p_piatek 15.03.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Problem -jak tu zacząc budowę,Witam, chciałem zasięgnąc rady u szanownych forumowiców..otóż jestem w sytuacji ,iż od 2-ch tygodni nie jestem w stanie zebrać humusu z działki z powodu deszczowej pogody w zeszłym tygodniu koparka dwukrotnie usiłowała wykonac tą pracę jednak z mizernym skutkiem, koła zapadają się w błocie ;-(I teraz nasuwa się pytanie czy :-zamówic dużą fadromę tzw. Ełkę z duzymi szerszymi kołami czy to cos da??-zebrac humus recznie (ok.1/4 juz została zebrana prez koparkę)-wykonac wykop pod fundament minikoparką gąsienicową a pozniej zdjąc humus...Teren działki to glina dom o wymiarach 12m na 9m , zalezy mi na czasie -ekipa budowlana czeka, bank za chwilę bedzie sie niecierpliwił ,zgodnie z kosztorysem powinienem miec sciany fundamentowe wykonane do konca marca...a z pogodą na dolnym slasku marnie same deszcze!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 15.03.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Nawet nic nie mów szlak mnie trafia jak wyglądam za okno a jeszcze jak ostatnio śnieg spał ręce mi opadły dzisiaj miało byc git a pada już nie mam siły patrzeć w niebo hehe. Optymistycznie jeszcze 2 tygodnie i wiosna od 28 pogoda ma sie zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 15.03.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Albo będą nocą mrozy i wtedy z rana albo niestety musisz poczekać. Dawno nie było u nas długiej zimy i firmy przyzwyczaiły się do pracy w lutym. Przyrody nie przeskoczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 15.03.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Ja mam humus ściągniety tylko w wykopie basen a ława ma być kopana i lana bez szalunków tak, że dupa zbita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 15.03.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Jeśli sprawdzą się prognozy to możesz spokojnie się wstrzymać do końca miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 15.03.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 weź koparę na gąsienicach, tylko jak masz błocko na działce, to i tak z resztą prac może być cienko bankiem to bym się nie przejmował, wszyscy mają praktycznie przekroczone terminy My na początku dzwoniliśmy, że nie wyrobimy sie z terminami, ale KB mówił, że spoko, więc później już robiliśmy w swoim tempie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 16.03.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 No woda stoi po kostki czekam na wiosnę buuuu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-26 16.03.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 nawet nie zaczynaj nic w tym błocie!!!! Robiłem to samo w listopadzie, koszmar!!!wykopy zalane wode wypompowywac cały w glinie ciezko chodzic nawet w gumowcach, wszystko uwalone,nie polecam.Poczekaj az troche sie osuszy w naprawde szybciej to zrobisz niz babrac sie w tej glinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 16.03.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 ...jeśli możecie to sprzedajcie takie podmokłe dziadostwo... byle latem. Czasem nie opłaca się stawiać na takich gruntach domu... może to byc drogi interes.... a jesli już chcecie to ciągnąć to nie narzekać tylko pogodzić sie ze swoim losem... my jesteśmy tylko gośćmi na tej Ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.03.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Problem -jak tu zacząc budowę, czekaj aż będzie sucho i pogoda się ustabilizuję - babranie w błocie przy robieniu fundamentów to nie robota - ja w 2007 roku też za wcześnie zacząłem 2 tygodnie świeciło słoneczko, fadroma ściągnęła humus postało to ze 3 dni następnie jednego dnia był wykop a za 2 dni miało być zalewanie - w grunt bez szalunków - w dzień zalewania zaczął padać śnieg (marzec był) betoniarki nie miałby jak wjechać więc wszystko odwołałem - 3 dni później miałem masakrę na działce - wszystko sie pozapadało - trzeba było czekać na lepszą pogodę (kolejne 2 tygodnie), od nowa kopać i robić szalunki z desek w całym wykopie (3m3 desek) moja rada: czekaj spokojnie na słoneczną pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_piatek 16.03.2009 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 witam,w dniu dzisiejszym zostały wykopane ławy fundamentowe mini koparką gąsienicową , od 2-ch dni nie pada... jutro chłopaki kończą wiązac zbrojenie ..i jak "Bozia" da moze coś zalejemy.... problem ylko z humusem ale nie ma go za wiele , gośc z koparki zadeklarował sie ,ze da rade to wybrac... Trochę to nie tak jak sobie obmysliłem i niekoniecznie ze sztuką budowlaną ...ale powoli do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 17.03.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ja czekam choc tak dzisiaj przeglądam Allegro aby kupić sobie pompę do brudnej wody w domu się przyda a i wykop można osuszyc zawsze to szybciej będzie niż czekac na parowanie wody z 14 dni opadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts