kobi033 15.03.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 WitamChciałem się od was dowiedzieć czy można zrobić drenaż powyżej górnego poziomu ławy fundamentowej? (budynek niepodpiwniczony)Myślę o tym dlatego że wtedy nie było by problemu z odprowadzeniem wody z drenażu bo mógłbym ją odprowadzić bezpośrednio do rowu melioracyjnego którego dno jest nieznacznie poniżej poziomu ławy fundamentowej.Teren piaszczysty , poniżej połowy wysokości ław występują przerosty gliny. Teren wiosną i jesienią raczej podmokły (poziom wód gruntowych ok 60cm).Wiem że prawidłowo wykonany drenaż powinien być umieszczony poniżej górnego poziomu ławy ale wtedy tylko zbiorniki i pompa czego może da się uniknąć jeżeli poniższe rozwiązanie byłoby wystarczające.Proszę o komentarze. http://images43.fotosik.pl/84/c72f66539cf2f3e0med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 15.03.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 kobi033 Jeśli budynek nie podpiwniczony to spokojnie możesz zastosować to rozwiązanie tylko jedna uwaga odsuń drenaż od ściany budynku na odległość ok. 1,0 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobi033 06.04.2009 04:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Widziałem rury drenarskie otulone filtrem kokosowym, czy te rury można obsypać piaskiem zamiast żwirem i czy zwykłą rurę można owinąć tą grubszą geowłókniną i zakopać obsypując także żółtym piaskiem?[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 06.04.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Widziałem rury drenarskie otulone filtrem kokosowym, czy te rury można obsypać piaskiem zamiast żwirem i czy zwykłą rurę można owinąć tą grubszą geowłókniną i zakopać obsypując także żółtym piaskiem?[/i] A gdzie widziłęś taka rure w filtrze kokosowym ?Prosze powiedz!Bo ja szukam w nigdzie nie ma:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
christof333 06.04.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Rury do drenażu z otuliną z włókna kokosowego stosowane sa do ziemi ciężkiej'gliniastej. A zwykłe bez otuliny na glebach piaszczystych Tak więc jeśli drenaż będzie w Twoim przypadku w glebie piaszczystej to nie ma sensu inwestować w rury z otuliną z włókna kokosowego. Drenaż powinien być oddalony o ok.15cm od ściany fundamentowej (ma on za zadanie odprowadzenie wody od ścian. A nie -cytat) kobi033 Jeśli budynek nie podpiwniczony to spokojnie możesz zastosować to rozwiązanie tylko jedna uwaga odsuń drenaż od ściany budynku na odległość ok. 1,0 m. Wykop najlepiej jest wypełnić żwirem o ziarnistości min16 max 32mm warstwa żwiru powinna wynosić 15cm pod rurą i z boku ponad rura min30 do 50cm wykop pomiędzy żwirem a glebą rodzimą najlepiej oddzielić wtedy geowłókniną-wtedy żadne zanieczyszczenia z ziemi rodzimej nie będą przenikać do żwiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 06.04.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ja poszukuję rury w otulinie kokosowej .Planuję wykop na głębokosć 2,5 metra nawet głębiej .Będzie on głeboki i oczywiscie nikt nie będzie schodzic do wykopu by owijac rure i ładowac w nią żwir i jeszcze zawijac geowłukniną . Wykop bedzie wypełniony żwirem i planowałam tam wpuscić rure drenarska w otulinie kokosowej ..ale nigdzie jej nie moge kupić I teraz tak sobie myśle ze gdy by ta rure drenarska owinąć bardzo dokładnie geowukniną i włozyc do żwiru to czy było by wystarczajace ? Zaznaczam ze wykop bedzie szeroki na 40 cm a głęboki na przeszło 2,5 metra i boję sie wpuścić tam człowieka ...Moze ktoś wie gdzie kupić taką rurę w filtrze?A moze pomysł z samą geowłunina jest wystarczający? Proszę o rade .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobi033 06.04.2009 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 A gdzie widziłęś taka rure w filtrze kokosowym ?Prosze powiedz!Bo ja szukam w nigdzie nie ma:( rurę taką widziałem w castoramie ale u mnie (cz-wa) są też w hurtowniach hydraulicznych A moze pomysł z samą geowłunina jest wystarczający? Proszę o rade .. też zastanawiam się nad samą geowłókniną, można by nią podwójnie owinąć rurę i obsypać piaskiem, przecież jeżeli będzie włóknina to rura nie powinna się zamulać tak szybko a jeżeli nawet zamulanie będzie szybsze niż w przypadku drenażu ze żwirem to są studzienki którymi można przepłukać rury jak jest jakiś błąd w moim kombinowaniu to mnie poprawcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobi033 19.04.2009 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 zdecydowałem że lepiej będzie jak zrobię dren poniżej górnego poziomu ławy fundamentowej, będzie to trochę bardziej skomplikowane bo trzeba zainwestować w zbiornik i pompę ale zdrowsze dla budynkumam jeszcze jedno pytanie - ile żwiru muszę mieć na długość drenażu 73m?napiszcie ile poszło u was i jaki długi był drenaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwalia211 24.08.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Podnoszę temat, też mam problem z ilością żwiru, którą mam zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 24.08.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Już było http://forum.muratordom.pl/przelicznik-wagi-zwiru,t125890.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 24.08.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Podnoszę temat, też mam problem z ilością żwiru, którą mam zamówić u mnie na drenaż 1,5x0,5x56 m poszło ok 10 ton kamyczka i 10 ton żwiru po jednej wywrotce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwalia211 24.08.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 24.08.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 zdecydowałem że lepiej będzie jak zrobię dren poniżej górnego poziomu ławy fundamentowej, będzie to trochę bardziej skomplikowane bo trzeba zainwestować w zbiornik i pompę ale zdrowsze dla budynku mam jeszcze jedno pytanie - ile żwiru muszę mieć na długość drenażu 73m? napiszcie ile poszło u was i jaki długi był drenaż Jaki jest cel wykonywania drenażu ? Budynek niepodpiwniczony, wiec nie ma potrzeby wykonywania drenażu . Nie wyrobisz na prąd do tej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts