Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Straty ciepła w obiegu CWU

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie rozruchu systemu grzewczego w domu. Mam piec kondensacyjny dwufuncyjny ze zbiornikiem 54l i o ile ze zuzycia gazu do ogrzewania jestem zadowolony to mam pewne obawy co do strat ciepła na chyba niezbyt dobrze ocieplonych rurkach obiegu CWU. Zmierzyłem temperatury na wyjsciu ze zbiornika i na powrocie. Wyszło mi 36' wyjscie i 30' powrót. 6' straty wydaje mi sie dosyć duzo, ale chciałem zapytać forumowiczow o doswiadczenia. Temperatury ustawione niezbyt wysokie do testow by uniknąć zbędnych strat, nie mieszkamy jeszcze w tym domu, jest w trakcie wygrzewania i osuszania. Pytam o to dlatego ze moj piec ma funkcje szybkiego grzania ciepłej wody i nie da sie tego zmienic, czeste załączanie na dosyć duzej mocy jest zwiazane z puszczaniem w komin dosyć duzo kasy.

Witam

Jestem w trakcie rozruchu systemu grzewczego w domu. Mam piec kondensacyjny dwufuncyjny ze zbiornikiem 54l i o ile ze zuzycia gazu do ogrzewania jestem zadowolony to mam pewne obawy co do strat ciepła na chyba niezbyt dobrze ocieplonych rurkach obiegu CWU. Zmierzyłem temperatury na wyjsciu ze zbiornika i na powrocie. Wyszło mi 36' wyjscie i 30' powrót. 6' straty wydaje mi sie dosyć duzo, ale chciałem zapytać forumowiczow o doswiadczenia. Temperatury ustawione niezbyt wysokie do testow by uniknąć zbędnych strat, nie mieszkamy jeszcze w tym domu, jest w trakcie wygrzewania i osuszania. Pytam o to dlatego ze moj piec ma funkcje szybkiego grzania ciepłej wody i nie da sie tego zmienic, czeste załączanie na dosyć duzej mocy jest zwiazane z puszczaniem w komin dosyć duzo kasy.

Straty na obiegi CWU są uzależnione od odległości od źródła i zaizolowania rur. Zimą te straty są tylko teoretyczne jeśli źródło ogrzewania CWU jest takie samo jak źródło CO.

To pierwsze zdanie jest dla mnie oczywiste, tyle ze moje pomiary nie są zbyt dokladne. Powtorzyłem je dzis przy samym kotle mocując czujnik bezpośrednio do miedzi i straty temperatury wyszły mi juz tylko 3'C, więc nie jest moze tak źle.

Chodzi mi tylko o to ze wydaje mi sie, bo nie jestem tego pewny, ze w czasie szybkiego ogrzewania CWU i częstego zalączania spala duzo więcej gazu niz gdyby grzał tę samą ilość wody, ale wolniej minimalną mocą. Ten piec ma modulację mocy od 4,7kW ale CWU grzeje jak najszybciej i przy każdym załączeniu zaczyna z dosyć dużą mocą zmniejszając ją potem powoli.

Liczyłem ile gazu zuzywa na jedno podgrzanie wody wywołane tylko stratami na obiegu CWU i niestety mam nie miłe wnioski. Jest jeszcze możliwość zmiany histerezy załaczenia grzania z 3'C na 10'C, ale tez nie wiem czy to ma jakiś sens, zeby włączał sie żadziej ale podgrzewał wodę nie o 3 a o 10'C. Dlatego prosze jesli ma ktos doswiadczenie w tej materii o jakies wyjasnienia.

Czy to jest na pewno piec dwufunkcyjny, tzn taki, że jednoczesnie grzeje CO i CWU? Bo jednofunkcyjny też podgrzewa i CO i CWU, ale w danym momencie tylko jeden z obiegów, nie oba na raz. Pytam dla porządku.

Masz wyjątkowo mały zasobnik CWU. Mieszkasz sam w domu? Taki mały zbiornik cyrkulacja bardzo szybko wychłodzi (nawet dobrze ocieplona), a jak sie zaczniesz myć to piec musi sie nieźle sprężyć, żeby dogrzać szybko schładzana wode w takim zbiorniczku. Dlatego trudno o dłuższe dogrzewanie CWU z jakąś moca minimalną.

Dwufunkcyjny z wbudowanym zbiornikiem, ma opcje szybkiego podgrzewania wody o mocy max 26kW i wydajności 16l/min przez pierwsze 10 minut poboru i 13l/min przez reszte czasu, np podczas napełniania wanny, został pomyślany dla zwiększonego poboru ciepłej wody więc spokojna głowa o to czy mi braknie wody nawet gdyby w domu mieszkały 2, 3 osobowe rodziny :-).

Więc większy zasobnik nie jest potrzebny tyle ze mam obawy co do zwiększonego zuzycia gazu przy tak szybkim grzaniu. Co do równoczesnego grzania CO i CWU to chyba żaden piec nie ma takiej funkcji przynajmniej ja sie nie spotkałem. Cyrkulacja bedzie sterowana zegarem i termostatem, doświadczalnie sprawdzilem ze w niecałem 2 minuty pompka robi 1 pełny obieg i może sie wyłaczyć o co zadba termostat.

Problem tylko w tym ze częste załączenia pieca wiązą sie ze zwiększonym zuzyciem gazu, ale nad tym jeszcze pracuje.

No właśnie po to daje sie większy zasobnik CWU, żeby nie trzeba było podgrzewać CWU szybko tylko wolniej i z mniejsza mocą. Dlatego przy poborze CWU Twój piec pracuje pewnie z dużą mocą, więc nie masz za bardzo co liczyć na dużą sprawność wynikającą z kondensacji w tym momencie. Być moze kocioł pracuje wtedy pełna parą i jego sprawność jest porównywalna do "zwykłego" (nie kondensacyjnego) pieca.

Patent z timerem i termostatem cyrkulacji CWU jak najbardziej słuszny. Przy dobrych ustawieniach na pewno sporo zaoszczędzisz.

Ale generalnie jak Twoje gospodarstwo domowe jest przyszłościowe (będzie w nim co najmniej 3 osoby) to pomyśl o kondensacie jednofunkcyjnym z większym zbiornikiem CWU. Chyba, że i tak masz małą liczbę punktów poboru CWU (np jedną łazienkę).

Wg producenta, i po rozmowie z serwisem kondensuje również podczas podgrzewania CWU, moc grzewcza jest w nim bardzo uzalezniona od roznicy temperatury miedzy wejsciem a zadaną temperaturą, więc nie jest regułą ze on zawsze włącza sie na max. Jesli ma podgrzac tylko pare litrow wody ktore sie wylało i zostało zastąpione przez zimna wode to startuje mniej wiecej od 3/4, może polowe mocy po czym obniża modulując powoli moc.

Sory, ale nie wymienie juz samego pieca na inny bo raz ze on jest ok, drugie straciłbym na jego sprzedaży. Zreszta co tutaj ma ilość odbiorów do wielkosci zbiornika jeśli ten piec potrafi obsłużyć równoczesnie kilka punktów poboru.

Co do ilości łazienek w domu to w zasadzie przygotowane mam 3 :-), z czego jedna moze słuzyć jako kuchnia, zależnie od tego jak zagospodaruje piętro.

Mam juz lepszy pomysł. Jeśli faktycznie ogrzewanie CWU okazało by sie dla mnie zbyt drogie to dokupie piec nie kondensacyjny, ale zbiornik 110l grzany gazem od spodu z palącą się świeczką ktora cały czas dogrzewa powoli zbiornik.

To jest najekonomiczniejsze rozwiązanie. Wepnę go po prostu przed kondensata w szereg i zamiast do kondensata płynąć zimna woda to popłynie już ogrzana. A zalete ma to jeszcze taką ze jak sie skończy te 110l to jeszcze kondensat mi wode ogrzeje przepływowo i nigdy mi jej nie braknie. Np podczas kąpieli kiedyś najbardziej własnie złościło mnie to ze po napełnieniu wanny nie można juz było dolać ciepłej wody bo zbiornik musiał sie grzac przez godzine, teraz juz takiej sytuacji nie bedzie :-)

Co do czestego załączania sie pieca z powodu uruchamiającej sie pompy, problem juz rozwiązałem, wg zaleceń producenta czyli powrót do zbiornika przedłużyłem rurką tak zeby woda z powrotu nie wpływała na sam dól zbiornika tylko 30cm wyzej tak zeby nie unosiła zimnej wody i nie powodowała uruchomienia pieca.

Zreszta co tutaj ma ilość odbiorów do wielkosci zbiornika jeśli ten piec potrafi obsłużyć równoczesnie kilka punktów poboru.

Co do ilości łazienek w domu to w zasadzie przygotowane mam 3 :-), z czego jedna moze słuzyć jako kuchnia, zależnie od tego jak zagospodaruje piętro.

Oczywiście, że ma znaczenie ilośc odbiorników! :D Przekonasz sie szybko w sytuacji, gdy jednocześnie będą się kąpać 2 osoby, każda w innej łazience. U mnie 2 osoby jednocześnie to przypadek częsty.

Ale to oczywiście zawsze dylemat pomiedzy ceną instalacji i kosztami. Możliwe, że dla Twoich potrzeb wystarczy taki piec jaki masz (zwłaszcza, że juz go masz). Generalnie dwufunkcyjne piece są z założenia przeznaczone do mniejszych zapotrzebowań - właśnie ze względu na ograniczenia w wydajności. Uważaj tylko z dodatkowymi inwestycjami, żeby sie nie okazało, że wymiana całego pieca (sprzedaż tego - nawet ze stratą, kupno innego) okazałaby się tańsza od dodatkowych przystawek, o których piszesz.

No tak, ale w takiej sytuacji to trzeba by mieć zbiornik 300l zeby obsłużyc rownoczesnie 2 wanny. A to jest dom nie hotel i mozna sie tak zgrać zeby nie robić tego równocześnie. Zresztą tak jak mowie ten piec i bez drugiego zbiornika sobie z tym poradzi, bo jaki problem zaczekac 10 minut na to zeby najpierw napełnić jedną a potem drugą wanne? A do mycia rąk czy naczyn myśle ze nawet rownoczesnie nie powinno byc problemu.

300l to jak wejdziesz w technike solarną lub jakąś pompę ciepła :D Ja mam 120l, zasobnik tzw warstwowy i 3 osoby jednocześnie w 3ech łazienkach moga się kąpać. W takich ekstremalnych sytuacjach oczywiście, że piec pracuje z dużą mocą, ale to rzadkość. Typowo to pobór z 1-2 źródeł i wtedy piec dogrzewa CWU bez wielkiego wysiłku. Wiem, bo tak mam, więc uwierz na słowo :D

Zapytałbym jaki masz piec i za ile ale jeśli chcesz i mozesz to wyślij mi to na PW bo tu chyba reklama nie jest tolerowana.

Na razie udało mi sie jeszcze zmienić histereza załączeń pieca z 3' na 10', tyle ze pewnie komfort spadnie, ale za to rzadziej bedzie się włączał.

Czas pokaże ile nas to wszystko bedzie kosztować...

Temperatury ustawione niezbyt wysokie do testow by uniknąć zbędnych strat, nie mieszkamy jeszcze w tym domu, jest w trakcie wygrzewania i osuszania.

Do kiedy nie bedzie dom funkcjonował w parametrach "normalnych" sprawdzanie ile spada temperatura na cyrkulacji nie ma wielkiego sensu. Każdy stopień do góry temp wewnątrz spowoduje że dłuzej Ci cyrkulacja utrzyma zadaną temp.

Ale daje mi pogląd na sytuację, rząd wielkości kosztów jakie ewentualnie bede musiał ponieść i wiem szacunkowo z jakich kosztów obliczonych teraz bede musiał zejść by je zakceptować. Zresztą w domu jest od 2 tygodni 15' z czego przez pierwsze kilka dni 18'.