Wirecki 16.03.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Mój kierbud zgodziłby się z twoim tatą. Mnie też namawia na przeprowadzkę wiosną po ostatnich pracach wykończenowych (płyty gk, malowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.03.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Mój kierbud zgodziłby się z twoim tatą. Mnie też namawia na przeprowadzkę wiosną po ostatnich pracach wykończenowych (płyty gk, malowanie) pewnie to jest słuszne ale .. budowa dezorganizuje życie. wypełnia wolny czas. Ja mam inne zajęcia, nie mogłam sobie pozwolić na 2 lata wyrwane z życiorysu pod hasłem "zastanawiam się i czekam" . Zbudowałam, zamieszkałam i powoli zamykam temat. To, co nam zostało, zrobi się, nie sa to sprawy istotne, jakieś listwy, duperele, no jeszcze "obejście" dokończyć. Ale generalnie nie zaprząta to już mojej uwagi. Przede wszystkim jestem na miejscu, nie muszę dojeżdzać, mam jeden dom, a nie dwa, jak było przed budową i w trakcie. No i jest mi dobrze. Dlaczego miałabym na to dłużej czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_san 17.03.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Zgodzę się z EZS. Jeśli oboje pracujemy, mamy małe dziecko, mieszkamy na jednym pokoju z rodziną, a do tego na budowę mamy ok 15 km to nie możemy sobie pozwolić na budowanie latami, bo za długo bymśmy nie pociągneli psychicznie i fizycznie. Trzeba zastosować zasadę 3xZ Zbuduj, Zamieszkaj, Zamknij powoli temat. Jestem na miejscu, po pracy jak mi się chce to coś sobie porobię w/przed domem, ale ważne, że już mieszkam. Najważniejsze podczas takiej budowy to dobrze wszystko przemyśleć i posiadać zdolność do podejmowania szybkich decyzji, a po ich podjęciu nie należy ich za długo rozpamietywać. Jeśli wiesz co chcesz to i majstrom szbciej robota idzie i Ty jesteś zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 ... majstrom szbciej robota idzie i Ty jesteś zadowolony. Ewa, to raczej moze byc zadowolona ... chyba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 17.03.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dokładnie jak piszecie budowę mozna robić i 10 lat jak sie mieszka na swoim albo u mamusi zamując jedynie piętro domku. Jak płacisz kredyt i wynajmujesz mieszkanie to nie ma czasu na sentymenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 17.03.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Pierwsza łopata wbita w ziemię 23 września 2008, zamierzam się wprowadzić do 12 kwietnia tego roku (święta). Zostanie poddasze do wykończenia, ale z tym będę się bawił już sam. Fakt, że jest to dom drewniany, więc nie ma takich procesów technologicznych jak przy murowanym. Gdyby ekipa nie ociągała się z robotami, to już bym mieszkał (2 miesiące opóźnienia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_san 17.03.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 ... majstrom szbciej robota idzie i Ty jesteś zadowolony. Ewa, to raczej moze byc zadowolona ... chyba ... Temat założył Tomek czyli on chyba Generalnie masz czas, mozliwości, pieniądze itd, itp to poczekaj na pewno nie zaszkodzi. W innym przypadku raczej nie ma to sensu. Tylko najpierw przemyśl wszystko dokładnie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thetom 17.03.2009 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dziekuje Wam za tak szeroki odzew... generalnie mamy mieszkanie wlasnosciowe i 2-ke malych dzieci, wiec z jednej strony presji nie ma, z drugiej - na 50m jest nam juz troche ciasno i denerwuje ciagly chaos (wszystkie mozliwe zabawki, wozki, kolyski, etc. na 'widoku')... dodatkowo dochodzi praca 70 km od miejsca zamieszkania, obawiam sie wiec ze po drodze bedzie "troche" nerwowki i raczej nastawiam sie na koniec w przyszlym roku. pzdr,tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.03.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam Was, mam zamiar wkrotce zaczac budowe. Generalnie nie nastawialem sie na final w tym roku, ale jeden z potencjalnych wykonawcow stwierdzil, ze przy pomyslnych wiatrach jest to mozliwe. Jakie jest Wasze zdanie? Moj tata byl budowlancem i wyznawca 'starej' szkoly, ze dom w stanie surowym powinien przeziomowac. JAk jest teraz? Napinac sie, czy od razu zalozyc wprowadzke w przyszlym roku?? pzdr, tomek Ja troche z innej beczki bo nie piszę o tym czy dom powinien się odstać czy można się wprowadzać bez zimowania. Zakładać można sobie wiele. Ja też sobie zakładałem. Jak już sobie załozyłem kiedy się wprowadzam to musiałem skuwać wylewki. Jak już je skułem to poprzesuwali się inni wykonawcy. Później jak w kolejce czekali wykonawcy, którym do pracy ciepełko było potrzebne to hydraulik miał wypadek samochodowy. Do samej kotłowni nikt nie chciał przyjśc albo walili ceny *2. W efekcie czekałem 3 tygodnie na kotłownie. Acha...w miedzyczasie zamówiłem piecyk - jak go wyciagnąłem z pudła to wyglądał jak po teście zderzeniowym. Wymiana - 2 tygodnie. No i jeszcze pierwszy galzurnik okazał się pijakiem/furiatem więc trzeba było szukac nowego. I znowu 2 tygodnie w plecy. W efekcie mamy zamiar wprowadzić się po 24-25 miesiącach od wkopania pierwszego szpadla. Zakładaliśmy troszkę ponad rok...może nawet okolice roku. I tak to sobie zakładać można i planować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.03.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 . I tak to sobie zakładać można i planować. Cóż, elastycznym trzeba być Mnie dekarz powiedział we wrześniu, że mu przykro, ale deszcze padały i wcześniej, niż w listopadzie nie zacznie. Mąż stwierdził "czekamy". ja w ciągu 3 dni znalazłam innego ciesle (pierwotnie to dekarz miał robić cały dach), który postawił więźbę, dekarz podjechał na 3 dni i połozył folię i łaty, bo na to czas znalazł, no i mogli wejść elektrycy i hydraulicy. Zanim nastał listopad i przyjechali kończyć dach, to ja już miałam tynki i wylewki. Był taki moment, że jednocześnie bylo na budowie 5 ekip. To była jazda Lubię wyzwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 17.03.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 . I tak to sobie zakładać można i planować. Cóż, elastycznym trzeba być Mnie dekarz powiedział we wrześniu, że mu przykro, ale deszcze padały i wcześniej, niż w listopadzie nie zacznie. Mąż stwierdził "czekamy". ja w ciągu 3 dni znalazłam innego ciesle (pierwotnie to dekarz miał robić cały dach), który postawił więźbę, dekarz podjechał na 3 dni i połozył folię i łaty, bo na to czas znalazł, no i mogli wejść elektrycy i hydraulicy. Zanim nastał listopad i przyjechali kończyć dach, to ja już miałam tynki i wylewki. Był taki moment, że jednocześnie bylo na budowie 5 ekip. To była jazda Lubię wyzwania to masz fart, ze kladlas folie nie membrane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 17.03.2009 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ja zacząłem w marcu 2007 a wprowadziłem się w czerwcu 2008. Ogólnie się spieszyłem (tzn cisnąłem wykonawców), ale odczucie moje zawsze było, że jakoś tak wolno to idzie (wyjątek - stan surowy zamknięty). Spóźnienia jak najbardziej były, np. wykończeniówka miała 2 miesiące opóźnienia (przynajmniej można było coś zaoszczędzić za spóźnienie).Ciśnienia jako takiego nie miałem ale starałem się jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 18.03.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam , mam zamiar zacząć w maju i w tym roku do stanu surowego . W przyszłym roku reszta . Słucham starszych , niech odpocznie przez zimę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsz 23.03.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 ja budowałem 8 miesięcy od 26 czerwca 2008 do końca lutego br.Papiery na odbiór złożone na początku marca. Środek zrobiony w 100 % z zewnątrz brakuje tynku zewnętrznego i płytek na tarasie i schodach wejściowych.Wiem, że nienaturalnie szybko czego mogę w przyszłości żałować - nie neguję takiej opcji, jednakże póki co wszystko jest OK. Żadnych przykrych niespodzianek nie stwierdzono. Nawet tynk jeszcze nie pęka na łączeniu z płytami gipsowymi.Ale też potwierdzam to co wyżej ktoś napisał, że trochę zdrowia to kosztowało. Co do strony finansowej to myślę, że bez większej różnicy kosztowej od dłużej budujących się. Dom 110 m2, projekt Iskierka, bez udziwnień i przeróbek.Życzę powodzenia w realizacji planów i marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 24.03.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 My rozpoczęliśmy budowę 13 marca 2008r. , a wprowadziliśmy się 14 pażdziernika 2008, w tym mieliśmy 1 mieiąc przerwy w budowie. Dom 163mkw. Aktualne zdjęcia oraz zdjęcia z budowy znajdują się tu: http://www.archon.pl/posts/list?topic_id=4108 (nick Aneta). Zima za nami, nic nie pęka i wszystko jest ok. Koszty porównywalne do zakładanych. Pozdrawiam wszystkich budujących!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts