michalp 17.03.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witajcie, Będę miał kominek z płaszczem wodnym i tak się zastanawiam, czy jest możliwość, aby wmontować automatyczne sterowanie dopływem powietrza - nie chodzi mi jednak o wentylator, który mój kominiek (makroterm) będzie miał. Ale żeby automatycznie zamykać wlot powietrza w ścianie domu, gdy kominek nie jest używany. Jest coś takiego? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 17.03.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Tu masz coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=582579020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 17.03.2009 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Tak, to mniej więcej to, ale dla mojego systemu - za bardzo rozbudowane, ponieważ makroterm daje swoje sterowniki do kominika z pw. Ale gdybym chciał to zamocować, to raczej powinienem przy wlocie powietrza w ścianie? A może przy kominku? Ale wtedy chyba zimne powietrze będzie chłodziło przez rurę. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 17.03.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 To mocujesz przed kominkiem. Też o tym kiedyś myślałem ale teraz wiem że to by był zbędny wydatek. Ponieważ pomimo że mam oryginalną przepustnice na dolocie powietrza to nią nie reguluje prędkości spalania i cały czas mam ja w jednej pozycji. Wiec u mnie by się to nie sprawdziło, a ty masz wentylator wiec i dla ciebie to jest zbędny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 17.03.2009 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ja tylko się obawiam - być może niesłusznie - że zimą, gdy nie będę grzał kominkiem, to przez wlot w ścianie będzie nawiewane pod kominek naturalnym ciągiem zimne, czy nawet mroźne powietrze i de facto - kominek stanie się źródłem chłodzenia w mroźne dni. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts