Krzychos 17.03.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Na skutek błedu majstrów i mojego niedopilnowania muszę wszystkie nadproża w drzwiach wewnętrznych na piętrze wyciąć o ok 10-15 cm.Ściany mają grubość ok 14 cm, są wykonane z Porothermu i niestety otynkowane. Nadproża w tych drzwiach nie są systemowe tylko wylane z zaprawy przez majstrów i mają grubość w zależności od drzwi od kilku do kilkunastu cm.Proszę poradźcie jak technicznie to wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 17.03.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 nie mieszaj w to majstrow ich tam nie bylo. jak naprawic zawolac wykonawce i niech zasuwa i jakie to twoje niedopilnowanie jak skapowales sie w momencie podejscia do osadzania (zamawiania.pomiarow) drzwi, nawet tynkarze nie zwrocili uwagi?. no chyba, ze na twoje szczescie ci sami wykonawcy nie robili posadzek i dopiero posadzkarze oblukali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 17.03.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 tego nie wytniesz, muszą poprawić fachowcy (stemple, nowe nadproża) jak rozumiem, "majstry" zapomniały o posadzce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 18.03.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Na skutek błedu majstrów i mojego niedopilnowania muszę wszystkie nadproża w drzwiach wewnętrznych na piętrze wyciąć o ok 10-15 cm. Ściany mają grubość ok 14 cm, są wykonane z Porothermu i niestety otynkowane. Nadproża w tych drzwiach nie są systemowe tylko wylane z zaprawy przez majstrów i mają grubość w zależności od drzwi od kilku do kilkunastu cm. Proszę poradźcie jak technicznie to wykonać. Kawałek stempla, deski, szlifierka kątowa i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 18.03.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Na skutek błedu majstrów i mojego niedopilnowania muszę wszystkie nadproża w drzwiach wewnętrznych na piętrze wyciąć o ok 10-15 cm. Ściany mają grubość ok 14 cm, są wykonane z Porothermu i niestety otynkowane. Nadproża w tych drzwiach nie są systemowe tylko wylane z zaprawy przez majstrów i mają grubość w zależności od drzwi od kilku do kilkunastu cm. Proszę poradźcie jak technicznie to wykonać. Kawałek stempla, deski, szlifierka kątowa i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.03.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 no jak?? ściana 14 cm /czyli raczej nie jakaś na której oparte jest pół domu/ otwór na drzwi /czyli tak do 1 metra/ nie ma się co przejmować... ładnie obkuć końce tych "nadproży" w ścianach wyciągnąć... odbić 1 warstwę /czy też dwie/ tego czegoś z czego masz ścianytak by dziurę podwyższyć na pożądaną wysokość.... podmurować trochę dziurę z boków tam gdzie jest szerzej po wyciągnięciu "nadproży" i położyć te "nadproża" z powrotem na docelowej wysokości,przynajmniej te co się nie rozleciały przy demontażu , zalepić zaprawą cementową i kawałkami materiału z poprzedniego burzenia dziury, jak jakiegoś braknie to zrobić od nowa - i tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 18.03.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Proszę poradźcie jak technicznie to wykonać. Mi brakowało kilku centymetrów. Na początku się uparłem, że będę wszystkie podnosił, ale po wykonaniu dwóch mi przeszło i przyzwyczaiłem się do myśli o niższych drzwiach Moje nadproża w ścianach działowych były grubości ok 4-5 cm. Młotowiertarką rozkułem nadproże - zbrojone było dwoma prętami 12mm. Nie wycinałem prętów - wykorzystałem je jako podstawka pod deskę szalunkową. Następnie włożyłem dwa nowe pręty, podłożyłem deskę - wypoziomowałem ją za pomocą klinów zapartych o pozostawione pręty. Zabezpieczyłem jeden bok, żeby zaprawa mi nie wypływała i w zakamarki wprowadziłem zaprawę za pomocą pustej tuby po silikonie (tłoczek obszlifowałem i przybiłem do kawałka listewki. Dziobek mocno ściąłem, żeby zaprawę dało się wycisnąć) a resztę za pomocą małej kielni. Zaprawę dawałem na równo z tynkiem bo i tak mi to przykryła opaska od framugi. Robota prosta, ale wymaga uwagi, żeby tynk nad drzwiami nie popękał. No i trochę to trwa - przynajmniej ze 3 godziny roboty. Niestety ja miałem 17 drzwi do podniesienia, więc kolejne sobie odpuściłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 05.04.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Witam, to z tymi nadprożami to dosyć poważna sprawa wykonawca zwykle wykręca się sianem a radzic trzeba sobie samemu, a drzwi można wstawić nawet w za niskie optwór: proszę tu link do moeje wypowiedzi na temat opcji wstawienia Porty w za małe otowry dopłata za to napewno jest mniejsza niż zatrudnienie firmy do tej roboty: http://forum.muratordom.pl/post3251263.htm#3251263pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts