rafalr82 14.03.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 witam piszę do was bo zastanawiam się nad jedną dla mnie sprawą która spokoju mi nie daje, na pewno już coś na ten temat było na forum , ale przeczytajcie i w razie jak macie jakąś wiedzę to m i napiszcie sprawa tyczy się kominów systemowych. mam przewidziane takowe w moim projekcie . ale zastanawiam się nad jednym bo idzie on tylko do kominka w salonie czy nie mogę go zastąpić jakimś innym?? myślałem z cegły ale to dużo zajmie miejsca . nie powiem bo taki komin to wydatek około 2,5 tys. troszkę to jest. czy ktoś z was już może myślał nad tym ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 14.03.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Mój komin to kształtki silikatowe do wentylacji + rura czarna do kominka i kwasówka do pieca gazowego, rozwiązań jest od cholery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.03.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Witam.Rury "czarne" nie mogą być stosowane jako przewód kominowy. Tylko jako przyłącze pomiędzy urządzeniem grzewczym a kominem.Jako ten wół stoi w przepisach...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 14.03.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 nie musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.03.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Witam.Był niedawno wątek o kominach systemowych i murowanych. Tyle opinii co wypowiadających się (chodzi o koszty).Lepszego przekroju jak kołowy dla dymu nie ma...Koszty - uważam że systemowy tańszy, ale dużo tu zależy jaki (firma) i ile biorą od cegły miejscowi murarze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 15.03.2009 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 nie musi być co nie musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalr82 15.03.2009 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 a macie jakieś namiary na firmy co zajmują się sprzedażą kominów systemowych w dobrych cenach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 mamy 5 km od Rzeszowa jest Boguchwała, a w niej zakład porcelany elektrotechnicznej o nazwie ZAPEL ... p.s. co wcale nie oznacza, ze namawiam Cie na komin systemowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 15.03.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 a 5 kilometrów od Rzeszowa tylko na Warszawę jest Rudna Wielka,gdzie jest CJ Blok Zapel i CJ Blok wklady ściąga ze Słowacji.Zapel nie produkuje nic,bo pustaki bierze z CJ Bloku,czyli tylko pośredniczy.Najtaniej te wkłady kupisz 2 kilometry za Boguchwałą w Lutoryżu u Kopacza. Namiar znajdziesz przez google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalr82 16.03.2009 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 dzięki panowie właśnie dziś albo jutro tam podskoczę. ale w miejscu gdzie jest tylko kominek i grzane w nim będzie tylko okazyjnie zlikwiduje komin systemowy i z cegły pełnej postawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 16.03.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 rafalr82 napisał w miejscu gdzie jest tylko kominek i grzane w nim będzie tylko okazyjnie zlikwiduje komin systemowy i z cegły pełnej postawie zrobisz jak uważasz, ja też szukałem wszędzie oszczędności, zrobiłem komin z cegły pełnej, broniłem takiego rozwiązania, wszak od stuleci takie kominy funkcjonują, użytkuję taki komin od 2 lat, może nie palę okazjonalnie ale też nie cały czas i jakie wnioski po tych latach użytkowania tego komina ? takie rozwiązanie było błędne, teraz chcę jakoś ratować sytuację tylko że wszystko kosztuje zaoszczędziłem dwa lata temu może 1000 zł to teraz wydam może nawet więcej a pewności jak będzie nie mam Tak więc zrób systemowy nie będziesz miał problemów w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 16.03.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Jak chcesz zaoszczędzić, to osbno kup pustaki betonowe, osobno wkład ceramiczny, zamiast wełny w środek można dać sznur z wełny jako dylatację między wkałdem i pustakami. Za całość powinieneś zapłacić ok 1500 zł. Będziesz miał komin systemowy, tyle że wszystko kupione oddzielnie i sporo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 16.03.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 i bez gwarancji........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 16.03.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 A jaką masz gwarancję w systemowych? Jeżeli wszystko zbudujesz, zabudujesz i pęknie ci wkład, to nawet o tym nie będziesz wiedział. Jeżeli będzie błąd instalatorski, to gwarancja nie będzie uznana. Więc pyatm o jakiej gwaracji mówisz. Jak kupisz wadliwe pustaki czy kształtki, też zawsze możesz zareklamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 16.03.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Gwarancja 30 Lat np:Schiedel moim zdaniem warto zbudować tak jak byc powinno.....a do stawiania takiego komina najlepiej wziąść firme do tego upoważnioną a nie"pana Tadzia z PKS-u"co to po godzinach stawia domy naprawia zegarki.....przynajmniej uniknie się błędów instalatorskich... A co do samych pustaków to jak kupisz wadliwe to powiedzą ci ze gdybyś uzył je w komplecie tak jak producent nakazał i do czego przewidział to niepękły by .... Poprawiamy mnóstwo kominów głównie schiedlowskich stawianych do kominków bo "panowie Tadziowie"wstawiają trojniki na wysokosci 1 metra a instalatorzy cieszą się ze ktoś postawi im komin za grosze do czasu gdy wchodzimy na montaz kominka i trzeba przerabiać i robic wklejki Ja osobiście uważam ze warto zrobić od poczatku tak jak ma być ...a nie zastąpczo bo troche taniej...ROBISZ TANIO = ROBISZ DWA RAZY Pozdrawiam Ilona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 16.03.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Pan Tadzio może spie....ć zarówno komin systemowy jak i "składak". Dobra ekipa może dobrze wymurować zarówno Schiedla jak i "składak". Pytanie: Czym tak naprawdą różni się Schiedel od składaka, gdzie dasz dobre pustaki, wkład np. z Bolesławca? Schiedel czy jakiś inny nie robi przecież sam pustaków, wkładu czy wełny, tylko bierze od różnych producentów, pakuje i sprzedaje pod swoją marką. I zarabia na tym pewnie ze 100%.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalr82 16.03.2009 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 no będę się rozglądał pod koniec tygodnia za tymi kominkami, popatrze jak by to wyszło jak bym po częściach składak czyli np. albo cegła pełna i wkład albo pustaki i wkład między to oczywiście wełna u mnie gdzie teraz mieszkam w domu rodzinnym jest kominek już czwarty sezon komin z cegły jest no i nic się nie dzieje a pierwsze dwa sezony to nie powiem bo cały czas palone było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts