JANINKI-AMORKI82 15.03.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witajcie!czy ktoś z Was robił kiedykolwiek zakupy na niemieckim ebay-u ? Czy mając polskie konto e-bay można bez problemu złożyć ofertę w niemieckiej aukcji? Jak wygląda kwestia przesyłki do Polski (kurierskiej - duże gabaryty przedmiotu).pytam ponieważ trafia się tam fajny sprzęt i to w dużo niższej cenie niż u nas, a zazwyczaj w zdecydowanie lepszym stanie. czy może np. trzeba mieć w Niemczech kogoś znajomego do kogo ten sprzęt sprzedawca wyśle, a ten znajomy prześle to do Polski? będę wdzięczna za wszelkie informacje praktyczne jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 15.03.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Ja kupowałam, ale rzeczy małe gabarytowo.Z konta na polskim ebayu możesz brać udział w aukcjach na wszystkich ebayach na świecie.Musisz zwrócić uwagę czy sprzedawca wysyła poza Niemcy. Jeśli tak to albo cena jest podana, albo możesz go zapytać mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RudolfS 15.03.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witajcie! pytam ponieważ trafia się tam fajny sprzęt i to w dużo niższej cenie niż u nas, a zazwyczaj w zdecydowanie lepszym stanie. czy może np. trzeba mieć w Niemczech kogoś znajomego do kogo ten sprzęt sprzedawca wyśle, a ten znajomy prześle to do Polski? będę wdzięczna za wszelkie informacje praktyczne jak to wygląda. trzeba sie ze sprzedajacym dogadac, tylkowarto jeszcze ceny sprawdzic ile taka przesylka wyniesie, bo moze sie przestac oplacac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 15.03.2009 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 No właśnie moje próby nawiązania kontaktu ze sprzedającym niestety nie powiodły się - stąd pytanie czy polskie konto, że tak powiem "działa" na niemieckim ebay-u, najprawdopodobniej mój niemiecki wspomagany translatorem jest za słaby żeby się dogadać hihi . może ktoś mógłby pomóc w tej kwestii?? zastanawiam się tez nad taką kwestią - interesujące mnie aukcje to aukcje prywatne - natomiast ja chcę kupić sprzęt na firmę i co w takiej sytuacji - jak rozwiązać księgowanie takiego wydatku zagranicznego? czy spisać umowę kupna - sprzedaży i zapłacić podatek od umowy cywilno-prawnej (i czy wtedy mogę to normalnie wrzucić w koszty) czy też mogę kupić jako osoba fizyczna i jakimś dowodem wewnętrznym wprowadzić ten sprzęt do firmy? z kosztami przesyłki tez jest kiepsko bo na stronach naszych kurierów trudno się czego kolwiek dowiedzieć jeśli chodzi o przesyłki z za granicy . ehhh tak to jest jak człowiek nie miał nigdy niemieckiego .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 15.03.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 zastanawiam się tez nad taką kwestią - interesujące mnie aukcje to aukcje prywatne - natomiast ja chcę kupić sprzęt na firmę i co w takiej sytuacji - jak rozwiązać księgowanie takiego wydatku zagranicznego? czy spisać umowę kupna - sprzedaży i zapłacić podatek od umowy cywilno-prawnej (i czy wtedy mogę to normalnie wrzucić w koszty) czy też mogę kupić jako osoba fizyczna i jakimś dowodem wewnętrznym wprowadzić ten sprzęt do firmy? To chyba najlepiej zapytać swojej księgowej. Na pytania zadawane sprzedającym na ebayu zawsze otrzymywałam odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 16.03.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witamkupowałem na niemieckim ebay-u. Z tego co wiem przesyłkę dużo gabarytową ciężko przysłać z zagranicy a jeżeli Ci się uda znaleźć firmę kurierską to będzie to drogie jak nie bardzo drogie. Jak kupowałem to zawsze sam odbierałem. Też nae zbyt dobrze znam niemiecki ale z Niemcami zawsze można się było dogadać a przedmioty zawsze dobrze opisane i stan zgodny z opisem, ZA TO PRZESTRZEGAM PRZED POLAKAMI PRZEMIANOWANYMI NA NIEMCÓW PO KUPNIE JAKIEGOŚ PRZEDMIOTU ZAWSZE BYŁ JAKIŚ PROBLEM A TO GOŚĆ NIE MÓGŁ BYĆ AKURAT W DOMU, ALBO POWIEDZIAŁ ŻE BĘDZIE I NIKOGO NIE BYŁO, ALBO WRĘCZ PO AUKCJI MIMO MAILI W OGÓLE NIE BYŁO KONTAKTU A JAK WYSTAWIASZ NEGATYWNĄ OPINIĘ TO JEDEN JESZCZE MI GROZIŁ GENERALNIE NIE WIEM CZY JESZCZE POJADĘ ODBIERAĆ COŚ OD "RODAKA".Jeszcze raz podkreślam niemcy spoko ale od polaków trzymaj się z daleka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 17.03.2009 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam kupowałem na niemieckim ebay-u. Z tego co wiem przesyłkę dużo gabarytową ciężko przysłać z zagranicy a jeżeli Ci się uda znaleźć firmę kurierską to będzie to drogie jak nie bardzo drogie. Jak kupowałem to zawsze sam odbierałem. Też nae zbyt dobrze znam