Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gl 330 zośka - studio Atrium - J&R

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i życzę powodzenia w realizacji projektu.Sam również buduję Zośkę GL 330 tyle że garaż zamieniłem na pomieszczenie gospodarcze i garderobę.Budynek mam w stanie zamkniętym ,jest ocieplony i w zasadzie wykończony z zewnątrz.Pozostają mi tynki i wykończenie wnętrza.Buduję samodzielnie ,zawsze mogę podzielić się doświadczeniem. Nie bardzo wiem jak wstawić zdjęcia i dlatego ew. foty tylko na skrzynkę..Pozdrawiam...

dzieki za wytłumaczenie tej zawiłej sprawy :) również chciałam schody ze spadkie, ale jednak projekt słodka zosia/ zachwytek/ zośka (praktycznie wszystko to samo) tak bardzo mi sie podoba, ze jestem w stanie sie przestawic na schody zabiegowe. Jeszcze jedno pytanko...zostawia Pani ściankę odzielającą salon od gabinetu?

Foty proszę :) jak najwiecej :D kibicuje...

Alana, jeżeli chodzi o ścianę tę przy schodach, to zdecydowaliśmy się na to żeby ją postawić, ale nie tak jak w projekcie , tylko zaczniemy ją murować dopiero od drzwi do gabinetu, w ten sposób zyskamy większą przestrzeń na dole!

http://www.studioatrium.pl/res/330/pa-a.png

więc zaczniemy murować mniej więcej w tym miejscu gdzie na projekcie jest telewizor! pozdrawiam!

Aha nie żadna pani tylko Jagoda, dla wszystkich oczywiście!

Nie stawiajcie szczytów na ostro,zostawcie na 2-3 warstwach nad oknami.Mogę pokazać zdjęcia z mojej budowy,niestety tylko na skrzynkę.Szkoda pracy i materiału.Póżniej domurujecie czuby,będzie taniej i bezpieczniej.Pozdrawiam...

• 2 weeks później...
Jesli mogę doradzić to kominy muruj po zrobieniu więżby.Pamiętaj by kładąc krokwie zrobić luz na komin oraz jętki które są przymocowane do boku krokwi.Budując komin przy przejściu między jętkami należy go tymczasowo zaklinować kawałkami desek,łat lub nawet obciętymi końcówkami z więżby przybijając je do jętek wokół komina.Unikniesz tym samym możliwości jego zawalenia, a także wyeliminujesz jego drgania w czasie oklejania siatką i klinkierem lub innym wykończeniem.Budowanie komina pózniej ma również tą zaletę, że łatwiej manewrować krokwiami na stropie, oraz można tam utworzyć tymczasowy warsztat na czas prac ciesielskich.Nie ma również obawy że go uszkodzimy o co bardzo łatwo.Pozdrawiam...P.s.Scianki działowe w moim przypadku skończyłem wczoraj gdyż oczekuję na elektryka.Nie robiłem ich wcześniej, gdyż wywiązkę robiłem we wlasnym zakresie i ścianki trochę tą prace komplikują.Tak mi się bynajmniej wydawało.

Też myślałem nad płatwiami przez caly budynek i nawet je zakupiłem razem z całą więzbą.Założyłem jednak tylko takie końcówki jak w projekcie gdyż są one podparte przez sciany szczytowe.Konstrukcja więżby nie przewiduje słupów które podpierają płatwie ,a te bez podparcia moim zdaniem nie przyniosą żadnego pożytku oprócz obciążenia konstrukcji.Dach nie ma zbyt dużej rozpiętości i konstrucja krokwiowo-jętkowa jest moim zdaniem wystarczająca,tym bardziej że zwiększyłem przy zamówieniu wys. krokwi w stosunku do projektu.

xemit, my też długo zastanawialiśmy się nad tym naszym dachem, zwłaszcza po tej wichurze, ale zdecydowaliśmy się na te płatwie zamiast kalenicowej, że to niby lepiej!

jeżeli chodzi o zdjęcia to nie mam na mojej skrzynce żadnych zdjęć od Ciebie, nie wiem dlaczego w razie czego podaję jeszcze raz mój adres: [email protected] czekam z niecierpliwością! pozdrawiam Jagoda