Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam położony finish parkiet już poolejowany, podobno trzeba jeszce raz zaolejować przed używaniem, póki co jest " z lekka " zanieczyszony , pracę wykończeniowe, żyrandole, kontakty, skrecanie mebli, no chodziło sie po nim i pies też biegał.

Pytanie za 100 pkt:)

Co należy zrobić, żeby go najlepiej wyczyścić przed ponownym olejowaniem

i najważniejsze jak go poolejować, Jak to się robi? może jest jakiś link do instruktażu, i czy jest to skomplikowane.

Ewentualnie pytanie odtwarte i konkretne czy znacie namiary kto to może zrobić za przyzwoite pieniądze na Mokotowie w Wawie ( ok 60 m2)

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

jeśli ten parkiet jest mocno zaświniony różnymi pyłami budowlanymi, to moim zdaniem nie doczyścisz go "na sucho", a wciieranie następnej porcji oleju w brudne drewno nie ma sensu. Ja bym podeszla do tego w brutalny sposób najpierw z dobrym odkurzaczem, potem - ze szczotą i jakimś mydłem. Oczywiście woda nie może stać na drewnie godzinami, trzeba ją od razu ścierać. Wielokrotnie tak robiłam i działalo! Serio. Oczywiście, w ten sposób zmywasz skutecznie część oleju, ale z mojego doświadczenia wynika, że to jest jedyna strata. Po dokładnym osuszeniu, np na następny dzień, możzesz na nowo olejować.