emil26 15.03.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Cześć. Posiadam działkę budowlaną na przedmieściach. Jest to działka o powierzchni 30 arów. i tu się zaczyna mój problem jest to wąska działka 16 m poniżej drogi jakieś 0,5 do 1 m ze stałym spadkiem. Przez działkę biegnie rurociąg wodny i gaz a na granicy działki słup elektryczny. Od jakiegoś czasu zastanawiam sie czy nie postawić na niej jakiegoś domku bo i tak czeka mnie kupno mieszkania albo budowa narazie dysponuje kwotą 100 tyś Mam parę pytań co do tej działki; - co sądzicie o tym spadku i o szerokości tej działki - jaki projekt proponujecie myślałem o bezpodpiwniczonym domu z poddaszem do 120 m dodam ze na sąsiednich działkach nie ma żadnej zabudowy (pewnie juz niedługo) i ten spadek to pewnie dodatkowe koszty I czy wiecie gdzie można zdobyć jakiś projekty z kosztorysami bym mógł zrobić własną wycenę dodam ze wiele zrobiłbym metodą gospodarczą np dach, podłogi, ocieplenie itp. Proszę o rzetelne wypowiedzi i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.03.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Zacznij od WZ lub wypisu z PZP - zani zaczniesz szukać projektu sprawdź co moesz budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil26 15.03.2009 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Juz się pytałem w gminie kiedys przy okazji czy mogę się tam budowac powiedzieli mi ze ten teren jest pod zabudowę domków zresztą przy tej ulicy są juz domy nawet gmina sprzedawała kilka małych działek ąle jak będę teraz w Polsce to dowiem sie dokładnie pytanie czy tam sie opłaca postawic mały domek By dom nie stał w dole musiałbym stawiać wysokie ściany fundamentowe i robić podsypkę równo z drogą a w tym przypadku to i podpiwniczenie wyszło by. A podpiwniczenie to drogi koszt. Chyba zdaję sobie sprawę ze ta działka choć w dobrym miejscu to wiele kłopotów sprawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.03.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Emil, nie przesadzaj - kłopot to mieć 13 studni pod fundamentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 15.03.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Emil, nie przesadzaj - kłopot to mieć 13 studni pod fundamentem Nefer, Naprawdę masz aż 13 W końcu ktoś ma bardzeij pod górę niż ja - tylko 8 Czyżby torf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.03.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Emil, nie przesadzaj - kłopot to mieć 13 studni pod fundamentem Nefer, Naprawdę masz aż 13 W końcu ktoś ma bardzeij pod górę niż ja - tylko 8 Czyżby torf Ja na szczęscie nie - ale jest tu taka co ma :) Śliczne tylko drogie rozwiązanie, ale co robić jak taki grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 16.03.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Kluczowe pytanie: od której strony działki masz wjazd. Jeśli od krótszego boku (tego 16m), to bardzo ogranicza wybór projektu. Jak od długiego boku to juz lepiej, chociaż też trzeba baaardzo kombinować. 16m - jeśli zostawisz przepisowe minimum 4m od granic działki, to na wymiary domu zostaje 8m w kierunku krótszego boku działki. Chyba, że masz warunki i dobierzesz projekt, żeby pozwolono Ci przysunąc sie z domem bliżej granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.03.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Cześć. Posiadam działkę budowlaną na przedmieściach. Jest to działka o powierzchni 30 arów. i tu się zaczyna mój problem jest to wąska działka 16 m poniżej drogi jakieś 0,5 do 1 m ze stałym spadkiem. Przez działkę biegnie rurociąg wodny i gaz a na granicy działki słup elektryczny. Od jakiegoś czasu zastanawiam sie czy nie postawić na niej jakiegoś domku bo i tak czeka mnie kupno mieszkania albo budowa narazie dysponuje kwotą 100 tyś Mam parę pytań co do tej działki; - co sądzicie o tym spadku i o szerokości tej działki - jaki projekt proponujecie myślałem o bezpodpiwniczonym domu z poddaszem do 120 m dodam ze na sąsiednich działkach nie ma żadnej zabudowy (pewnie juz niedługo) i ten spadek to pewnie dodatkowe koszty I czy wiecie gdzie można zdobyć jakiś projekty z kosztorysami bym mógł zrobić własną wycenę dodam ze wiele zrobiłbym metodą gospodarczą np dach, podłogi, ocieplenie itp. 16 metrów daje bardzo niewiele ograniczeń. Jeśli z jednej strony nie dasz otworów to masz na budynek 9m, a to już OK. Jeśli idzie o spadek terenu to przyjrzyj się najlepiej teraz jak wygląda wierzchnia warstwa. Jeśli teraz nie ma błota to ja bym się budował. Proszę o rzetelne wypowiedzi i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 16.03.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Ja też mam wąską działkę ale za to za domem mam sporo terenu.16 m nie jest tak tragicznie.Dom szerokości 8 m jest całkiem sensowny.Możesz pisać o zmniejszenie odległości od sąsiada do 1,5m wtedy masz większe możliwości. Ja mam 17,5 i 4 m muszę udostępnić prawo przejścia do następnej działki. W okolicy jest domek na 13 m działce(szerkości) i jest Ok.Napewno lepsze to niż mieszkanie w bloku.Szeregówki sprzedaja z działką na samochód i ogródkiem wielkości salonu i ludzie kupują.W sieci znajdziesz kilka projektów na wąską działkę lub pozostaje projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 16.03.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 No bez przesady - dla mnie np. konieczność rezygnacji z okien z jednej (i to dłuższej strony domu) to istotne ograniczenie. Jeśli to jeszcze miałaby byc południowa strona? Oczywiście zależy to od upodobań i warunków na samej działce.Ale zgoda, że można sie tak czy tak urządzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.03.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Myślę, że to jest projekt na wąską działkę - szczególnie jakby wyciąć garaż...http://www.archipelag.pl/projekty-domow/karii/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil26 16.03.2009 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Hej dzięki ze mnie pocieszacie. Wjazd jest od północno wschodniej strony i te 16 m to jest od drogi. Powiem szczerze że ja i tak bym coś tam wcisną i na pewno wyszedł by fajny domek, co prawda trzeba by było skorygować wizerunek domu z moich marzeń i dostosować do tej działki. Na pewno jeśli będę tam budował to złożę wniosek o przesunięci bliżej granicy działki Narazie jeszcze zbieram na własny kąt za granicą ale powoli trzeba się przygotować zwłaszcza że w czerwcu się żenię. Jak pomyślę o mieszkaniu w bloku to odrazu wolę nie myśleć. Ale powoli zastanowię się przemysłe i zacznę działac. Jeśli ktoś mieszka na takiej wąskiej działce niech sie podzieli doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil26 16.03.2009 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Jak oglądam zdjęcia nowo wybudowanych domów to dodam ze robiliśmy remąt domu rodzinnego sami 90 m na parterze plus poddasze z osobnym wejsciem i robiliśmy sami tato ja i 2 braci zrobione jest praktycznie wszystko stare zostały tylko sciany i fundamenty więc tymbardziej może się udać i rodzice mnie namawiają bym się budował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 16.03.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Trochę za wąsko i uważam,ze nie ma sensu.Dom to wydatek 300-400-500.000 zł.Wybudujesz,a pózniej pojawi się refleksja.Dom piękny,ale dzialka do ....Może spróbuj inaczej.Dokup 2,3 dzialki sasiednie,prawdopodobnie też wąskie i zrób nowy podział.Może wlaściciele działek sasiednich mają podobny problem jak Ty .Moze wspólnie stworzycie przepiekne osiedle.Jezeli nie oni ,to może namów na kupno Twoich przyjaciół.Piszesz o słupie, lini energetycznej i dlatego tylko Ty najlepiej wiesz jaki masz ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil26 16.03.2009 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Już rozmawiałem z sąsiadami najgorsze jest to ze ich działki są dużo szersze nawet chciałem odkupić albo z jednej albo z drugiej strony.Właścicielami z obu stron są starsi ludzie. Z jednej strony maja robić spadek na dzieci i w niedługim czasie coś się wyklaruje chociaż wcale nie jest powiedziane że mnie rozumią bo sami mają dość szerokie działki. Zaproponowałem że mogę nawet odkupić z ich działek na szerokość kilku metrów tak by po odkupieniu miałbym conajmniej 20 m szerokości. jedyne co mogę w tej sprawie zrobić to czekać. Po powrocie do kraju być moze sprzedam i kupię bardziej wymiarową. Narazie się zastanawiam bo działka w dość niegłupim miejscu jak na to miasteczko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 20.03.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Pytanie podstawowe: czy wiesz ile będzie kosztować Cię wyrównanie terenu do poziomu asfaltu? Będzie tego pewnie kilkadziesiąt wywrotek przy dużym spadku. Może warto rozważyć jednak piwnicę choćby pod częścią budynku? Znajomi podwyższali grunt żeby woda z asfaltu nie spływała im na działkę. Na część pod budynek poszło ok 20 wywrotek. Różnica poziomów to 20-50cm na powierzchni ok500 m2.javascript:emoticon('') Pozdrawiam Afrodyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 20.03.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 16 m. to nie tragedia - tą sprzedać a kupić szerszą to pewno trzeba sporo dołożyć kasy. Jeśli miejsce dobre to kombinować z posadowieniem bliżej granicy - przepisy to umożliwiają przy wąskich działkach /przy zgodzie sąsiada potwierdzonej na piśmie jest to pomocne/. Spad terenu można wykorzystać na piwniczkę czy garaż. W takich warunkach może być kilka rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 20.03.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Pytanie podstawowe: czy wiesz ile będzie kosztować Cię wyrównanie terenu do poziomu asfaltu? Będzie tego pewnie kilkadziesiąt wywrotek przy dużym spadku. Może warto rozważyć jednak piwnicę choćby pod częścią budynku? Znajomi podwyższali grunt żeby woda z asfaltu nie spływała im na działkę. Na część pod budynek poszło ok 20 wywrotek. Różnica poziomów to 20-50cm na powierzchni ok500 m2.javascript:emoticon('') Pozdrawiam Afrodyta Koszt wyrównania terenu zależy od operatywności inwestora i u każdego będzie inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 20.03.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Pytanie podstawowe: czy wiesz ile będzie kosztować Cię wyrównanie terenu do poziomu asfaltu? Będzie tego pewnie kilkadziesiąt wywrotek przy dużym spadku. Może warto rozważyć jednak piwnicę choćby pod częścią budynku? Znajomi podwyższali grunt żeby woda z asfaltu nie spływała im na działkę. Na część pod budynek poszło ok 20 wywrotek. Różnica poziomów to 20-50cm na powierzchni ok500 m2.javascript:emoticon('') Pozdrawiam Afrodyta Koszt wyrównania terenu zależy od operatywności inwestora i u każdego będzie inny. Dlatego to takie istotne. Jeśli uda się małym kosztem,bo np. ktoś robi piwnicę i posiada zbędną ziemię to OK, ale jeśli nie to koszt może być spory Pozdrawiam Afrodyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 20.03.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Do Emil26 Jak działka w dobrym miejscu, to tym bardziej należałoby się zastanowić nad pozbywaniem się jej. Wierz mi, wiem co mówię. Do sacha wklejałam zamiast cytować sorki Afrodyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts