thomajospl 15.03.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 witam serdecznie, mam zamiar zrobić szafę wnękową. projekt wstępnie narysowany, czas na kosztorys. i tu pojawiają się pytania: ile mogę DAĆ za tarcicę obrzynaną (deski) z brzozy żeby NIE DAĆ się oskubać ? czy jeżeli kupię ten materiał w jakimś tartaku pod miastem (mieszkam w Poznaniu) to czy należy odczekać, aż przeschnie? dziękuję za odpowiedź i przepraszam za ewentualną ignorancję w kwestii nazewnictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 16.03.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Przemyslales zeby to robic z brzozy? Bo to bardzo miekki material i trzeba miec wprawe aby to obrabiac.Moze lepie plyte stolarska, albo cos w okleinie brzozy (MDF).Szafe z samej brzozy bedzie bardzo trudno, tym bardziej ze piszesz ze deski.Obecnie, gdzie sie tylko da, nie stosuje sie litego drewna, stosuje sie klejonki, bo sa bardziej przewidywalne w zachowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomajospl 18.03.2009 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 dzięki za odpowiedź!odradzano mi takie materiały o których piszesz, ze względu na to, że są podobno mniej trwałe niż drewno i że jak się coś z płyty skręci i wstawi to już na amen, nie zdemontujesz tego żeby to np przewieźć.chcę (między innymi) zrobić taki regał jak regał EXPEDIT w IKEA http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80156281 niestety IKEA dysponuje regałem 2x4 "kratek" albo 4x4 a ja potrzebuję 3x4 ze względu na ograniczoną przestrzeń. konstrukcja wydaje się dość prosta i nie wymagająca większych obróbek drewna... a co do klejonek może napiszesz coś więcej? wiem, że żeby kleć drewno potrzebne są dodatkowe narzędzia, np specjalne zaciski zaciski(nie znam nomenklatury), których nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts