Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzam się do wyremontowania poddasza.

Na poddaszu są 4 słupy drewniane, które chciałbym pozostawić bez obudowywania płytami g-k i chciałbym je oszlifować.

Chcę kupić do tego celu szlifierkę.

Proszę poradźcie mi jaką mam tą szlifierkę kupić, aby moje szlifowanie było skuteczne.

Mam dylemat pomiędzy szlifierkami:

- mimośrodową

- taśmową

- bo oscylacyjna chyba całkiem nie podoła co?

Proszę o pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/118904-remont-poddasza-u%C5%BCytkowego-szlifowanie-s%C5%82up%C3%B3w-drewnianych/

Zamierzam się do wyremontowania poddasza.

Na poddaszu są 4 słupy drewniane, które chciałbym pozostawić bez obudowywania płytami g-k i chciałbym je oszlifować.

Chcę kupić do tego celu szlifierkę.

Proszę poradźcie mi jaką mam tą szlifierkę kupić, aby moje szlifowanie było skuteczne.

Mam dylemat pomiędzy szlifierkami:

- mimośrodową

- taśmową

- bo oscylacyjna chyba całkiem nie podoła co?

Proszę o pomoc.

A mimośrodowa to nie to samo co oscylacyjna?

Wybór zależy od rodzaju powierzchni. Jeśli powierzchnia słupów jest lekko wklęsła to nic lepszego niż klocek i papier ścierny nie znajdziesz. można próbować najpierw taśmową i potem ręcznie.

Najtańszych modeli to kolega nie wybrał do demonstracji :D

Czyli różnica sprowadza się do wielkości skoku. Mimośrodowa robi mniejsze kółka.

Ja kupiłem taką podobną tylko na 3000 obr/min http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=581730021 i szlifowałem parkiety - spisuje się świetnie -ważne aby miała te niskie obroty bo w przeciwnym przypadku będzie przypalać drewno.

Witam,

Ja też mam na poddaszu 4 słupy plus 2 długie belki widoczne pomiędzy płytami gipsowymi (belki nie były heblowane ) Do obróbki kupiłem strug elektryczny i w pół dnia wszystko było oheblowane wraz z kantami słupów aby nie były takie ostre. U mnie papier ścierny się nie sprawdził bo zużył bym go chyba kilometry. Drewno pomalowałem kilkakrotnie lakierobejcą i jest git. Na podłodze mam panele i każdy słup ładnie obrobiłem listwami wykańczającymi.

Pozdrawiam,

Radek

• 8 months później...
a może ma ktoś pomysł w jaki inny sposób wyczyścić stare słupy/belki tak bez szlifowania czy strugania, chciałbym je tylko odnowić, żeby nie były też takie ciemne...
Użyj kwasu szczawiowego.

kwas szczawiowy służy z tego co wiem do oczyszczania przedmiotów żelaznych pokrytych farbą,... a jeśli chodzi o oczyszczanie starych belek to nie słyszałem

Bez szlifowania czy strugania to można też deskami obłożyć. Metoda dobra dla niezbyt ładnego drewna - np. z wieloma pęknięciami. Na pewno wymaga to sporo dokładności aby nie zostawić szpar na łączeniach ale najbardziej zachowa dawny wygląd drzewa.
nie nie nie, belki mają zachować swój styl, pęknięcia dodają im uroku - tyle że ten ciemny kolor starych belek to jest raczej kolor ok 100 letniego brudu ;p i dlatego zanim bym to miał pomalować to chciałbym troszkę rozjaśnić nie mocno..

Szlifowałem najpierw za pomocą takiej wkładki do wiertarki coś koło 20 pln- trzeba trochę wprawy bo z początku mi wyrywało na boki :wink:

A potem oscylacyjną za 39 pln z Casto.

Wyszło jak chciałem.

nie nie nie, belki mają zachować swój styl, pęknięcia dodają im uroku - tyle że ten ciemny kolor starych belek to jest raczej kolor ok 100 letniego brudu ;p i dlatego zanim bym to miał pomalować to chciałbym troszkę rozjaśnić nie mocno..

To może spróbuj po prostu wody z mydłem?

Jeśli jednak zdecydujesz się na szlifowanie: Szlifowałem 2 słupy, nieheblowane, u mnie najlepiej sprawdziło się kółko na wiertarkę z krążkami papieru ściernego na rzep. Przy granulacie papieru 24, 40, szlifowało się wręcz przyjemnie, mimo, że słupy były kiedyś cięte jakby "pod włos" - powierzchnia b. nieciekawa. Zużyłem na 2 słupy może z 20 krążków o grubym uziarnieniu, potem przejechałem grubością "100" i lakierobejca, jest cacy. Koszty minimalne.