zbigmor 09.12.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 Jeśli jednak zdecydujesz się na szlifowanie: Szlifowałem 2 słupy, nieheblowane, u mnie najlepiej sprawdziło się kółko na wiertarkę z krążkami papieru ściernego na rzep. Przy granulacie papieru 24, 40, szlifowało się wręcz przyjemnie, mimo, że słupy były kiedyś cięte jakby "pod włos" - powierzchnia b. nieciekawa. Zużyłem na 2 słupy może z 20 krążków o grubym uziarnieniu, potem przejechałem grubością "100" i lakierobejca, jest cacy. Koszty minimalne. Też dobry sposób, ale jak napisałeś, że najlepiej u Ciebie sprawdził się ten sposób do dopisz jakich sposobów jeszcze próbowałeś bo to może ułatwić decyzje innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 14.12.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Jeśli jednak zdecydujesz się na szlifowanie: Szlifowałem 2 słupy, nieheblowane, u mnie najlepiej sprawdziło się kółko na wiertarkę z krążkami papieru ściernego na rzep. Przy granulacie papieru 24, 40, szlifowało się wręcz przyjemnie, mimo, że słupy były kiedyś cięte jakby "pod włos" - powierzchnia b. nieciekawa. Zużyłem na 2 słupy może z 20 krążków o grubym uziarnieniu, potem przejechałem grubością "100" i lakierobejca, jest cacy. Koszty minimalne. Też dobry sposób, ale jak napisałeś, że najlepiej u Ciebie sprawdził się ten sposób do dopisz jakich sposobów jeszcze próbowałeś bo to może ułatwić decyzje innym. Otóż początkowo próbowałem również użyć: 1. Hebla elektr. - problemem było to, że nóż był węższy niż powierzchnia heblowana, a branie szerokości na dwa razy powodowało, że powstawały uskoki i tak wymagające szlifowania. 2. Szlifierki taśmowej - szło nieźle ale: a/ taką szlifierką nie wszędzie się dojdzie (to zresztą też problem hebla), b/ mniejszy wybór granulatu taśm b/ bardzo zużywały się te taśmy - darły się bo to po prostu paper. Ogólnie hebel i szlifierka dużo mniej wygodne niż poręczna wiertarka. Takie są moje doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwo 14.12.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Poszukaj firm ktore piaskuja drewno ,nie wiem jaki masz gatunek drewna ale dab idzie wypiaskowac do bardzo jasnego koloru.Powierzchnia piaskowanego drewna jest lekko chropowata ale rzazy po pile znikaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts