Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody z betonu czy z drewna ?

Recommended Posts

Witam !!!

No to może teraz ja zadam pytanie .Wprawdzie o schodach będę myslał dopiero na wiosnę ,ale już mnie to nurtuje . Czy ktoś z was ma konstrukcje stalową z drewnianymi stopniami ?? Takie mi się podobają i mają podstawową zaletę -nie skrzypią . Jeśli tak to proszę o opinię jak się to to sprawuje ... .

D.RZ

ps. dawajcie fotki swoich schodów może uda się coś ściągnąć :lol:

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja juz mam schody wykonane własnorecznie przez mojego Teścia ( jego schody nie rozsychają sie i nie skrzypią :D nie maja prawa !!!)

(...)

jak widać sa azurowe ,lekkie ,ale`prawdą jest ze pod nimi zbiera sie brud ....ale sa piekne :D

Ew-ka - jestem pod wielkim wrażeniem Twojego domku! Przy wykańczaniu swojego pozwolimy sobie podpatrzeć kilka elementów. Gratuluję smaku!

a ja juz mam schody wykonane własnorecznie przez mojego Teścia ( jego schody nie rozsychają sie i nie skrzypią :D nie maja prawa !!!)

(...)

jak widać sa azurowe ,lekkie ,ale`prawdą jest ze pod nimi zbiera sie brud ....ale sa piekne :D

Ew-ka - jestem pod wielkim wrażeniem Twojego domku! Przy wykańczaniu swojego pozwolimy sobie podpatrzeć kilka elementów. Gratuluję smaku!

No - z tego wszystkiego zapomniałem odpowiedzieć na głównego posta - sorry Ellen :oops: - Naszym zdaniem schody wewnętrzne tylko drewniane!. Lekka, ażurowa konstrukcja drewniana stanowi niemalże mebel i ozdobę w domu, a nie jest tylko schodami, po których się wchodzi na górę i schodzi na dół. Fakt - ogranicza to możliwości wykorzystania przestrzeni pod schodami np. na schowek, lecz w temacie schodów przedkładamy kwesię estetyki ponad funkcjonalność. W kwestii kosztów zgadzam się z Greg_pu.

• 3 months później...
Podobaja mi sie schody oczywiscie...zelbetowe i takowe chce miec w swoim przyszlym domku...czy ktos zamienial zabiegowe na dwubiegowe - te drugie chcialabym miec a w projekcie sa zabiegowe.Projekt z archon "dom w szkarlatkach 2" http://www.archon.com.pl/index.php?act=32&lang=pl&new=1&sid=m433a59a4c2c17 Ocencie czy dwubiegowe sie zmieszcza no i nie chce tej scianki miedzy nimi na parterze :-?

• 2 years później...

pociągam wątek do góry bo poczytałam i nadal nie wiem.

Naszło mnie dziś na rozmyślania o schodach. Jakie mają być? Czy:

a. wylewane betonowe ( takie są zaprojektowane) - ale potem trzeba to czymś obłożyć, a ceny które zobaczyłam na forum i allegro lekko mnie zgieły. czyli beton+stal+ i tak drewno!

b. czy samonośne, jeden koszt i gotowe! ale co w miedzyczasie jak trzeba bedzie wełnę na poddasze tachać? drabina? no bo przeciez nie te docelowe.

no i pod schodami już nic się nie zagospodaruje.

a jakby jakąś stalową konstrukcję wykoncypować? hmmm

jaka jest alternatywa jesli chodzi o wykończenie schodów betonowych, płytki? wykładzina ? panele? jakoś nie bardzo to widzę, schody są zabiegowe, zaracają pod kątem 180stopni,

czy forumowicze poratują mnie jakąś burzą mózgów?

wypatruję rozwiązania ekonomicznego i wymagającego jak najmniej zachodu :wink:

Ja miałam w projekcie drewniane, ale niedawno jednak zmieniliśmy je na betonowe - głównie ze względu na to że są w całości w holu i miejsce pod nimi będzie idealnym schowkiem na buty. Do tego w mój pomysł na styl domu wpisują mi się najlepiej schody obłożone gresem :)

Oczywiście gdyby były zlokazlowane w częśxi dziennej, byłyby drewniane, ale ja od razu szukałam projektu ze schodami w holu - w domku w górach mam schody drewniane w rogu salonu, wyglądają ładnie ale są bardzo niepraktyczne... Dla mnie schody to komunikacja a nie mebel :wink:

Ja stawiam na drewniane wewnątrz bo na zewnątrz nie będę miał schodów no może dwa stopnie ale nie wiem jak to rozwiąże.

Drewno dobrze się prezentuje a dodatkowo lepiej jest upaść na takich niż na betonowych wyłożonych np kamieniem czy ceramiką.

Gość ZW

Z drewna

W projekcie wybrałem drewniane z powodu przekonań ;) Ale po lekturze wątku o wykańczaniu schodów betonowych widzę że także zaoszczędziłem. Musisz wykończyć nie tylko trepy ale też podstopnie, dorobić balustradę, boczki.

A to już przecież prawie całe schody tylko więcej roboty. Stolarz nie może całości przygotować na zakładzie tylko musi rzeźbić u inwestora według (nie)równości betonowego szkieletu.

pozdrawiam

Wydaje się że cena schodów drewnianych gotowych np z z dębu (około 11000 - 12000) i schodów betonowych wyłożonych np dębiną (6000 plus 7000) jest zbliżona. Niższa cena będzie jeśli schody betonowe wyłozymy np wykładziną lub gresem... Ale drewniane chyba jednak będą najlepsze.

Pozdr,

• 3 months później...