Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chodnik bez obrzeży

Recommended Posts

Planuje ułożyć chodnik z kostki betonowej (lekko po łuku, taka "fala")

Mam zatem kilka pytań:

Jak się układa taką kostkę bez obrzeży (przewidywany tylko i wyłącznie ruch pieszy) ?

Jaką przyjąć szerokość chodnika ? (chodnik od furtki do wejścia 10 mb)

Poza tym planuje "odgrodzić" 30 cm opaskę wokół domu wykonaną z otoczaków od trawnika, czy nadaje się do tego rządek z kostki gr. 6 cm?

Czy opaska z otoczaków gr. 5 cm wystarczy? (nikt po tym nie będzie biegał)

Będę wdzięczny za dobre rady.

A dlaczego bez obrzeży ?

bo ładniej

Układa się tak samo jak z obrzeżami - niebezpieczeństwo tylko potem jest takie że się taki chodnik "rozejdzie" na boki ...

jeśli jest prawidłowo ułożony i użytkowany jako chodnik to nie ma prawa

Ładniej to jest bez obrzeży ale z palisadkami :lol:

Ma prawo - ma - nawet jak wykona się poprawnie podbudowę i mocno ubije kostkę to zawsze ostatni zewnętrzny rządek kostki może się rozjechać - i to wcale niemało , nawet tylko podczas chodzenia ...

Natomiast w kwestii ukrytych obrzeży - kiedyś słyszałem że ktoś układał zewnętrzne kostki chodnika na betonie - i ponoć to się trzymało ...

Ma prawo - ma - nawet jak wykona się poprawnie podbudowę i mocno ubije kostkę to zawsze ostatni zewnętrzny rządek kostki może się rozjechać - i to wcale niemało , nawet tylko podczas chodzenia ...

Natomiast w kwestii ukrytych obrzeży - kiedyś słyszałem że ktoś układał zewnętrzne kostki chodnika na betonie - i ponoć to się trzymało ...

no nie wygłupiaj sie, od dwóch lat mam tak ułożony chodnik i podjazd do garazu i nic sie nie dzieje, a zdarzyło mi się parę razy zjechać samochodem (osobowym) i nic się nie rozłazi, a jak bysię cos działo to bym udusił wykonawce, z reszta on o tym wie, dlatego zrobił porzadnie;)

Możliwości wiele, może np. tak:

no właśnie ja tak mam:)

...to ukryte obrzeże do łuków - ciekawe rozwiazanie - jeszcze takiego nie widziałem ...

Ja, podobnie jak autor postu, będę próbował tworzyć ścieżki po łuku, ale na razie próbuję namierzyć kogoś, kto miałby taki patent zastosowany i powiedziałby, że się sprawdza. Ale ani na forum ani w okolicy, ani w hurtowniach nikt o tym nie słyszał. Wszędzie panie krawężniki i kuniec. Ewentualnie palisady (piękne ale drogie cholerstwo). Jedna firma w Polsce produkuje te obrzeża łukowe, ale zainteresowanie minimalne, dlatego waham się z zamówieniem...

no nie wygłupiaj sie, od dwóch lat mam tak ułożony chodnik i podjazd do garazu i nic sie nie dzieje, a zdarzyło mi się parę razy zjechać samochodem (osobowym) i nic się nie rozłazi, a jak bysię cos działo to bym udusił wykonawce, z reszta on o tym wie, dlatego zrobił porzadnie;)

A to w takim razie zwracam honor :D - jeżeli betonem kostki zewnętrzne zalane to nie ma się co dziwić ...

Ja planuję nie tylko opaskę, ale i ścieżki robić z "6"-tki :wink:

Ja z takiej kostki / 6cm / właśnie to zrobiłem - sprawuje się znakomicie - ważniejsza od grubości kostki jest właściwie wykonana podbudowa ...

no ale chyba pod rządek z kostki oddzielający opaskę z otoczaków od trawnika specjalnej podbudowy nie robić?

tlo1, no chyba nie powinno właśnie dochodzić do samej góry, aby nie wystawało. Czarna ziemia przyciśnie, trawka się ukorzeni i nie ma prawa się rozjechać :wink:

Mymyk_KSK, zajrzałem do Twojego dzienniczka ogrodowego, ale nie wspominasz żeby brukarze zastosowali u Ciebie eko-bord. Widziałaś to u kogoś? Bo cały czas mam dylemat czy zamówić (11 zł za sztukę czyli 1 mb). Cement pewnie wyszedłby taniej, bo trochę tych ścieżek będzie :roll:

Mymyk_KSK, zajrzałem do Twojego dzienniczka ogrodowego, ale nie wspominasz żeby brukarze zastosowali u Ciebie eko-bord. Widziałaś to u kogoś? Bo cały czas mam dylemat czy zamówić (11 zł za sztukę czyli 1 mb). Cement pewnie wyszedłby taniej, bo trochę tych ścieżek będzie :roll:

Miło że zaglądnąłeś, zapraszam częściej :)

U mnie nie stosowali, bo do tej pory zrobili jedynie wjazd do garażu - ruch kołowy i do tego pochyło, bałam się w takim miejscu dawać ekobord. Ale będzie przy ścieżkach w ogrodzie.

Widziałam ekobord "w użyciu" gdy oglądałam prace krakowskiej firmy brukarskiej Edificator

http://www.edificator.com.pl/brukarstwo/realizacja/posesja-prywatna-2/

(nb oni nie robili u mnie bo: 1. za drogo 2.nie chciało im sie do marnych 30m2 przyjechać, choć pracowali w sąsiedztwie...)