Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OPOCZNO - dyskusje o płytkach, kolekcjach, jakości, układaniu

akinom

Recommended Posts

Dzięki wielkie. Masz fajną łazienkę :-) I w ogóle cały domek :-)

Jak masz zrobioną obudowę wanny? To są cięte płytki Linero? I na jakiej wysokości masz ten poziomy szklany dekor?

I jaką masz grubość fugi?

Chodzi mi oczywiście o tą Twoją niebieską łazienkę :-)

A co do ewentualnych reklamacji, to chyba i tak żaden producent nie uwzględnia reklamacji gdy płytki już są na ścianie.

Dziękuję i pozdrawiam,

Cieszę się, że podoba Ci się moja łazienka.

Jeżeli chodzi o obudowę wanny to faktycznie są to płytki cięte - glazurnik odradzał nam to, bo bał się, że będzie problem z cięciem, ale okazało się, że płytki sa łatwe do cięcia i praktycznie nie było nawet odpadów.

Co do dekoru szklanego to u nas jest od dołu położona niecała płytka - jakies 25 cm wysokości i na niej 2 płytki całe - tutaj dokładnie wymierzyliśmy, żeby nie było docinki pod skosem - więc robisz jak Ci pasuje.

Co do reklamacji po położeniu to uwzględniają i to bez większych problemów - czasem dopiero na ścianie widać, że z płytka jest coś nie tak. Często zdarza się przecież ta, że glazurnik kładzie to co mu przywieziesz, bo mysli, że tak ma być, potem wpada inwestor dpiero na ścianie zauważa, że np. szkliwo jest zapruszone.

Natomiast jeżeli chodzi o sprzątanie te te płytki sa idealne - żadnych zacieków czy smug - umyłam łazienkę tylko raz i od razu wszystkie pobudowlane brudy zniknęły i nic nie wyłazi - dla porównania na dole mam gres metalic i to jest tragedia z czyszczeniem - myłam te płytki juz z 10 razy a nadal są smugi i zacieki.

Ja mam na podłodze tylko niebieskie płytki - kurzu nie widać, ale już np. plamki po myciu zębów przez moją pięciolatkę sa widoczne i wkurzają - możliwe, że na jasnych nie byłoby tego widać. Natomiast jedyna rzecz jaka mnie wkurza to fuga - dobrałam prawie idealnie do koloru płytek i niestety okazała się za jasna, strasznie się brudzi - nawet zaimpregnowanie nie bardzo pomogło.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź.

Niestety. Policzyłem sobie dokładnie płytki i dekory, których byśmy potrzebowali i wychodzi sporo za drogo dla nas. Zrezygnujemy chyba z Linero na rzecz podobnych w formie i sporo tańszych (choć nie tak ładnych) Opoczno Organic.

Ehh... do Linero się nie umywają, ale cena jednak robi swoje... a trochę wydatków jeszcze mnie czeka...

• 2 weeks później...

Witam.

Na forum trafiłam szukając informacji o płytkach Organza :-)

Moja łazienka będzie położona w biało-szarości -- jak u większości z was. Dwie narożne ściany przylegające do siebie (tzw. róg ;-)) będą wymalowane farbą w kolorze żurawinowym.

I teraz rodzi się pytanie -- w jakim kolorze wybrać meble do takiej łazienki??? To będą dwie szafki - jedna stojąca obok umywalki na tle białych płytek a druga wysoka na wspomnianej ścianie żurawinowej.

Przeglądałam uważnie zamieszczone tutaj zdjęcia łazienek w Organzie ale w większości nie było żadnych szafek. U jednej dziewczyny przepiękne fronty z czerwonego szkła u drugiej wenge.

Czy moglibyście mi coś podpowiedzieć w sprawie kolorów szafek do biało-szarej Organzy ???

Witam

Ja również mam zamiar w 2 łazienkach położyć płytki Linero. Na dole ma być krem i zielony, a na poddaszu krem i pomarańcz. Na łazienkę na poddaszu nie mam jeszcze pomysłu. Dopiero znalazłam to forum i nie wiem o co chodzi z tym, że z tymi płytkami jest coś nie tak. Bardzo chętnie skorzystam z pomysłów na aranżację łazienki. Moje będą gotowe dopiero gdzieś w czerwcu.

ja początkowo też zastanawiałam sie czy nie właczyć jakiegoś koloru w szafkach i na szczeście pomysł padł:) szafke zrobiłam z jasnoszarego lakierowanego mdf-u. Wygląda baaaardzo ładnie i ciesze sie, ze nie poszłam w jakieś drewno. Trzymam się tych dwóch kolorów, czyli białego i szarego a kolorowe ręczniki wystarczajaco urozmaicają pomieszczenie:)

NIe chce obiecywac, ale moze wieczorem uda mi sie wkleic zdjęcia.

• 2 weeks później...
Witam

Fajne macie te łazienki. Ja też chcę się wam pochwalić moją Organzą.

http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Dom2#5464706093385256002

Mam nadzieję, że się wam spodoba.

czegoś takiego szukam -http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Dom2#5464706093385256002 piękne ;)

gdzie to kupiłeś? jak to zrobiłeś? ile kosztowało? kto Ci to układał?

wszelkie informacje potrzebuje, bo.. oprócz brodzika zrobiłabym sobie taką jedną ścianę w łazience w ten sposób (o ile się da) ;)

..może być na pw ;)

btw. łazienka bardzo przyjemna - siostrze wysłałam namiary, by sobie popatrzyła, bo Ona właśnie czegoś takiego szuka ;)

Edytowane przez magduska

czegoś takiego szukam -http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Dom2#5464706093385256002 piękne ;)

gdzie to kupiłeś? jak to zrobiłeś? ile kosztowało? kto Ci to układał?

wszelkie informacje potrzebuje, bo.. oprócz brodzika zrobiłabym sobie taką jedną ścianę w łazience w ten sposób (o ile się da) ;)

..może być na pw ;)

btw. łazienka bardzo przyjemna - siostrze wysłałam namiary, by sobie popatrzyła, bo Ona właśnie czegoś takiego szuka ;)

Cieszę się że ci się podoba. Największą zaletą tych kamieni jest to że czujesz się na nich niesamowicie stabilnie w przeciwieństwie do brodzika lub płytek. A i masaż stópek przy okazji. Dzisiaj identycznie zrobiłbym w drugiej łazience.

Takie plastry otoczaków kupiłem w Nomi. Wylewkę robisz ze spadem do syfonu i smarujesz folią w płynie. Następnie przyklejasz kamyki klejem do płytek a szczeliny między nimi wypełniasz fugą w kolorze piasku i czujesz się jak na plaży. Nie pamiętam ile kosztowały te plastry ale jakąś jedną dziesiątą ceny brodzika. Z tą ścianą to też ciekawy pomysł. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz na takich plastrach nie tylko otoczaki ale i inne ciekawe kamienie. Jak jeszcze chcesz coś się dowiedzieć to pytaj na forum, postaram się jak najszybciej odpisać.Pozdrawiam.