pelagia35 14.03.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Właśnie remontuję dom z 1940 roku. Myślę o zrobieniu drenażu wraz z osuszeniem ścian fundamentowych. Trochę boję się tej operacji w związku z czym mam pytanie - jak fachowcy mają okopywać dom - ile metrów na raz mogą odsłonić żeby nic nie siadło? Czy powinni okopać aż do ławy fundamentowej? Jaką masą najlepiej pomazać ściany przed położeniem folii kubełkowej? Wolę wiedzieć żeby nie wyjść na głupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 15.03.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Właśnie remontuję dom z 1940 roku. Myślę o zrobieniu drenażu wraz z osuszeniem ścian fundamentowych. Trochę boję się tej operacji w związku z czym mam pytanie - jak fachowcy mają okopywać dom - ile metrów na raz mogą odsłonić żeby nic nie siadło? Czy powinni okopać aż do ławy fundamentowej? Jaką masą najlepiej pomazać ściany przed położeniem folii kubełkowej? Wolę wiedzieć żeby nie wyjść na głupka. Rozumiem, że masz problem z wodą w piwnicy a sama izolacja ścian jest sprawna (nie ma wilgoci na parterze) ? To ściana z kamienia czy z cegły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelagia35 16.03.2009 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Na parterze nie ma wilgoci poza miejscem gdzie była pęknięta rynna. Myślę, że to samo wyschnie po wiosennych roztopach. Piwnica natomiast była wytynkowana - fundament z cegły. Pierwotnie chciałam zostawić nieotynkowaną żeby zobaczyć co się będzie działo ze scianami ale panowie robotnicy w wolnej chwili wzięli i zatarli na ostro. No i teraz wilgotne plamy wyłażą. Może jest to spowodowane brakiem wietrzenia, może podciekaniem z gruntu - jeszcze nie wiem. grunt gliniasty i z tego co wiem u sąsiadów jest podobnie. Zastanawiam się nad drenażem opaskowym ale boję się okopywać fundamenty bo mam wrażenie, że to wszystko runie albo popęka! jak się do tego zabrać z głową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staś100 28.05.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Mam podobny problem do twojego, na wiosnę w podpiwniczonej części domu podpływa woda. Muszę to osuszyć,przymierzam się do odkopywania fundamentów i zrobienia izolacji. Co i jak należy wykonać, aby izolację przeprowadzić prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts