Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OPOCZNO - dyskusje o płytkach, kolekcjach, jakości, układaniu

akinom

Recommended Posts

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi... Rozważę jeszcze możliwość położenia na podłodze Naturale krem - pójdę jutro do salonu i przyłożę Opirus do Naturale. Martwi mnie tylko, że wg forumowiczów są znaczne różnice w odcieniach z różnych partii, żeby mi się zgrały, bo ten Opirus ma chyba więcej sinych smug...

A tak poza tym, to proszę o opinie - ja planowałam ten Opirus w łazience na górze, gdzie będą wchodzić tylko domownicy w kapciach lub boso, może aż tak się nie zniszczy i nie zabrudzi? damimax, na Twoim zdjęciu wydaje mi się, że najbardziej ucierpiała mozaika - ale może na tych prążkach tak tego nie widać....

Przyszedł mi jeszcze pomysł, żeby wstawić w łazience pas drewna w miejscu, gdzie się najwięcej chodzi... Ciekawa jestem, jakie ostateeczne rozwiązanie wybiorę?

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze jedno pytanie:

w wątku poświęconemu gresowi Naturale Opoczna skarżono się na to, że płytki w kolorze krem miały różne odcienie - płytki znacząco różniły się od tych z ekspozycji (np. dużą ilością sinych wstawek), czy komuś z Was przydarzyło się coś podobnego? Że płytki z różnych partii bardzo się różniły? Chodzi mi szczególnie o te kremowe.

szarlotka, mam nadzieję,że jednak tak nie bedzie , bo się załamię, u mnie pod prysznicem właśnie płytkarz kładzie ten dekor...trudno, najwyżej będę reklamować ;)

póki co nie mogę nic powiedzieć o jakości i użytkowaniu, bo dopiero się kładą w mojej łazieneczce, jedyne co zauważyłam, to jednak minimalne ale jednak różnice w wielkości, zwłaszcza np. pomiędzy jasnymi a ciemnymi, ale one mogą mieć inną kalibrację...

cały czas coś kombinuję z tym pierwotnym projektem, i mam nadzieję,że ostatecznie wyjdzie fajnie :)

http://images44.fotosik.pl/143/3f9642304d33a980med.jpg

http://images39.fotosik.pl/138/cd74d0a043321147med.jpg

http://images48.fotosik.pl/142/3a579d1def903aa3med.jpg

Maciejka_1976, też mam taką cichą nadzieję, bo te dekory pasują mi akurat przy umywalce i prysznicu...

Widzę, że zrezygnowałaś z dekorów na wannie - ta wersja bardziej mi się teraz podoba. I jednak nie przycinasz kafli na mniejsze w obudowie wanny, czy to tylko na wizualizacji takie ułożenie? Jestem ciekawa, jak będzie w realu - proszę o fotki.[/b]

nie będzie przycinanych kafli, bo po długich poszukiwaniach w końcu trafiłam na odpowiednią wannę :)

oto i ona(na wizualizacji zgadza się tylko ta obudowa, wanna jest jakaś inna wstawiona)

http://images49.fotosik.pl/142/032e6525f4e03f3dmed.jpg

oczywiście moja będzie bez hydromasażu, ale dokładnie taka

ze zmian u mnie to chyba nie bedzie też dekorów na obudowie geberitu, będą tylko ciemne płytki,(chociaż akurat to mi się podobało, no ale coś za wąska obudowa wyszła płytkarzowi i się nie zmieszczą :evil: i tak się zastanawiam, po co ja kupiłam tyle tych dekorów ;)

obudowę z KG przecież można jeszcze zmienić - na pewno wyjdzie to taniej niż cena dekorów, zwłaszcza, że to bład kafelarza...

A masz możliwość zwrotu dekorów?

Mi się tam też podobały te ozdobne kafelki, spróbuj jeszcze ponaciskać na swojego glazurnika, jeśli i Tobie zależy na ich umieszczeniu na stelażu!

A ja się właśnie dowiedziałam, że gres Naturale z Opoczna ma oprócz oferowanych kolorów różne ich odcienie, chyba w zależności od partii, co oznaczone jest symbolami na opakowaniach - http://forum.muratordom.pl/post3306097.htm?highlight=#3306097

I teraz nie wiem, co mam robić, bo praktycznie cały dom planowałam w płytkach z Opoczna... Boję się, że trafię na złą partię płytek, a nie mam czasu na reklamacje i czekanie... Ale może jestem pesymistką i wszystko będzie OK?

Sprzedawca w naszym salonie uprzedzał mnie tylko, że miewają reklamację wielkoformatowych płytek Opoczna, ze względu na kalibrację i "łukowatość"

Violu, może jakieś dodatki w kolorze tego misia z avataru? :) No a jak nie misiowe-zielone, to jakiś inny zdecydowany kolor.

Lustra bym nie przedłużała, myślę że dziwne będzie takie połamane.

Pod lustrem jest jakaś przecięta płytka? dałabym całą albo lustro trochę niżej żeby tam wcale płytki nie było nad moziką. Lustro dopasowane jest do okna, tak? no to trzeba pomyśleć czy lepiej do okna czy do całych płytek.. fakt jest dylemat :) Może faktycznie lepiej do wysokości okna.

Wiele nie poradziłam, ale jednego jestem pewna, że nie przedłużałabym lustra do drzwi.

Violu, może jakieś dodatki w kolorze tego misia z avataru? :) No a jak nie misiowe-zielone, to jakiś inny zdecydowany kolor.

Lustra bym nie przedłużała, myślę że dziwne będzie takie połamane.

Pod lustrem jest jakaś przecięta płytka? dałabym całą albo lustro trochę niżej żeby tam wcale płytki nie było nad moziką. Lustro dopasowane jest do okna, tak? no to trzeba pomyśleć czy lepiej do okna czy do całych płytek.. fakt jest dylemat :) Może faktycznie lepiej do wysokości okna.

Wiele nie poradziłam, ale jednego jestem pewna, że nie przedłużałabym lustra do drzwi.

Szary kolor ma to do siebie, że pasują do niego jednobarwne dodatki w zdecydowanych kolorach. Także w misiowo-żelowo-zielonym. Takie miałam zamiary, ożywiać wnętrza kolorami - a to wrzosowym, a to turkusem, a to czerwienią, a to zielonym, a to wściekłym różem. Na szczęście ręczniki są teraz w takich ślicznych kolorach :lol:

A teraz kwestia lustra i płytki. Masz całkowitą rację. Lustro dopasowałam do okna, też mnie trochę razi ta obcięta płytka. Mam dwa wyjścia.Albo damy szerszy pasek mozaiki - albo przeciętą płytkę damy przy podłodze - taki "nibycokolik". Co o tym sądzisz?

A co do lustra obok drzwi, to chyba masz rację.

A jak tam Twoje zielone dodatki? Czy znalazłaś już tak zieloną mozaikę?

A teraz kwestia lustra i płytki. Masz całkowitą rację. Lustro dopasowałam do okna, też mnie trochę razi ta obcięta płytka. Mam dwa wyjścia.Albo damy szerszy pasek mozaiki - albo przeciętą płytkę damy przy podłodze - taki "nibycokolik". Co o tym sądzisz?

Jak dasz szerszy pas mozaiki, to nei będzie sie zgadzało z szarymi płytkami na prawej ścianie

Z coklikiem by sie zgadzało z sąsiednią ścianą, a jak dasz mało rzucającą sie w oczy fugę, to nei powinno być go bardzo widać. Tak chyab lepiej wyjdzie. A swoją drogą jaką fugę planujesz? ja o szarej myślałam. U Tyson widziałam że biała.

A lustra pewnie sie nie da w dół przedłużyć? aż do mozaiki? trzeba by pewnie wyciąć dziurę na parapet? a to już skomplikowane :/

A co do lustra obok drzwi, to chyba masz rację.

A jak tam Twoje zielone dodatki? Czy znalazłaś już tak zieloną mozaikę?

Jeszcze nie wybrana, ale idzie do mnie próbka szklanej zielonej mozaiki z allegro :)

Niestety , parapet przeszkadza...

Olu, Słuszna uwaga do wersji z mozaiką, dziękuję.

Chyba jednak dam nibycokolik dokoła całej łazienki, wtedy mozaika podniesie się do poziomu lustra. Albo skrócę lustro i uniknę kombinacji.

Fugę chcę dać białą,widziałam gdzieś na wystawce,i wyglądało to ślicznie, ale trochę się boję, że będzie trudna do utrzymania w czystości.

Widziałam na allegro szklaną mozaikę w kolorze zielonym, ale nie podsyłałam Ci linka, bo coś podejrzanie tanio, po 4,90zł za jeden plaster o wym ok 33x33cm.

I ta zieleń nie taka soczysta, jak na Twoim projekcie.

no właśnie "zebrałam" kafelkarza i będzie poszerzał obudowę tego geberitu ;) a ze zwrotem płytek pod zamówienie akurat jest nieciekawie, chociaz jak bym się uparła to pewnie by przyjeli, no ale mam nadzieję,ze jednak uda się zrobić tą zabudowę zgodnie z planem :) w tym tygodniu ma być wanna i brodzik, więc jest duża szansa,że pod koniec tyg będzie finał :)

Moja łazienka również utrzymana jest w podobnej tonacji.

Inspiracją był dla mnie ten projekt:

http://point48.pl/en/_files/czapelska_lazienka_01_big.jpg

Tylko, że ja wykorzystałam płytki Durango Haya i Durango Wengue:

http://eurolazienki.pl/pics/produkty/393(0)_sm.jpg

http://maxlazienki.pl/pics/produkty/394(0)_sm.jpg

Ta kolekcja w porównaniu z Opoczno Zebrano wypadła korzystniej cenowo, a i deseń wydawał mi się bardziej naturalny :)

Fugę chcę dać białą,widziałam gdzieś na wystawce,i wyglądało to ślicznie, ale trochę się boję, że będzie trudna do utrzymania w czystości.

Obawiam się że baardzo szybko zciemnieje, a najbardziej tego, że zciemnieje nierówno :/ No ale to w sumie każda, tylko biała pewnie najbardziej.

Słyszałam że są jakieś impregnaty do fug, może mniej się brudzą wtedy. O ile nakłada się je raz.. to jestem w stanie to zrobić.. jeśli raz na tydzień, to nigdy w życiu! niech sobie ciemnieje nierówno ile chce! ;)

Widziałam na allegro szklaną mozaikę w kolorze zielonym, ale nie podsyłałam Ci linka, bo coś podejrzanie tanio, po 4,90zł za jeden plaster o wym ok 33x33cm.

I ta zieleń nie taka soczysta, jak na Twoim projekcie.

Zajrzałam.. za blada niestety. Zamówiłam próbki takiej po 25-30zł za plasterek. Zobaczymy jak to na żywo.

Kiedy Twoja łazienka zacznie się realizować?

W moim projekcie pojawiła sie nowa wersja ściany z umywalką i lustrem

http://lh5.ggpht.com/_LFubkeIAWqA/SjOyL_QWFSI/AAAAAAAAAPE/4A_Hq5hB9S4/sciana%20prawa.JPG

Wiem że mniej fajnie, niż lustro na całej wysokości 2 dekorów z kwiatami... ale tak chyba dużo praktyczniej. Szklana półka na dodatkowej płytce wklejonej pod lustrem. Z doświadczenia wiem, że półka będzie tak zastawiona, że pewnie płytka zginie za buteleczkami, więc może nie będzie się rzucać w oczy :)

Jest jeszcze mój nieustający dylemat, czy na WC wystarczy 60 cm, szczególnie z tym kaloryferem nad głową... czy skrócić wannę do 140cm (:/) a wtedy będzie tam 70 cm.

Olu, a gdyby tak całkowicie zmienić koncepcję .

- pralka zostaje na miejscu, grzejnik także ( rozważ czy nie lepiej rurkowy- będzie bardziej bezpieczny dla korzystających i bardziej praktyczny),

- wanna wędruje na ścianę po prawej stronie od drzwi - ta ściana ma 190cm, wygodna wanna z powodzeniem się zmieści,

- na ścianie na wprost drzwi - między wc i wanną - umywalka i lustro - lustro zostawiłabym tej wielkości którą wymyśliłaś - na 2 dekory - przestrzeń nad wc - półki na wiklinowe koszyki z najpotrzebniejszymi kosmetykami - unikasz wtedy nieśmiertelnej półeczki pod lustrem :D

Reszta kosmetyków wędruje do szafki nad pralką - aż się prosi zabudowa do sufitu.

To moje sugestie. Może trochę namieszałam, ale w papierowej wersji wszystko jest prostsze...

Potem będziemy się martwić kolorem fugi. Może Tyson nam podpowie jak zabezpieczyła białe przed brudem...