niemiecki ale z Niemcami zawsze można się było dogadać a przedmioty zawsze dobrze opisane i stan zgodny z opisem, ZA TO PRZESTRZEGAM PRZED POLAKAMI PRZEMIANOWANYMI NA NIEMCÓW PO KUPNIE JAKIEGOŚ PRZEDMIOTU ZAWSZE BYŁ JAKIŚ PROBLEM A TO GOŚĆ NIE MÓGŁ BYĆ AKURAT W DOMU, ALBO POWIEDZIAŁ ŻE BĘDZIE I NIKOGO NIE BYŁO, ALBO WRĘCZ PO AUKCJI MIMO MAILI W OGÓLE NIE BYŁO KONTAKTU A JAK WYSTAWIASZ NEGATYWNĄ OPINIĘ TO JEDEN JESZCZE MI GROZIŁ GENERALNIE NIE WIEM CZY JESZCZE POJADĘ ODBIERAĆ COŚ OD "RODAKA". Jeszcze raz podkreślam niemcy spoko ale od polaków trzymaj się z daleka. Pozdrawiam dzięki za radę, ja na razie próbuję zasięgnąć informacji od niemieckich sprzedawców ale niestety bez odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin7311 17.03.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ja nie miałem problemu z kontaktem, lecz jeżeli piszesz że chcesz przesyłkę mogą nie odpowiadać bo po prostu są za leniwi i wolą coś sprzedać i poczekać na odbiór. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 17.03.2009 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 też tak pomyślałam.. no nic może jednak ktoś odpowie bo to co mnie akurat interesuje u nas jest nie do dostania albo w strasznym stanie i kosmicznej cenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 18.03.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 też tak pomyślałam.. no nic może jednak ktoś odpowie bo to co mnie akurat interesuje u nas jest nie do dostania albo w strasznym stanie i kosmicznej cenie . W takim razie może napiszesz co to jest - może ktoś się skusi i zacznie sprowadzać i wtedy nie będzie "nie do dostania albo w strasznym stanie i kosmicznej cenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RudolfS 18.03.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 to jakies niemieckie gazetki dla doroslych ,dlatego wstyd sie przyzanc pewnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 19.03.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 RudolfS takie komentarze to raczej na psychologu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin7311 19.03.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Faktycznie napisz co masz do przywiezienia bywam w niemczech od czasu do czasu autem dostawczym, może się dogadamy to przywiozę ci to coś. Pokryjesz mi część kwoty za paliwo. Oboje zyskamy. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 19.03.2009 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 marcin - bardzo dziękuję za propozycję, chętnie skorzystam, jak tylko coś "upoluję" na tym e-bayu (bo nadal czekam na info od sprzedawców) to dam Ci znać i dogadamy się na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 23.03.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 No właśnie moje próby nawiązania kontaktu ze sprzedającym niestety nie powiodły się - stąd pytanie czy polskie konto, że tak powiem "działa" na niemieckim ebay-u, najprawdopodobniej mój niemiecki wspomagany translatorem jest za słaby żeby się dogadać hihi . może ktoś mógłby pomóc w tej kwestii?? Pewnie wiele zależy od sprzedającego, jak wszędzie są pewnie uczciwi i zyczliwy a są i oszuści. Jeśli juz na początku jest problem z kontaktem to nie rokuje dobrze, tego dostawce lepiej sobie odpuścić. Niedawno z kolegą ćwiczyliśmy transakcję z niemieckiego e-baya, oparlo sie o skargę do "adminów", sprawa długa i nieprzyjemna, zwłaszcza jak nie znasz języka (angielski wcale nie jest taki międzynarodowy w podobnych sytuacjach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 23.03.2009 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 tak zielony listku - masz rację, odpuściłam sobie kilku sprzedawców, na szczęście kilku mi odpowiedziało (nawet dość uczciwie odnośnie stanu technicznego), niestety ja nie bardzo z niemieckim - oni nie bardzo z angielskim (to zauważyłam wielokrotnie, że z niemcem tylko po niemiecku się dogadasz) więc trudno się dogadać i "jako tako" się udaje tylko dzięki życzliwości forumowiczki tutejszej . teraz staram się jedną transakcję doprowadzić do końca bo już nie bardzo jest w czym wybrać (tyle sobie odpuściłam aukcji) ale bariera językowa jest niestety zbyt duża. a czy możesz zdradzić na czym ta "nieprzyjemna" sytuacja polegała (może być na priv)? żebym się w coś podobnego nie wpakowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 23.03.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 a czy możesz zdradzić na czym ta "nieprzyjemna" sytuacja polegała (może być na priv)? żebym się w coś podobnego nie wpakowała... To może na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts