jz 17.03.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Wiem, że zalecane jest rezygnowane ze styropianu pod wylewką w miejscu, gdzie będzie stał kominek. Styropian (038), który zastosowałem u siebie ma naprężenie ściskające przy 10% odkształceniu względnym >=80kPa. Styropian 037 ma >=100, natomiast styropian 035 (w zastosowaniu np. na parking) ma >=150kPa. Na parterze jednak mam płyty poliuretanowe, które mają min. 150kPa (nacisk 15ton/1m2), więc są BARDZO twarde. Czy mogę płytę poliuretanową 6cm włożyć pod wylewkę, która będzie miała również 6cm? Taka konfiguracja raczej będzie dość mocna, chyba, że wylewka 6cm będzie pękać, bo jest zbyt cienka? Może dla pewności ją zazbroić siatką, ale czy jest to konieczne? Kominek mam mieć prosty, wkład 150kg (ew. osadzony na bloczkach betonowych lub betonie komórkowym), obudowa z płyt gk + tynk z trawertynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 17.03.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Kominek będzie stał na nogach, czyli nacisk będzie punktowy, ja dla świętego spokuju w miejscach nóg połozyłem cegły i całość została zalana do równego poziomu. Teraz kominek ( z płaszczem) stoi na solidnej podstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 17.03.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ja dalem tylko pare pretow na przestrzeni gdzie bedzie stal kominek i obudowa.To nie jest jakas straszna waga, aby sie obawiac osiadania/pekania wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts