wojtek przybylski 15.03.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Mam zamiar budować dom w odległości 23m od osi torów bocznicy kolejowej/pociąg-spalinówka przejażdża 3,4 razy tygodniowo/.Proszę o fachową informacje co należy zrobić aby uniknąć ewentualnych mogących powstać pęknięć ścian itp. przez drgania powstałe od przejeżdżających pociągów.Czy jednym ze sposobów może być wykopanie rowu równoległego do torów/szer.działki 36m/ na głębokość ok.140cm i zrobić dylatację wkładając np.styropian do rowu obsypując obustronnie styropian piaskiem.Czy może są inne sprawdzone metody aby uniknąć drgań przenoszonych przez przejeżdżający pociąg.Jak zabezpieczyć przyszły budowany dom.Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 15.03.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Mam dom ciut dalej od torów, natomiast pociągi jeżdżą o wiele częściej. U mnie nic nie pęka. U sąsiada, który mieszka od torów właśnie jakieś 30m również wszystko w porządku. Mój dom budowany bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts