Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem -jak tu zacząc budowę??

Recommended Posts

Problem -jak tu zacząc budowę,

Witam, chciałem zasięgnąc rady u szanownych forumowiców..otóż jestem w sytuacji ,iż od 2-ch tygodni nie jestem w stanie zebrać humusu z działki z powodu deszczowej pogody w zeszłym tygodniu koparka dwukrotnie usiłowała wykonac tą pracę jednak z mizernym skutkiem, koła zapadają się w błocie ;-(

I teraz nasuwa się pytanie czy :

-zamówic dużą fadromę tzw. Ełkę z duzymi szerszymi kołami czy to cos da??

-zebrac humus recznie (ok.1/4 juz została zebrana prez koparkę)

-wykonac wykop pod fundament minikoparką gąsienicową a pozniej zdjąc humus...

Teren działki to glina dom o wymiarach 12m na 9m , zalezy mi na czasie -ekipa budowlana czeka, bank za chwilę bedzie sie niecierpliwił ,zgodnie z kosztorysem powinienem miec sciany fundamentowe wykonane do konca marca...a z pogodą na dolnym slasku marnie same deszcze!!!!

weź koparę na gąsienicach, tylko jak masz błocko na działce, to i tak z resztą prac może być cienko

bankiem to bym się nie przejmował, wszyscy mają praktycznie przekroczone terminy

My na początku dzwoniliśmy, że nie wyrobimy sie z terminami, ale KB mówił, że spoko, więc później już robiliśmy w swoim tempie 8)

...jeśli możecie to sprzedajcie takie podmokłe dziadostwo... byle latem. Czasem nie opłaca się stawiać na takich gruntach domu... może to byc drogi interes.... a jesli już chcecie to ciągnąć to nie narzekać tylko pogodzić sie ze swoim losem... my jesteśmy tylko gośćmi na tej Ziemi...

Problem -jak tu zacząc budowę,

czekaj aż będzie sucho i pogoda się ustabilizuję - babranie w błocie przy robieniu fundamentów to nie robota - ja w 2007 roku też za wcześnie zacząłem 2 tygodnie świeciło słoneczko, fadroma ściągnęła humus postało to ze 3 dni następnie jednego dnia był wykop a za 2 dni miało być zalewanie - w grunt bez szalunków -

w dzień zalewania zaczął padać śnieg (marzec był) betoniarki nie miałby jak wjechać więc wszystko odwołałem - 3 dni później miałem masakrę na działce - wszystko sie pozapadało - trzeba było czekać na lepszą pogodę (kolejne 2 tygodnie), od nowa kopać i robić szalunki z desek w całym wykopie (3m3 desek)

moja rada: czekaj spokojnie na słoneczną pogodę

witam,

w dniu dzisiejszym zostały wykopane ławy fundamentowe mini koparką gąsienicową , od 2-ch dni nie pada... jutro chłopaki kończą wiązac zbrojenie ..i jak "Bozia" da moze coś zalejemy.... problem ylko z humusem ale nie ma go za wiele , gośc z koparki zadeklarował sie ,ze da rade to wybrac...

Trochę to nie tak jak sobie obmysliłem i niekoniecznie ze sztuką budowlaną ...ale powoli do przodu...