Darek Rz 18.10.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Witam !!! No to może teraz ja zadam pytanie .Wprawdzie o schodach będę myslał dopiero na wiosnę ,ale już mnie to nurtuje . Czy ktoś z was ma konstrukcje stalową z drewnianymi stopniami ?? Takie mi się podobają i mają podstawową zaletę -nie skrzypią . Jeśli tak to proszę o opinię jak się to to sprawuje ... . D.RZ ps. dawajcie fotki swoich schodów może uda się coś ściągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calibra2 18.10.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 też sie zastanawiałam nad takimi schodami i czekam na informacje od użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 25.10.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 a ja juz mam schody wykonane własnorecznie przez mojego Teścia ( jego schody nie rozsychają sie i nie skrzypią nie maja prawa !!!) (...) jak widać sa azurowe ,lekkie ,ale`prawdą jest ze pod nimi zbiera sie brud ....ale sa piekne Ew-ka - jestem pod wielkim wrażeniem Twojego domku! Przy wykańczaniu swojego pozwolimy sobie podpatrzeć kilka elementów. Gratuluję smaku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 25.10.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 a ja juz mam schody wykonane własnorecznie przez mojego Teścia ( jego schody nie rozsychają sie i nie skrzypią nie maja prawa !!!) (...) jak widać sa azurowe ,lekkie ,ale`prawdą jest ze pod nimi zbiera sie brud ....ale sa piekne Ew-ka - jestem pod wielkim wrażeniem Twojego domku! Przy wykańczaniu swojego pozwolimy sobie podpatrzeć kilka elementów. Gratuluję smaku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 25.10.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 No - z tego wszystkiego zapomniałem odpowiedzieć na głównego posta - sorry Ellen - Naszym zdaniem schody wewnętrzne tylko drewniane!. Lekka, ażurowa konstrukcja drewniana stanowi niemalże mebel i ozdobę w domu, a nie jest tylko schodami, po których się wchodzi na górę i schodzi na dół. Fakt - ogranicza to możliwości wykorzystania przestrzeni pod schodami np. na schowek, lecz w temacie schodów przedkładamy kwesię estetyki ponad funkcjonalność. W kwestii kosztów zgadzam się z Greg_pu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 01.02.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Podobaja mi sie schody oczywiscie...zelbetowe i takowe chce miec w swoim przyszlym domku...czy ktos zamienial zabiegowe na dwubiegowe - te drugie chcialabym miec a w projekcie sa zabiegowe.Projekt z archon "dom w szkarlatkach 2" http://www.archon.com.pl/index.php?act=32&lang=pl&new=1&sid=m433a59a4c2c17 Ocencie czy dwubiegowe sie zmieszcza no i nie chce tej scianki miedzy nimi na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 19.03.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 pociągam wątek do góry bo poczytałam i nadal nie wiem. Naszło mnie dziś na rozmyślania o schodach. Jakie mają być? Czy: a. wylewane betonowe ( takie są zaprojektowane) - ale potem trzeba to czymś obłożyć, a ceny które zobaczyłam na forum i allegro lekko mnie zgieły. czyli beton+stal+ i tak drewno! b. czy samonośne, jeden koszt i gotowe! ale co w miedzyczasie jak trzeba bedzie wełnę na poddasze tachać? drabina? no bo przeciez nie te docelowe. no i pod schodami już nic się nie zagospodaruje. a jakby jakąś stalową konstrukcję wykoncypować? hmmm jaka jest alternatywa jesli chodzi o wykończenie schodów betonowych, płytki? wykładzina ? panele? jakoś nie bardzo to widzę, schody są zabiegowe, zaracają pod kątem 180stopni, czy forumowicze poratują mnie jakąś burzą mózgów? wypatruję rozwiązania ekonomicznego i wymagającego jak najmniej zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.03.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 chyba klasycznie: schody zewnetrzne wylewane na gruncie, wewnetrzne drewniane, zreszta nie mielismy wyboru: rodzaj schodow, ksztalt i miejsce z gory okreslily materialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 20.03.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Ja miałam w projekcie drewniane, ale niedawno jednak zmieniliśmy je na betonowe - głównie ze względu na to że są w całości w holu i miejsce pod nimi będzie idealnym schowkiem na buty. Do tego w mój pomysł na styl domu wpisują mi się najlepiej schody obłożone gresem Oczywiście gdyby były zlokazlowane w częśxi dziennej, byłyby drewniane, ale ja od razu szukałam projektu ze schodami w holu - w domku w górach mam schody drewniane w rogu salonu, wyglądają ładnie ale są bardzo niepraktyczne... Dla mnie schody to komunikacja a nie mebel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 20.03.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Nie mielismy wpływu na to czy będą betonowe czy drewniane, poprostu już zastaliśmy betonowe. Problemu było sporo, bo krzywo wylane. Udało się jednak znaleść rozwiąznie, schody są wykończone gresem. Sprawdzają sie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMGOL 20.03.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Ja stawiam na drewniane wewnątrz bo na zewnątrz nie będę miał schodów no może dwa stopnie ale nie wiem jak to rozwiąże. Drewno dobrze się prezentuje a dodatkowo lepiej jest upaść na takich niż na betonowych wyłożonych np kamieniem czy ceramiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 28.03.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Z drewna W projekcie wybrałem drewniane z powodu przekonań Ale po lekturze wątku o wykańczaniu schodów betonowych widzę że także zaoszczędziłem. Musisz wykończyć nie tylko trepy ale też podstopnie, dorobić balustradę, boczki. A to już przecież prawie całe schody tylko więcej roboty. Stolarz nie może całości przygotować na zakładzie tylko musi rzeźbić u inwestora według (nie)równości betonowego szkieletu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba7070 28.03.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 My od początku zakładaliśmy, że będą drewniane, ażurowe ( jeszcze nie mamy ), mają by piękne i funkcjonalne i mam nadzieję, że da się to połączyc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 28.03.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Ja mam betonowe - duża wygoda przez cały czas trwania budowy, bo nie trzeba sie na piętro wspinać po drabinie lub czymś drabinopodobnym... Do tego schody mam w klatce schodowej więc są "ukryte". Ale dam na nie drewniane trepy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 30.03.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Wydaje się że cena schodów drewnianych gotowych np z z dębu (około 11000 - 12000) i schodów betonowych wyłożonych np dębiną (6000 plus 7000) jest zbliżona. Niższa cena będzie jeśli schody betonowe wyłozymy np wykładziną lub gresem... Ale drewniane chyba jednak będą najlepsze. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzymi 10.07.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Tylko drewniane maja Dusze Krzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Grzegorz 12.07.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 My zrobiliśmy betonowe, ale najprawdopobniej obłożymy je drewnem. Drewno dodaje uroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 12.07.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 najpierw beton a nastepnie drzewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 19.07.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Na zewnątrz betonowe, a wewnątrz drewniane. Podyktował to projekt i względy praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika cieślak 26.07.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 W moim domku będą na zew. schodki betonowe obłożone płytkami,a schody wew. ażurowe drewno + metal coś takiego! http://images28.fotosik.pl/255/195d9ea7c23f106c.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts