Gość AWAga 08.11.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2003 No właśnie, wiem, że powinno się wełną, ale może ktoś miał doświadczenia ze styropianem. Przyznam, że boję się grzybków na ścianach ale styropian jest dużo tańszy. Doradżcie. Planuję budowę z silki. Lepiej budować śiiany dwu czy trójwarstwowe? Jakie są koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 08.11.2003 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2003 ...Eee, nie mam doświadczenia ze styropianem, ale właśnie buduję z Silki izolowanej styropianem (M-18+ 12cm styropianu). Grzybki na ścianach robią się tam gdzie są "mostki termiczne" i kiedy nie ma wentylacji. Ściana 2-warstwowa jest tańsza. Silka i styropian, to ideałne połączenie. Silka ma bardzo dużą pojemność cieplną, nie nasiąka wodą jak pianobeton i nie wysycha jak on, dzięki temu utrzymuje wilgotność wnętrza na odpowiednim poziomie. Niestety, ma, jak piaskowiec, dużą przewodniość cieplną, dlatego trzeba od zewnątrz chronić przed utratą ciepła, a do tego najlepszy jest styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AWAga 10.11.2003 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 A jaki wysoki domek budujesz. My mamy piwnicę, partet i poddasze z tym, że piwnica tylko pół metra zagłebiona w ziemi. Powiedzieli nam, że do tak wysokiego budynku nie nadaje się silka 18 tylko 24. Może ktoś wie coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 10.11.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 To musi przeliczyć konstruktor. Ale ja mam piwnicę (całą zasypaną), parter i poddasze, i mogę budować z bloczków ceramicznych 19 cm. Więc chyba Silka 18 powinna być OK. Pozatym obejrzyj sobie Planungstool Wienerberga. Tam pokazują, że z bloczków ceramicznych 17,5 cm (Zweischalig mit Kerndämmung) można mieć i strop i nad stropem jeszcze mur (czyli parter + poddasze), a może i więcej. A Silka to chyba jest co najmniej tak samo wytrzymała jak te bloczki. Ale jeżeli masz duże rozpiętości stropy, szerokie na 4 metry otwory okienne, itp. to może być źle. To i tak musi zaprojektować doświadczony konstruktor. Mój szwagier ma dom z poddaszem z takich bloczków 17,5 cm, i jak na razie stoi.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.rudzki 12.11.2003 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 W takim razie jeżeli chcesz steropian to po co silikat?ja chcę silikat, bo ma b. dobre parametry jeżeli chodzi o jego oddychanie więc po co mu to blokować steropianem? Wówczas łatwo o grzybka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 13.11.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Nie po to silikat, żeby móc użyć styropian, ale odwrotnie. Po to styropian, by móc bezpiecznie użyć silikatu i by móc cieszyć się jego zaletami.Styropian ma chronić silikat przed utratą ciepła na niewłaściwą stronę, ma chronić jednocześnie przed nasiąkaniem wilgocią z niewłaściwej strony. Dzięki tej ochronie nagrzany silikat będzie oddawał ciepło do wnętrza domu, a kiedy będzie w nim zbyt wilgotno - będzie wchłaniał wilgoć, po to, by oddać ją gdy będzie za sucho...Na tym polega "oddychanie" ściany, a nie na tym była przewiewna. A grzybki, to wychodujesz wszędzie, ale nie na silikacie (wapno z piaskiem), byle tylko była stale wilgoć, np. z przemakającej wełny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts