Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja zewnętrzna

Recommended Posts

Witam

W zeszłym roku dostawiałem sobie część domu, a w tym mam zamiar doprowadzić go do jednolitego wyglądu i tu pojawia się problem. Na części która stała od kilku lat mam narzucony baranek, taki zwykły, z piachu, wapna i cementu, a część dostawiona jest otynkowana. Co mogę położyć na całą elewację budynku aby wszystko się trzymało i wyglądało jednolicie, ewentualnie jakim sposobem doprowadzić dom do jednolitego wyglądu?

Z góry dziękuję za pomoc

... Co mogę położyć na całą elewację budynku aby wszystko się trzymało i wyglądało jednolicie ...

to samo co miałes do tej pory - czyli "baranek"

... jakim sposobem doprowadzić dom do jednolitego wyglądu? ...

przekrapia sie /miotła lub maszynka/

... Co mogę położyć na całą elewację budynku aby wszystko się trzymało i wyglądało jednolicie ...

to samo co miałes do tej pory - czyli "baranek"

Ale czy jeżeli położę baranek na tej części otynkowanej i tej z już istniejącym barankiem faktura ściany będzie taka sama na obu częściach budynku?

Ale czy jeżeli położę baranek na tej części otynkowanej i tej z już istniejącym barankiem faktura ściany będzie taka sama na obu częściach budynku?

Zeskrob chociaż tak powierzchniowo ten stary baranek.Wszystko to przeszpachluj klejem a na drugiej warstwie kleju zatop siatkę.Później oczywiście tynk strukturalny.

Faktura zawsze się może rónić. Chyba że taki sam skład tynku i tak samo nakładany jako poprzednio.

Optymalne -

ściągniecie starego baranka

zamiennie = przeszpachlowanie całości klejem do ocieplen (do zbrojenia)

i otynkowanie całości tynkiem fakturowym.

Farba - najlepiej silikonowa np. Relius Silicon Fassadenfarbe, Prince Color Multitop FS, Sto, ispo lub Caparol.