za tymi kominkami, popatrze jak by to wyszło jak bym po częściach składak czyli np. albo cegła pełna i wkład albo pustaki i wkład między to oczywiście wełna

u mnie gdzie teraz mieszkam w domu rodzinnym jest kominek już czwarty sezon komin z cegły jest no i nic się nie dzieje a pierwsze dwa sezony to nie powiem bo cały czas palone było