marcin_budowniczy 16.03.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Planuje ułożyć chodnik z kostki betonowej (lekko po łuku, taka "fala") Mam zatem kilka pytań: Jak się układa taką kostkę bez obrzeży (przewidywany tylko i wyłącznie ruch pieszy) ?Jaką przyjąć szerokość chodnika ? (chodnik od furtki do wejścia 10 mb) Poza tym planuje "odgrodzić" 30 cm opaskę wokół domu wykonaną z otoczaków od trawnika, czy nadaje się do tego rządek z kostki gr. 6 cm? Czy opaska z otoczaków gr. 5 cm wystarczy? (nikt po tym nie będzie biegał) Będę wdzięczny za dobre rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.03.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 A dlaczego bez obrzeży ? Układa się tak samo jak z obrzeżami - niebezpieczeństwo tylko potem jest takie że się taki chodnik "rozejdzie" na boki ... Szerokość - minimalna taka żeby dwie osoby swobodnie się minęły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 16.03.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Bez obrzeży chodnik rozjedzie się . Jak nie zaraz np. po ulewie to po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver200 16.03.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 A dlaczego bez obrzeży ? bo ładniej Układa się tak samo jak z obrzeżami - niebezpieczeństwo tylko potem jest takie że się taki chodnik "rozejdzie" na boki ... jeśli jest prawidłowo ułożony i użytkowany jako chodnik to nie ma prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 16.03.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 jw Chodnik bez widocznych obrzeży wygląda super, dlatego ja będę kombinował z ukrytymi obrzeżami krzywoliniowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.03.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 A dlaczego bez obrzeży ? bo ładniej Układa się tak samo jak z obrzeżami - niebezpieczeństwo tylko potem jest takie że się taki chodnik "rozejdzie" na boki ... jeśli jest prawidłowo ułożony i użytkowany jako chodnik to nie ma prawa Ładniej to jest bez obrzeży ale z palisadkami Ma prawo - ma - nawet jak wykona się poprawnie podbudowę i mocno ubije kostkę to zawsze ostatni zewnętrzny rządek kostki może się rozjechać - i to wcale niemało , nawet tylko podczas chodzenia ... Natomiast w kwestii ukrytych obrzeży - kiedyś słyszałem że ktoś układał zewnętrzne kostki chodnika na betonie - i ponoć to się trzymało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 16.03.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Możliwości wiele, może np. tak: http://www.zielonyogrodek.pl/images2/450ukladaniekostki8.jpgalbo np. tak:http://elsan.pl/themes/Main/img/obeb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.03.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 O właśnie coś takiego - z tym betonem ... Natomiast to ukryte obrzeże do łuków - ciekawe rozwiazanie - jeszcze takiego nie widziałem ... - osobiście jednak do krzywoliniowych / łukowych / chodników czy podjazdów mnie najbardziej podobają sie palisady jako obrzeże ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver200 16.03.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Ma prawo - ma - nawet jak wykona się poprawnie podbudowę i mocno ubije kostkę to zawsze ostatni zewnętrzny rządek kostki może się rozjechać - i to wcale niemało , nawet tylko podczas chodzenia ... Natomiast w kwestii ukrytych obrzeży - kiedyś słyszałem że ktoś układał zewnętrzne kostki chodnika na betonie - i ponoć to się trzymało ... no nie wygłupiaj sie, od dwóch lat mam tak ułożony chodnik i podjazd do garazu i nic sie nie dzieje, a zdarzyło mi się parę razy zjechać samochodem (osobowym) i nic się nie rozłazi, a jak bysię cos działo to bym udusił wykonawce, z reszta on o tym wie, dlatego zrobił porzadnie;) Możliwości wiele, może np. tak: no właśnie ja tak mam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 16.03.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 ...to ukryte obrzeże do łuków - ciekawe rozwiazanie - jeszcze takiego nie widziałem ... Ja, podobnie jak autor postu, będę próbował tworzyć ścieżki po łuku, ale na razie próbuję namierzyć kogoś, kto miałby taki patent zastosowany i powiedziałby, że się sprawdza. Ale ani na forum ani w okolicy, ani w hurtowniach nikt o tym nie słyszał. Wszędzie panie krawężniki i kuniec. Ewentualnie palisady (piękne ale drogie cholerstwo). Jedna firma w Polsce produkuje te obrzeża łukowe, ale zainteresowanie minimalne, dlatego waham się z zamówieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.03.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 no nie wygłupiaj sie, od dwóch lat mam tak ułożony chodnik i podjazd do garazu i nic sie nie dzieje, a zdarzyło mi się parę razy zjechać samochodem (osobowym) i nic się nie rozłazi, a jak bysię cos działo to bym udusił wykonawce, z reszta on o tym wie, dlatego zrobił porzadnie;) A to w takim razie zwracam honor - jeżeli betonem kostki zewnętrzne zalane to nie ma się co dziwić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 17.03.2009 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Poza tym planuje "odgrodzić" 30 cm opaskę wokół domu wykonaną z otoczaków od trawnika, czy nadaje się do tego rządek z kostki gr. 6 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 17.03.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ja planuję nie tylko opaskę, ale i ścieżki robić z "6"-tki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 17.03.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ja planuję nie tylko opaskę, ale i ścieżki robić z "6"-tki Ja z takiej kostki / 6cm / właśnie to zrobiłem - sprawuje się znakomicie - ważniejsza od grubości kostki jest właściwie wykonana podbudowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 17.03.2009 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ja planuję nie tylko opaskę, ale i ścieżki robić z "6"-tki Ja z takiej kostki / 6cm / właśnie to zrobiłem - sprawuje się znakomicie - ważniejsza od grubości kostki jest właściwie wykonana podbudowa ... no ale chyba pod rządek z kostki oddzielający opaskę z otoczaków od trawnika specjalnej podbudowy nie robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 17.03.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 http://elsan.pl/themes/Main/img/obeb.jpg ekobord. dla ciągów pieszych jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlo1 17.03.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Możliwości wiele, może np. tak: http://www.zielonyogrodek.pl/images2/450ukladaniekostki8.jpg albo np. tak: http://elsan.pl/themes/Main/img/obeb.jpg Czy zaprawa leży tylko na ziemi? Czy zaprawę trzeba nałożyć do poziumu górnej krawędzi kostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 17.03.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 tlo1, no chyba nie powinno właśnie dochodzić do samej góry, aby nie wystawało. Czarna ziemia przyciśnie, trawka się ukorzeni i nie ma prawa się rozjechać Mymyk_KSK, zajrzałem do Twojego dzienniczka ogrodowego, ale nie wspominasz żeby brukarze zastosowali u Ciebie eko-bord. Widziałaś to u kogoś? Bo cały czas mam dylemat czy zamówić (11 zł za sztukę czyli 1 mb). Cement pewnie wyszedłby taniej, bo trochę tych ścieżek będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 17.03.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Mymyk_KSK, zajrzałem do Twojego dzienniczka ogrodowego, ale nie wspominasz żeby brukarze zastosowali u Ciebie eko-bord. Widziałaś to u kogoś? Bo cały czas mam dylemat czy zamówić (11 zł za sztukę czyli 1 mb). Cement pewnie wyszedłby taniej, bo trochę tych ścieżek będzie Miło że zaglądnąłeś, zapraszam częściej U mnie nie stosowali, bo do tej pory zrobili jedynie wjazd do garażu - ruch kołowy i do tego pochyło, bałam się w takim miejscu dawać ekobord. Ale będzie przy ścieżkach w ogrodzie. Widziałam ekobord "w użyciu" gdy oglądałam prace krakowskiej firmy brukarskiej Edificator http://www.edificator.com.pl/brukarstwo/realizacja/posesja-prywatna-2/ (nb oni nie robili u mnie bo: 1. za drogo 2.nie chciało im sie do marnych 30m2 przyjechać, choć pracowali w sąsiedztwie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 17.03.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Mymyk_KSK, zajrzałem do Twojego dzienniczka ogrodowego, ... Miło że zaglądnąłeś, zapraszam częściej Dzięki, na pewno zajrzę. Idzie wiosna, a na działce duuuużo do zrobienia. Każda inspiracja się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts