Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OPOCZNO - dyskusje o płytkach, kolekcjach, jakości, układaniu

akinom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

viola_13 jaki masz projekt domku?

Mój to Jaskółka WM11A z MURATORA.

Mamy kolejne podobieństwo... szara fuga na szare, biała na białe hehehe :))))

Pozdrawiam.[/quote

Nasz projekt to Hania z garażem z Archipelagu. Mówię na nią zboczona Hania, z powodu odstępstw od projektu :D

W sobotę może zaczniemy biały montaż w naszej szarobiałej łazience. postaram się jak najszybciej wkleić zdjęcia, ale juz dziś mogę powiedzieć że to jest świetny wybór.

dziś zamówiłam w sklepie internetowym organzę i między innymi mozaikę szarą.

Dowiedziałam się, że to jest najlepiej sprzedająca się seria opoczna i skonczyły się zapasy szarej mozaiki w ogóle w fabryce Opoczna :o

za jakiś tydzień do dwóch produkcja będzie wznowiona więc mogę się spodziewać dostawy pod koniec sierpnia :o :roll:

jestem w szoku, nie spodziewałam się, że na ta serie panuje taki szał :lol:

sprawdziłam na allegro - też nie ma tej płytki, a jakiś czas temu było tego mnóstwo... ehh :roll:

Swoją organzę szarą wraz z mozaiką kupowałam w sklepie http://www.magiawnetrza.pl spróbuj czy tam nie mają szarej mozaiki. Ja z zakupu jestem zadowolona. Pozdrawiam

Zastanawiam się nad podłogą w płytkach gresowych w salonie.

:D

Podoba mi się seria z Opoczna "Real stone" - ale widziałam ją tylko na zdjęciach w katalogu i na internecie...

Ma może ktoś z Was ?

I czy ona się wogóle nadaje na podłogę w salonie ?

Niektóre gresy nie nadają się - są zbyt chropowate, za duże wgłębienia.

Potem trzeba by było szorować brud chyba szczoteczką do zębów.

A tego wolałabym uniknąć rzecz jasna, hahaha !

:wink:

Załączam obiecane zdjęcia. Łazienka jest w trakcie prac, płytki pokryte pyłem, bo fachowcy od gładzi docierali ściany i mgła pokryła dom.

http://foto0.m.onet.pl/_m/9661b88c3c32e553606fb7f139e5c460,6,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/71c6304223cbd5dde9f79edc4ce03d63,6,19,0.jpg

Czy mogłabym prosić o więcej zdjęć lazienki? Właśnie się zastanawiam nad ich wyborem. Byłabym niezmiernie wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam!

Czekam i czekam aż zamontują mi ceramikę sanitarną i nie mogę się doczekać, więc tymczasowo wklejam "robocze" fotki. Z nie umytymi płytkami :oops: , ale Opirusa widać.

Nasz glazurnik bardzo chwalił sobie Gres Opirus - dobrze się ciął i szlifował, był w miarę prosty... Udało się! ;)

http://images43.fotosik.pl/183/44a83500088fa58fmed.jpg

http://images38.fotosik.pl/179/7b73dc7d44790151med.jpg

Nareszcie przyszła kolej na dolną łazienkę!

Zaczęli mi kłaść płytki. Wklejam naszą podłogę

http://images50.fotosik.pl/183/3fbdff389e80c44c.jpg

Chciałam ciemne płytki na podłodze, bo to dolna łazienka i będzie się bardzo brudzić (fugi też miały być ciemne), ale jednak zwyciężyła koncepcja jasnej... Może będę tego żałować, klęcząc często podczas mycia, zobaczymy...

właśnie skończyli robić mi łazienkę w tych płytkach, wiec chciałabym sie podzielic z Wami paroma informacjami.

mamy mieszankę białego, grafitu i grafit silver. muszę przyznać, że zarówno dla mnie jak i dla fliziarzy była to droga przez mękę.

1. jeżeli nie zakupi się płytek w tej samej grupie wymiarowej (co graniczy z cudem), to bardzo ciężko jest ułożyć wzór na ścianie, potrafią różnic się wymiarem miedzy sobą nawet o 5mm. nawet jeden kolor z jednej grupy wymiarowej różni się do 2mm! przez te różnice 4 razy musiałam zmienic koncepcje łazienki, ponieważ nie pokrywałyby sie fugi.

2. płytki w narożnikach nie zawsze mają kąty proste, co wielokrotnie widać na szerokości fugi

3. płytki są wypukłe, co widać szczególnie gdy docina się je na kantach pod kątem 45stopni

4. są bardzo twarde i ciężkie do cięcia. z grafit silver dość mocno odpryskuje wierzchnia warstwa lakieru, szczególnie przy cięciu pod kątem 45stopni. może przy cięciu strumieniem wody nie będzie tak źle

5. trudno w nich wywiercić dziury

jako pozytyw napisze, że wyglądają pięknie. ale chyba bym się drugi raz na nie nie zdecydowała

ja mam real stone ale na tarasie nad garażem i na balkonie.

Do domu bym sie nie odwazyła absolutnie, to nie jest do dokladnego wymycia !!!

Ciekawe jak sie bedzie zachowywał na polu .... jeszcze go nie myłam w tym roku, bo nie mieszkam tam. Po zimie nie wyglada juz tak elegancko jak w tamtym roku, ale chyba mozna bedzie je umyc mopem ....

wybralam go dlatego, że jak sie zaczna przymrozki albo po deszczu w lecie, to nie bedzie slisko po nim chodzic.

wykonawca mówil mi o zapuszczeniu, owszem. Tylko juz nie pamietam czy chodzilo o plytki czy o fugi, ale przesunęłam ten temat na koniec kolejki .....

może jednak trzeba teraz ????

No bo kiedy ????

Druga zima przyjdzie i nie zrobie znów nic z tymi plytkami .......

No ale tyle innych robót sie pcha, że niewiadomo co najpierw, hmm.....

wykonawca mówil mi o zapuszczeniu, owszem. Tylko juz nie pamietam czy chodzilo o plytki czy o fugi, ale przesunęłam ten temat na koniec kolejki .....

może jednak trzeba teraz ????

No bo kiedy ????

Druga zima przyjdzie i nie zrobie znów nic z tymi plytkami .......

No ale tyle innych robót sie pcha, że niewiadomo co najpierw, hmm.....

Ale zanim zapuścisz, wyczyść dobrze, skoro to już jakiś czas sobie leży.

Gdzie byłaś tak długo?

:wink: