Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ma wyglądać docieplenie miejsc trudnych?

Recommended Posts

Szukam informacji nt. docieplenie styropianem miejsc, w których mogą się utworzyć mostki termiczne, np. okien, słupów, nadproży, drzwi, i czego tam jeszcze. Strasznie lakoniczne są informacje, które udało mi się do tej pory przeczytać i niewiele wnoszące. Może ktoś zna odnośniki do jakichś ciekawych stron i najlepiej okraszonych obrazkami?

hmm no tak szkoda tylko tego wience i nadporoza nie byly izolowane na etapie wykonania. nie wiem tez dlaczego od pewnego czasu otwory okienne wykonywane sa praktycznie na styk pod wielkosci rami okien nie ma tam miejsca na izolacje (nie pije do pana ale ogolnie casem mam nieodparte wrazenie, ze projektanci i architekci dostaja gaze od zakladow produkujacych energie el. i paliwa typu gaz). poradniki mozna zobaczyc na stronach producentow izolacji. jak i na stronach muratora jest tez portal e-izolacje.

hmm no tak szkoda tylko tego wience i nadporoza nie byly izolowane na etapie wykonania. nie wiem tez dlaczego od pewnego czasu otwory okienne wykonywane sa praktycznie na styk pod wielkosci rami okien nie ma tam miejsca na izolacje (nie pije do pana ale ogolnie casem mam nieodparte wrazenie, ze projektanci i architekci dostaja gaze od zakladow produkujacych energie el. i paliwa typu gaz). poradniki mozna zobaczyc na stronach producentow izolacji. jak i na stronach muratora jest tez portal e-izolacje.

Nie wszystkie uczelnie mają Fizykę Budowli , architekci mają parcie na szkló tylko niekoniecznie później wiedzą co dalej robić ale ambicje mają wielkie. Ostatnio sobie zamarzyli aby projektować konstrukcje, mało im swojego koryta to zaglądają w sąsiednie.