wooz 17.03.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam forumowiczów. Zacznę tradycyjnie. Czy ktoś kupił i buduje ten dom? Jakie widzicie wady tego projektu? Co można zmienić na lepsze? No i czy kosztorys jest realny bo wg. mnie nie bardzo.http://z500.pl/projekt/z47.htmlDziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ya 17.03.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Nie buduje takiego ale kilka słów o projekcie mogę skrobnąć. Po pierwsze nie rozumiem jak jest liczona powierzchnia - na górze są skosy (o czym świadczą okna połaciowe) a nie ma różnicy między powierzchnią użytkową a całkowitą. Dziwne. Po drugie w kuchni nie ma komina - jak się załatwia wentylację? Po trzecie pokoje na górze (1 i 3) to jakieś takie wagony - długie i mało fajne. Po czwarte część pomieszczenia koło sieni będzie niedostępna - będzie tam skos od schodów - na rzucie tego nie widać. Po piąte - nie jestem ekspertem ale wydaje mi się, że duże przeszklenie z boku będzie wymagało niezłych (czyt. drogich) okien, żeby nie wylatywało dużo ciepła. Poza tym nie ma spiżarki i garderoby a to się przydaje. Koszty chyba są niedoszacowane. Sorry za tą krytykę, ale lepiej krytykować niż chwalić - zawsze to bardziej konstruktywne jest. Sam domek jest ładny ale moim zdaniem bez rewelacji. Pozdrawiam Ya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wooz 18.03.2009 00:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Dzięki, właśnie o krytykę mi chodziło. Projekt jest dosyć nowy i pewnie nikt go nie buduje, więc na pewno parę kwiatków się znajdzie. Co do skosów to zaczynają się na wysokości 225 cm dlatego powierzchnia jest tak liczona i właśnie o taką wysoką ścianę mi chodziło... nienawidzę skosów. Okna połaciowe służą jedynie do doświetlenia nikt ich nie będzie otwierał, no może jedynie jakiś koszykarz... z drugiej strony mycie ich na pewno nie należy do przyjemności. Co do komina w kuchni to też to zauważyłem - porażka. Pokoje, hmm no cóż może rzeczywiście długie (260/524cm) ciężko mi sobie to wyobrazić tak "na sucho". W kwestii schodów też masz rację, nie jest to przedstawione przejrzyście na rzucie. Z tym oknem kurtynowym wysłałem zapytanie do studia o orientacyjną cenę lub chociaż o wymiary aby zorientować się np. w pilkingtonie o koszt, ale nikt mi do tej pory nie odpowiedział. Szukam projektu w tym stylu ze sporym pokojem dziennym i kuchnią na dole i trzema sypialniami na górze, pozbawionym skosów. Szukam i szukam i nic nie mogę znaleźć. Niestety wszyscy stawiają dworki, chatki itp. i pod takie wymagania projektują pracownie. Dzięki za opinię. Może ktoś jeszcze mi go wybije z głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts