Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin sąsiada

Boewulf

Recommended Posts

Witam,

Szukam informacji n/t przepisów określających minimalną wysokość komina w stosunku do wysokości sąsiedniego budynku. Mieszkam na pierwszym piętrze w budynku mającym 3 kondygnacje, obok sąsiad ma piętrowy domek (klocek z epoki tow. Gierka). Odległość między budynkami to ok. 12m. Przy odpowiednim wietrze cały dym z komina sąsiada idzie prosto w moje okna. Godzinę temu ewakuowałem się w trybie alarmowym z balkonu - ten sk...syn znowu pali opony albo inne gumofilce, śmierdzi tak, że muchy zdychają w locie. Teraz siedzę i zastanawiam się czy już iść na rozmowę z porcelanką czy dopiero za chwilę. Tym razem nieźle struł okolicę - co ciekawe, taki smród jest tylko po zmroku, w dzień wszystko normalnie.... Czy jest ktoś na forum, komu udało się wygrać z takim burakiem? Pytam o skuteczne metody formalno-prawne, sprawdzone w praktyce. Nie piszcie proszę o rozmowie uświadamiającej (nie z tym kołkiem) albo o skuciu mordy (to bez problemu, ale nic nie da).

Piotr

Z tego co piszesz, to nie odległości są istotne, ale "paliwo". Zresztą odpowiedni urząd zaakceptował budowę jednego i drugiego budynku. A jak sąsiad pali w kotle swoje śmieci, a Tobie to przeszkadza, to może warto zawiadomić straż miejską na początek?

Odległości są o tyle istotne, że gdyby komin sąsiada był wyższy to dym nie wędrowałby po scianie mojego budynku prosto na mój balkon - ale rzeczywiście, możesz miec rację - sprawa przyklepana urzędowo może być nie do ruszenia.

Co do "paliwa" i straży miejskiej - wiesz coś o procedurach? Sprawa z oskarżenia cywilnego czy z urzędu? Wystarczy anonimowy telefon, czy mam się przedstawiać? Jeżeli mam podać swoje dane, to oczywiście sąd grodzki udostępni je sąsiadowi (z tego co wiem, musi to zrobić). W takim przypadku zostaje tylko metoda łopatologiczna (np. trzonek od łopaty).

Nic mi do tego, ale zadam pytanie: czy gdyby ten sąsiad palił (czytaj: smrodził) zupełnie legalnym węglem, (a niektórzy nieźle potrafią dać w komin) to wtedy wszystko OK i żadnej władzy nic do tego?

Sam sobie odpowiem: chory kraj...

Węgiel jest jeszcze do wytrzymania, to co dzisiaj odpalił w piecu podlega chyba pod broń masowego rażenia. Ten typ ma po prostu g... we łbie, zamiast mózgu, dlatego żadna rozmowa nie ma sensu...