tosiam 17.03.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam, Z racji koniecnosci przeprowadzki do salonu (pokoj zabiera synek ma 1,5 roku a juz rzadzi) postanowilem miejsce do pracy jakos sobie delikatnie "wydzielic"z salonu zalozenia sa takie: 1. scianka dzialowa ma miec 2m wysokosci (wys pomieszczenia 2,55m) 2. dlugosci 1÷1,2m + 0,4m 3. grubosc 8-10 cm - tak jak pustaki szklane (chce zeby "licowaly" z obu stron) 4. od wewnetrnej strony scianki GK - niewidzocznej z salonu - chce zrobic polki na rozne papiery ksiazki itp calosc mniej wiecej ma wygladac tak http://img11.imageshack.us/img11/4860/salono.jpg i teraz pytania: 1. z czego zrobic konstrukcje zeby byla stabilna (brak mocowania do sufitu, naroznik) profle do GK czy moze plyta OSB czy moze jedno i drugie ? 2. jak wykonac naroznik (konstrukcyjnie) na profilach?, jakas kantowka 8x8 ? 3. jak mocowac luksfery (niekoniecznie 3 i w takim ulozeniu - to narazie pierwszy szkic) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 23.03.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 1. dlaczego ścianka ma tylko ok. 2m (nie jest do sufitu)?2. na moje krzywe oko półka do stabilizacji ścianki chyba nie jest potrzebna jeśli patrz punkt 1.3.zamiast półki do stabilizacji proponuję dojechanie ścianką do sufitu, odpada ci problem stabilizacji - ścianka o długości 1m na pewno będzie stabilna, od niej we wnętrzu wnęki spokojnie zrobisz półki4. ścianę tę oczywiście zrobiłbym pełną (to jest płyta z obu stron)5. mocoanie lukssfer - wg. instrukcji którą możan znależć nawet w castoramie w ulotkach (samą konstrukcję półki można wyposażyć w łączniki poziome /poprzeczki na których na upartego położysz lux'a)całość prosta jak świński ogon przed świniobciemkoszt - relatywnie niewielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosiam 23.03.2009 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Juz stracilem nadzieje ze mi ktos odpowie 1. dlaczego ścianka ma tylko ok. 2m (nie jest do sufitu)? 2. na moje krzywe oko półka do stabilizacji ścianki chyba nie jest potrzebna jeśli patrz punkt 1. 3.zamiast półki do stabilizacji proponuję dojechanie ścianką do sufitu, odpada ci problem stabilizacji - ścianka o długości 1m na pewno będzie stabilna, od niej we wnętrzu wnęki spokojnie zrobisz półki scianka ostatecznie bedzie nawet troche nizsza 1.8m, chodzi o to ze taka konstrukcja niedociagnieta do sufitu daje wrazenie lekkosci i mimo wszytsko nie "zamyka" pomieszczenia ktore i tak ma miec jedynie wydzielona przestrzen do pracy i wedlug mnie wyglada duzo lepiej niz taka do sufitu, poza tym na gorze planujemy postwaic jakis kwiatek, moze nawet dwa 4. ścianę tę oczywiście zrobiłbym pełną (to jest płyta z obu stron) tez do takich wnioskow doszedlem scianka bedzie bardzo pelna bo planuje ja zrobic z 3 x plyta OSB 18 mm (5.4cm) plus z kazdej strony plyta GK 12.5 mm co w sumie da mi 7.9 cm grubosci a luksfery maja 8 cm grubosci wiec 1mm to juz nie powinnien byc problem szczegolnie od strony gdzie beda polki 5. mocoanie lukssfer - .... ciach OK, dzieki a co z naroznikiem? - teraz skoro mam scianke "pelna z plyt" to sobie wymyslilem takie polaczenie naroznika - skrecane srubami co 10 -15 cm (jeden poziom 5 srób) na krzyz kazda plyta do kazdej mniej wiecej tak to bedzie wygladac (sruby oczywiscie dluzsze - 40mm) http://img7.imageshack.us/img7/648/scuianka2.jpg i jeszcze jedno pytanie jak to zamocowac do podlogi i sciany? czy wystracza katowniki takie 40x40 rozmieszczone np co 30 cm http://bolo.com.pl/oferta_katowniki/k444_2.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts