Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OPOCZNO - dyskusje o płytkach, kolekcjach, jakości, układaniu

akinom

Recommended Posts

Mam pytanie do osób, które robiły wizualizacje łazienki (płytki Organza) program pro100:

czy w bibliotece waszego programu były zawarte płytki organza z Opoczna??

Ściągałam już parę różnych bibliotek do tego programu i w żadnej nie udało mi się odnaleźć tych płytek.

Czy osoba posiadająca takie płytki mogła by mi przesłać swoją bibliotekę płytek z Opoczna??

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do osób, które robiły wizualizacje łazienki (płytki Organza) program pro100:

Ściągałam już parę różnych bibliotek do tego programu i w żadnej nie udało mi się odnaleźć tych płytek.

Czy osoba posiadająca takie płytki mogła by mi przesłać swoją bibliotekę płytek z Opoczna??

Nie było. Trzeba wejść na stronę opoczna, w dziale Architekci/Inwestorzy odnaleźć kolekcję Organza i pobrać pliki jpg

http://www.opoczno.eu/architekci.php?strona=biblioteka

Następnie rozpakować plik do katalogu gdzie masz zainstalowane Pro100 czyli np. c:\Program Files\PRO100 Demo\Biblioteka\Materialy\Glazura, Terakota\Opoczno\

A co dalej.. doczytaj w wątku o Pro100

http://forum.muratordom.pl/biblioteki-do-pro100,t101499.htm?highlight=pro100

bo jeszcze trzeba fugi do płytek dorobić :) Trochę zabawy jest, ale to jednorazowa robota.

Nie było. Trzeba wejść na stronę opoczna, w dziale Architekci/Inwestorzy odnaleźć kolekcję Organza i pobrać pliki jpg

http://www.opoczno.eu/architekci.php?strona=biblioteka

Następnie rozpakować plik do katalogu gdzie masz zainstalowane Pro100 czyli np. c:\Program Files\PRO100 Demo\Biblioteka\Materialy\Glazura, Terakota\Opoczno\

A co dalej.. doczytaj w wątku o Pro100

http://forum.muratordom.pl/biblioteki-do-pro100,t101499.htm?highlight=pro100

bo jeszcze trzeba fugi do płytek dorobić :) Trochę zabawy jest, ale to jednorazowa robota.

Dzięki serdeczne. O fugach już zaczynam czytać.

ależ to jest dopiero wersja robocza, umywalka jest Cersanitu i dopiero zostanie wykończona, zauważ że nie ma nawet grzejnika, który też został zdjęty :) silikon już poszedł a to co na zdjęciu to dziurki po kołeczkach podtrzymujących umywalkę, chyba nie sądzisz, że taki spec jak nasz Radzio zostawił by takie dziury :p

Ja szukam czegoś do połączenia z listwą z kolekcji opoczno salonika http://www.omnicom.com.pl/galeria/zdjecia/glazura/opoczno/duze/177.jpg

podoba mi się własnie ten gres kremowy w paski do zabudowy wanny i ścian, ale na blat do zlewu to się chyba średnio nadaje, zbyt chropowaty, może jakieś naturale dodać jako podłoga i blaty?

np. http://eplytki.pl/pliki/plytki_esklep/031283.jpg

łazienkę mam niewielką z oknem szczytowym od północy

Opirus i Naturale to zupełnie inne płytki

chyba nie łączyłabym ich razem blisko siebie

Raczej zrobilabym całą łazienkę w Naturale albo całą w Opirusie i pomęczyła się troszkę z myciem (Opirus bardziej pasuje do tego wybranego dekoru)

blatu przy umywalce więc można się pomęczyć z szorowaniem

Mam pytanie do posiadaczek płytek organza to tych które już położyły lub mają zamiar kłaść jak duże macie łazienki, czy przy dużej łazience płytki nie wydają sie mdłe, bez wyrazu. Płytki ciągle nie wybrane a organza bardzo mi sie podoba. Łazienka ma 14 m, jest na poddaszu, prysznic, wanna,dwie umwalki, sedes bidet. Trochę boję sie też czy nie będzie za jasno[/

Moja łazienka + pralnia z otwartym wejściem z łazienki ma nieco ponad 14 m2. Wszystko jest w Organzie i wygląda jak dla mnie ekstra. W ogóle to myślę, że jest to płytka, która wygląda bardzo dobrze na dużych powierzchniach. Czy jest mdło? Moim zdaniem nie... za to bardzo elegancko i świeżo, ale to kwestia gustu.

Również mam prysznic, wanne, dwie umywalki, sedes i bidet, tyle że nie jest to poddasze.

mbaszun,

ja zdecydowałam się jednak na Opirus (też krem) na podłodze i blacie z umywalkami.

Fakt, Opirus i Gres Naturale to całkiem inne płytki i różnią się od siebie, choć na forum poświęconym właśnie Naturale (Gres Naturale) widziałam takie połączenia i korzystnie to wyglądało, przy czym włąściciele takich łazienek chwalili sobie to zestawienie. Bałam się czyszczenia Opirusa i brałam pod uwagę zrobienie podłogi z Naturale, jednak "na żywo" nie spodobało mi się to zestawienie. Wolę przetrzeć zachlapany blat przy umywalkach częściej, żeby nie zostawał na nich osad z kamienia - bardziej już boję się o osad na ściankach przy wannie... A co do podłogi... jeszcze nie użytkuję łazienki i na razie tylko tak czyściłam i... moje obawy co do ich mycia chyba były wyolbrzymione - ale życie pokaże ;)

Co do tego dekoru, to jestem zdania jak aniawmuratorze: zdecydowanie bardziej pasuje Opirus niż Naturale

Teraz bardzo mi się podoba :)

Jak mogę coś podpowiedzieć to ja bym zrezygnowała z dekoru po lewej stronie a nad wanną zamiast paska brąz/biel zrobiłabym pasek taki jak na jednej z wizualizacji aniwmuratorze - wąski brązowy dekor / grubszy biały dekor / wąski brązowy dekor - bardzo mi się ten pasek podoba ;) Pozdrawiam

http://img223.imageshack.us/img223/1430/27791061.jpg

też mi się to podoba, u siebie w łazience też planuję zebrano i chyba skorzystam z pomysłu na taki pasek. Łazienka będzie robiona za ok. miesiąc, może trochę później. Mam nadzieję na fajny efekt (tylko łazienka malutka a nabżdżone sprzętów.. ale trudno)

dziś zamówiłam w sklepie internetowym organzę i między innymi mozaikę szarą.

Dowiedziałam się, że to jest najlepiej sprzedająca się seria opoczna i skonczyły się zapasy szarej mozaiki w ogóle w fabryce Opoczna :o

za jakiś tydzień do dwóch produkcja będzie wznowiona więc mogę się spodziewać dostawy pod koniec sierpnia :o :roll:

jestem w szoku, nie spodziewałam się, że na ta serie panuje taki szał :lol:

sprawdziłam na allegro - też nie ma tej płytki, a jakiś czas temu było tego mnóstwo... ehh :roll: