RafalGo 15.03.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witam Mam pytanie co do wykonania wylewek, zalezy mi glownie zeby bylo lepiej, czy decydowac sie na wylewki miksokretem czy tradycyjnie z betoniarki ?Czy w obu przypadkach schlo bedzie tak samo dlugo ?Czy mozna przyspieszyc schniecie wylewki stosujac cos juz w trakcie wykonywania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tpazyra 15.03.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Cześć Ja miałem robione w domu z miksokreta i jest super - idealnie równo; natomiast garaż z betoniarni i wyszło dużo gorzej (fakt robiła inna ekipa) Poza tym z miksokreta duuużo szybciej PozdrTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.03.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Mixokret the best, szybko, jednorodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.03.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Czy w obu przypadkach schlo bedzie tak samo dlugo ? Czy mozna przyspieszyc schniecie wylewki stosujac cos juz w trakcie wykonywania ? - nie, w przypadku miksokreta będzie schło szybciej. - w trakcie wykonywania raczej nie chcesz tego przyspieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalGo 15.03.2009 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Co do przyspieszania to raczej chodzilo mi czy jest dodatek albo cos co sie dodaje zeby mozna bylo np szybciej wysuszyc i nie popekalo albo cos co powoduje ze szybciej bedzie schlo. Po odpowiedziach zdecydyje sie na mixokreta, a i taniej wyjdzie. Dziekuje za pomoc Czy w obu przypadkach schlo bedzie tak samo dlugo ? Czy mozna przyspieszyc schniecie wylewki stosujac cos juz w trakcie wykonywania ? - nie, w przypadku miksokreta będzie schło szybciej. - w trakcie wykonywania raczej nie chcesz tego przyspieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.03.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Plastyfikator raczej dodaje się tak czy siak. Ja bym inaczej nie robił, jak kretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FakirM 15.03.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Kiedyś z nudów przeliczyłem klientowi 140 m2 na betoniarki. Wyszło coś około 280 betoniarek. Czas wykonania na oko z 2 tygodnie , 5 osób w tym 3 "tragarzy", prądu całkiem sporo, wody też niemało. Wylać raz, czekać dzień i ręcznie zacierać, nie wspominając o poziomach. Generalnie średniowiecze. To tak jak łopatą w dzisiejszych czasach kopać fundament ( do dzisiaj dziękuję za wynalazek jakim jest koparka ) Czas wiązania taki sam - 28 dni, ale z pewnością wody z 3 razy więcej do odparowania niż metodą półsuchą. Przyspieszać po co? skoro plastyfikatory dodajemy aby wydłużyć czas wiązania celem m.in. uniknięcia rys skurczowych? Mixokretem te 130 m2 to 6 godzin i się niczym nie martwisz. A już z pewnością nie faktem, że przepłaciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Kiedyś z nudów przeliczyłem klientowi 140 m2 na betoniarki. Wyszło coś około 280 betoniarek ...nie chce mi sie polemizowac z całym Twoim postem /mimo ze reszta postu jest równie słaba jak początek/ ale z nudów przeliczyłem grubośc tej "wylewki" 280 betoniarek po 150 l to 42 m3 42 m 3 : 140 m2 to daje 30 cm grubości ... widziałes kiedykolwiek w zyciu tak grubą wylewke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.03.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Kiedyś z nudów przeliczyłem klientowi 140 m2 na betoniarki. Wyszło coś około 280 betoniarek ...nie chce mi sie polemizowac z całym Twoim postem /mimo ze reszta postu jest równie słaba jak początek/ ale z nudów przeliczyłem grubośc tej "wylewki" 280 betoniarek po 150 l to 42 m3 42 m 3 : 140 m2 to daje 30 cm grubości ...widziałes kiedykolwiek w zyciu tak grubą wylewke ? Jak zwykle czepiasz się Może się bardzo nudził i przeliczył kilka razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 ... i przeliczył kilka razy raczej przeliczył sie kilka razy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.03.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 ... i przeliczył kilka razy raczej przeliczył sie kilka razy ... Właśnie o tym myślałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.03.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Może ma małą betoniarkę? np taka: http://www.allegro.pl/item579726818_super_betoniarka_limex_125_80_nowa_f_vat_gw.html To 80l to taż abstrakcja - góra 70 wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykO 16.03.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Kiedyś z nudów przeliczyłem klientowi 140 m2 na betoniarki. Wyszło coś około 280 betoniarek. Czas wykonania na oko z 2 tygodnie , 5 osób w tym 3 "tragarzy", prądu całkiem sporo, wody też niemało. Wylać raz, czekać dzień i ręcznie zacierać, nie wspominając o poziomach. Generalnie średniowiecze. To tak jak łopatą w dzisiejszych czasach kopać fundament ( do dzisiaj dziękuję za wynalazek jakim jest koparka ) Czas wiązania taki sam - 28 dni, ale z pewnością wody z 3 razy więcej do odparowania niż metodą półsuchą. Przyspieszać po co? skoro plastyfikatory dodajemy aby wydłużyć czas wiązania celem m.in. uniknięcia rys skurczowych? Mixokretem te 130 m2 to 6 godzin i się niczym nie martwisz. A już z pewnością nie faktem, że przepłaciłeś. 140m2 w trzy osoby góra .... 3 dni. Gdybym zajmował się głównie/tylko wylewkami to kupiłbym sobie maszynę i też robił klientom takie wyliczenia. Natomiast: 1.dużo ciężej jest utrzymać porównywalną "równość" z mixokreta i z betoniarki (na korzyść mixokreta)..... co nie oznacza, że jest to niemożliwe- tu wg mnie nie do końca jest to przewaga metody tylko ekip- mixokretowcy raczej robią tylko wylewki i są specami w tej dziedzinie 2.mixokret schnie duuużo szybciej- pytanie tylko, czy ta zaleta jest wszystkim potrzebna? 3.z betoniarki jest taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 zgadzam sie z tym co napisał wykonawca SSO wersji niepowaznych /o kieszonkowych 80l betoniarkach uzywanych do wykonania jastrychu/ - nie biore pod uwage 140m2 w trzy osoby góra .... 3 dni domek parterowy zgoda, wjeżdżamy taczka i lejemy po całości, ale domek piętrowy to co, taszczymy 15Mg po schodach ?? ... jest coś takiego jak lina i bloczek lub prosta mała elektryczna wciagarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FakirM 16.03.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Jak widzę czujność nie śpi. Brzoza oczywiście się pomyliłem miało być 2 tys. betoniarek. Jak widzę plan dzienny wykonałeś, nie ważne co się napisze to liczy się post. Jak się chcemy bawić w aptekarzy to proponuję najpierw zapytać o założenia , które człowiek przyjął a nie z góry zakładać , że głupi i , że przesadza. I tle w temacie. ------------------ SSO dzięki za sensowną odpowiedź. W tym przypadku te 3 dni nie do zrobienia, piasek 40 m od wylewki i po drabinie na piętro Z tym , że betoniarka taniej wychodzi to bym dyskutował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 16.03.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 3.z betoniarki jest taniej Na pewno nie jest , a to dlaczego, bo : - z betoniarki jest zdecydowanie dłużej a czas pracy ekipy kosztuje chyba że robi się samemu bądź też robi to Kaziu z flaszkę, jak robi się samemu to to wbrew pozorom też kosztuje - ilość towaru idzie taka sama, wody mniej wiec tu też aptekarska ale różnica - zależy od ekipy ale jakość zazwyczaj zdecydowanie lepsza z miksokreta - transport towaru - bez komentarza - dopłata za amortyzację miksokreta wliczona w m2 posadzki niezauważalna - itp ( może o czymś nie napisałem ) jest coś takiego jak lina i bloczek lub prosta mała elektryczna wciagarka wyobraź sobie że proponowałem to wykonawcy, odpowiedział: weź se pan miksokreta, taniej to panu wyjdzie niż moja robocizna za wciąganie betonu Dlatego też miksokretem taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 wyobraź sobie że proponowałem to wykonawcy, odpowiedział: weź se pan miksokreta, taniej to panu wyjdzie niż moja robocizna za wciąganie betonu no cóż ... punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia ... ja w Łodzi tez wolałbym kłaść płytki po 40 - 50 zł/m2 niz na kolanach ściagac jastrych za 15 zł od m2 (przykładowo) ale sa i inne miejsca w Polsce gdzie bezrobocie jest wieksze ... Jak widzę czujność nie śpi. Brzoza oczywiście się pomyliłem miało być 2 tys. betoniarek.Jak widzę plan dzienny wykonałeś, nie ważne co się napisze to liczy się post ... ano nie spi - gdy widze jak ktoś nie mający pojęcia o robocie wypisuje bzdury - nabijam sobie kolejnego posta p.s. skąd wziąłes te ilości wody do jastrychu ? z księzyca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 tanio / w tym wypadku nie zastanawiałbym sie nad wyborem/ jak na Łódź natomiast polemizuje wtedy jesli ktos udowadnia, ze np. ta z betoniarki nie da sie rozprowadzic i zatrzec równo, wymaga więcej wody, horrendalnie wysokich nakładów pracy, czy ta z miksokreta bedzia schła szybciej ...sa wady i zalety jednej i drugiej metody - ale akurat nie te Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.03.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Ej no brzoza teraz Ty przesadzasz - 3 dni domek? Sorry. Musiałbym ich mocno nafaszerować amfetaminą chyba. Jaki jest sens robienia tego z betoniarki? Ja tam nie widzę żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 16.03.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Jestem parkieciarzem i swój dom buduję. Praktycznie wszystko zrobiłem sam z pomocą synów i żony. Nawet elektrykę i hydraulikę zrobiliśmy sami. Ale wylewki robiła ekipa. Tylko maszynowa wylewka jest idealnie równa. Ta z betoniarki nawet jak się idealnie ściągnie po rurkach to i tak wysychając pofaluje.Różne gęstości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts