Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda na działce z wodociągu czy ze studni?

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się co jest korzystniejszym rozwiązaniem - korzystać z wody z wodociągów czy z własnej studni?

Mogę wybrać zarówno pierwszą (właśnie budowany jest wodociąg) jak i drugą opcję (na działce funkcjonuje płytka studnia kopana). A może skorzystać z obu równocześnie?

Podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym zakresie

Z góry dziękuję

pozdrawiam

ja mam na działce wywiercona studnie , kiedys była tam woda i tak tez sie zastanawiam czy zainwestowac w jakas pompe i podlewac trawnik ze studni czy kożystac z wodociagów i płacic 4zł za metr :-?

na poczatek chyba wybiore wodociągi ,.

I błąd.

Do picia - wodociąg

do podlewania - studnia

... Podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym zakresie ...

wode "miejską" mam w odległości 5 m od domu /na własnej działce/

korzystam z wody ze studni /studnia jest dalej od budynku niz wodociąg/

dlaczego ? dlatego ze woda ze studni mam smaczniejszą i tanszą

najbardziej racjonalne rozwiązanie to zaprezentowane przez retrofood

na utrzymanie zieleni wokół domu idzie sporo wody (dotkliwy był np. zeszły rok). Poza tym, jak rozważana jest opcja automatycznego podlewania, czasami wodociąg może dysponować niewystarczającym ciśnieniem (wydajnością) zasilania.

A wodociąg wskazany-w zależności od jakości dostępnej wody ze studni (sąsiedzi powinni w tym zakresie pomóc-ci ze studnią).

Z pewnością dywersyfikacja źródeł wody jest bezpieczniejszym rozwiązaniem np. w przypadku braku prądu, dużych poborów z sieci- jak występuje susza, itp. itd

Witam

Nad powyższą kwestią zastanawiam się właśnie ze względu na ewentualną budowę domu .

Obecna studnia ma dobrą - smaczną, czystą i w wystarczającej ilości wodę. Oczywiście wystarczającą przy obecnym (raczej "rekreacyjnym") użytkowaniu - podlewanie (tak ma pozostać nawet w razie podłączenia do wodociągów) i trochę w celach użytkowo-spożywczych. Jak na razie nawet w największe upału jej nie brakowało. W związku z tym planowałem się ograniczyć jedynie do własnej studni.

Po głowie mi chodzi jednak budowa i zastanawiam się czy obecna studnia będzie wystarczającym źródłem wody. Rozumiem również, że konieczne będzie zainwestowanie w odpowiednie instalacje (pompy, hydrofory, filtry itp.). Boję się też, że może być w przypadku studni kłopot z ewentualnym zanieczyszczeniem wody - w okolicy brak kanalizacji (raczej zdaje się epoka sławojek tu jeszcze się nie skończyła) i uprawa rolnicza choć niezbyt intensywna może dołożyć swoje.

Głowię się nad tym również z tego względu, że właśnie budują wodociąg (rura ma przebiegać po drugiej stronie ulicy, w odległości kilku metrów) i cena wydaje się być korzystna (sporo niższa niż w przypadku późniejszej budowy przyłącza).

Stąd też zastanawiam się co będzie tańsze i wygodniejsze w budowie i użytkowaniu studnia czy wodociąg? Jakie są plusy i minusy korzystania z wodociągów i/lub ze studni?

Dziękuje za odpowiedzi i czekam na kolejne

ja mam na działce wywiercona studnie , kiedys była tam woda i tak tez sie zastanawiam czy zainwestowac w jakas pompe i podlewac trawnik ze studni czy kożystac z wodociagów i płacic 4zł za metr :-?

na poczatek chyba wybiore wodociągi ,.

I błąd.

Do picia - wodociąg

do podlewania - studnia

To jest najrozsądniejsze podejście.

No i pytanie, czy u was są szamba, czy kanalizację też macie. To ważne pytanie, bo nigdy nie wiadomo jak ze szczelnością szamba u sąsiadów: niby szczelne, a woda z "dodatkami". Na początek proponuję podłączyć się do wodociągów a reszta wyjdzie w praniu.

Jak budują wodociąg, to nawent jak w planie zagospodarowania masz wpisane przejściowo własne ujęcie to gmina może Ci to oprotestować i kazać podłączyć się do wodociągu

do picia ok, do ogrodu - tylko studnia, pompę kupisz za stówę, a latem w ogórd możesz wlać 200-300 zł miesięcznie

my mamy szczęście i naprawdę dobrą wodę ze studni, wystarczy jej filtr sznurkowy i można szaleć

Witam

Dzięki za kolejne wpisy (rady)

Dzisiaj jadę do Gminy zorientować się jak dokładnie jest z tym przyłączeniem do wodociągu. Wcześniej jak rozmawiałem (składając dokumenty do WZ) dawali wolną rękę w sprawie przyłączenia. Mam nadzieję, że to się nie zmieni.

Po waszych postach skłaniam się do rozwiązania: studnia i wodociąg. No, ale zobaczę czy nie jest już za późno na "promocyjne" przyłączenie.

Pozdrawiam Wszystkich :D

Witam

Dzięki za kolejne wpisy (rady)

Dzisiaj jadę do Gminy zorientować się jak dokładnie jest z tym przyłączeniem do wodociągu. Wcześniej jak rozmawiałem (składając dokumenty do WZ) dawali wolną rękę w sprawie przyłączenia. Mam nadzieję, że to się nie zmieni.

Po waszych postach skłaniam się do rozwiązania: studnia i wodociąg. No, ale zobaczę czy nie jest już za późno na "promocyjne" przyłączenie.

Pozdrawiam Wszystkich :D

Jezeli chodzi o szczelnosci szamb itp to prawda ale ekonomicznie wole studnie i hydrofor gdyz ostatnio bylem na dzialce gdzie inwestor chcial zainstalowac oczyszczalnie a wode ciagnal ze studni gdyz powiedzili mu cene za 1m3 wody 7zl to wymiekl.

Ja mam wywierconą studnię 14,5m. Wydajność 450l/h. Płaciłem 250zł/m gł z rurami włącznie. Studniarze przekopali się przez warstwę niepszepuszczalną. Woda przebadana i opinia o przydatności do picia pozytywna.

Na obecną chwilę wydajność stud to 450l/h. Po wykonaniu odpowiedniej instalacji zamierzam zasilać tą wodą mój dom który jest jeszcze w stanie surowym. U mnie do wodociągu dosyć daleko i chcąc samemu się podłączyć to poniósł bym b duże koszty (i to było głównym motywem wykopania studni) ale w razie jak by co to mam w fundamencie dod przepust na wodę z wodociągu, która może kiedyś będzie. Wtedy będę miał dwa źródła wody. Oczywiście wszystko w WZ i podczas adaptacji zrobiony wymagany stosowny projekt studni (podobno tego nie trzeba robić ale tego nie wiem). Sąsiad nie opodal ma podobnie i jest bardzo zadowolony ale u niego lepsza wydajność.

Pozdrawiam

ubek napisał:

Studnia to "nieograniczone" zasoby darmowej wody . Wiem, bo mam i korzystam. Jednak ze względu na to, ze okresowo możliwe jest zasyfienie wody - konieczne może stać się zainwestowanie w stacje uzdatniania.

Jakie są w takim razie (tak +/-) koszty takiej stacji uzdatniania itd. aby można spokojnie i wygodnie korzystać ze studni.

pozdrawiam

ubek napisał:

Studnia to "nieograniczone" zasoby darmowej wody . Wiem, bo mam i korzystam. Jednak ze względu na to, ze okresowo możliwe jest zasyfienie wody - konieczne może stać się zainwestowanie w stacje uzdatniania.

Jakie są w takim razie (tak +/-) koszty takiej stacji uzdatniania itd. aby można spokojnie i wygodnie korzystać ze studni.

pozdrawiam

kilka tys pln, w zależności od tego co potrzebne. Polecam ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/uzdatnianie-wody-doradze-w-sprawie-doboru-urzadzen,t138718.htm - tam są konkrety finansowe