Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont poddasza użytkowego - szlifowanie słupów drewnianych

Recommended Posts

Jeśli jednak zdecydujesz się na szlifowanie: Szlifowałem 2 słupy, nieheblowane, u mnie najlepiej sprawdziło się kółko na wiertarkę z krążkami papieru ściernego na rzep. Przy granulacie papieru 24, 40, szlifowało się wręcz przyjemnie, mimo, że słupy były kiedyś cięte jakby "pod włos" - powierzchnia b. nieciekawa. Zużyłem na 2 słupy może z 20 krążków o grubym uziarnieniu, potem przejechałem grubością "100" i lakierobejca, jest cacy. Koszty minimalne.

Też dobry sposób, ale jak napisałeś, że najlepiej u Ciebie sprawdził się ten sposób do dopisz jakich sposobów jeszcze próbowałeś bo to może ułatwić decyzje innym.

Jeśli jednak zdecydujesz się na szlifowanie: Szlifowałem 2 słupy, nieheblowane, u mnie najlepiej sprawdziło się kółko na wiertarkę z krążkami papieru ściernego na rzep. Przy granulacie papieru 24, 40, szlifowało się wręcz przyjemnie, mimo, że słupy były kiedyś cięte jakby "pod włos" - powierzchnia b. nieciekawa. Zużyłem na 2 słupy może z 20 krążków o grubym uziarnieniu, potem przejechałem grubością "100" i lakierobejca, jest cacy. Koszty minimalne.

Też dobry sposób, ale jak napisałeś, że najlepiej u Ciebie sprawdził się ten sposób do dopisz jakich sposobów jeszcze próbowałeś bo to może ułatwić decyzje innym.

:) Otóż początkowo próbowałem również użyć:

1. Hebla elektr. - problemem było to, że nóż był węższy niż powierzchnia heblowana, a branie szerokości na dwa razy powodowało, że powstawały uskoki i tak wymagające szlifowania.

2. Szlifierki taśmowej - szło nieźle ale:

a/ taką szlifierką nie wszędzie się dojdzie (to zresztą też problem hebla),

b/ mniejszy wybór granulatu taśm

b/ bardzo zużywały się te taśmy - darły się bo to po prostu paper.

Ogólnie hebel i szlifierka dużo mniej wygodne niż poręczna wiertarka. Takie są moje doświadczenia :wink: