Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena gruzu i utwardzenie drogi - jak najlepiej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Pewnie sporo zależy od okolicy i jaki to gruz. Jak u siebie się pytałem to za betonowy (taki pokruszony na kostki z większego gruzu betonowego) chcą 35zł/t plus 50zł za transport, mówili że na 1m3 idzie z 1,5t, czyli przy 11m3 byłoby z 17t * 35 = 595 plus transport to by gdzieś z 650zł wyszło. Czyli niewielka różnica.

A nie taniej wystawić tablicę "przyjmę gruz"? Bo dla wielu to problem, odpadnie Ci transport, pozostanie trochę pracy z ew. pokruszeniem i nie wiem jak tam śmieci etc.

Może i łatwiej ale gdzie mam tę tablicę wystawić?

Poza tym trochę mi się spieszy. Chciałam zacząć budowę jak najszybciej, a tu sąsiad mówi, że po mojej drodze nie chcą jeździć z materiałami. Muszę więc jakoś drogę utwardzić.

Mam do zrobienia 150m drogi na terenie gdzie stoi woda lub 300m bardziej suchej.

Ja się umówiłem z firmą budowlana, w Maju będą mieli na zbyciu 150 m3 gruzu z rozbiórki, zapłacę tylko za paliwo żeby przywieźli!

Jak pytałem wcześniej u gościa,który wozi i sprzedaje gruz to krzyczał 150 zł za samochód, czyli 10 m3 !

11m3 za 700zł to dość drogo :-?

:) cena 700 zł za 18tonową wywrotkę jest rozsądna, pod warunkiem że jest to gruz tłuczony betonowy. W takim gruzie nie ma stali bo jest odciągana przez elektromagnes.

Tablica pt. PRZYJMĘ GRUZ nie rozwiąże problemu drogi dojazdowej. Wystarczy jedna cegła żeby uszkodzić zawieszenie osobówki. teoretycznie taniej, dopóki nie urwiemy sobie czegoś.

w Szczecinie wywrotka 25t. tłuczonego drobnego gruzu to wydatek 700-900zł (w zależności od lokalizacji)

No właśnie słuchajcie ja dostałam takie info na szybko. Po dokładnym obgadaniu okazało się, że jest to gruz tłuczony betonowy. Ładne, równe kawałki, oczyszczony więc może faktycznie cena nie jest taka zła. Zastanawiam się tylko czy nie dać na spód szlaki czy dużego gruzu, a na wierzch tego kruszywa, bo droga to sama glina i boję się, że kruszywo mi wpadnie w tę glinę jak wjedzie jakiś cięzki sprzęt. Co radzicie?

Czy szlaka to dobry pomysł?

... okazało się, że jest to gruz tłuczony betonowy. Ładne, równe kawałki, oczyszczony ...

wiec teraz moge sie wypowiedzieć - opłaca sie

/przedtem na ogólne "gruz" mozna było tylko pogdybac/

... Zastanawiam się tylko czy nie dać na spód szlaki czy dużego gruzu, a na wierzch tego kruszywa ...

na spod gruz na wierzch szlaka

... Mam do zrobienia 150m drogi na terenie gdzie stoi woda lub 300m bardziej suchej.

sorry za to pytanie ale ...

czy te 150 m drogi czy te 300 m drogi nalezy do Ciebie?

mozesz na tym robic /jako własciciel/ co chcesz ?

p.s.

oczywiście przedmówca ma racje co do geowłókniny

Brzoza nie do końca. Droga należy do wszystkich, którzy majątam działki. Nie nalezy do gminy itp.

Na razie dowiaduję się o koszta i co w ogóle tam zrobić. Jestem w trakcie ustalania kontaktów do sąsiadów w celu obgadania sprawy. Myślę, że każdy chyba będzie zadowolony z drogi, bo w tej chwili nie wjedzie tam auto osobowe.

Mam nadzieję wielką, że choć parę osób dołoży się do tego :)

Aha 150m to droga opisana j.w.

300m drogi to po części droga j.w. po części gminy. Czy w tym wypadku trzeba mieć jakieś pozwolenia lub coś??