Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka a droga

Recommended Posts

Mam taki problem, mam działkę rolną tylko że obok już są wybudowane domki i ja również chciałbym się wybudować ale gmina ma plany wybudowania drogi na mojej działce (od 10 lat)i póki co nic tam nie robią i nie wiem czy w ogóle coś będą robić i teraz co mogę zrobić w tej sprawie, oni chcą odkupić moją działkę za symboliczną złotówkę ale ona jest warta co najmniej 100 000 tys. bo to jest 25 arów ale nie jest jeszcze budowlana(jak już napisałem wcześniej obok są już wybudowane domki). Proszę o pomoc, starałem się o zamianę ale oferowali tylko dwie działki budowlane po 6 arów.

Mam taki problem, mam działkę rolną tylko że obok już są wybudowane domki i ja również chciałbym się wybudować ale gmina ma plany wybudowania drogi na mojej działce (od 10 lat)i póki co nic tam nie robią i nie wiem czy w ogóle coś będą robić i teraz co mogę zrobić w tej sprawie, oni chcą odkupić moją działkę za symboliczną złotówkę ale ona jest warta co najmniej 100 000 tys. bo to jest 25 arów ale nie jest jeszcze budowlana(jak już napisałem wcześniej obok są już wybudowane domki). Proszę o pomoc, starałem się o zamianę ale oferowali tylko dwie działki budowlane po 6 arów.

Po pierwsze jak zrozumiałem to w twojej okolicy działka budowlana o takiej powierzchni jest warta 100000zł tylko, że twoja nie jest budowlana, więc tyle warta nie jest. Mam samochód warty 5kPLN, ale za 100lat to będzie zabytek warty 100kPLN co nie znaczy, że za tyle ktoś go dzisiaj kupi.

A to wykupienie za 1zł to warte śmiechu.

A po za tym to ta działka jest w obrębie miasta także nie wiem czy to nie czyni ją budowlanej bo podobno nie potrzebuję przekształcać jej żeby się budować i ona jest między domkami a nie na żadnych ogródkach działkowych , media idą tuż obok także jedynym problemem jest ta droga.

Prawdopodobnie w otrzymanych warunkach zabudowy będziesz miał zapis o tej drodze i ustaloną linię zabudowy.Ja już od gminy waruki zabudowy otrzymałem i naszczęście oprócz lini zabudowy innych zapisów tam nie ma,a gmina chce zabrać 3,5 m pas ziemi na poszerzenie istniejącej drogi gminnej.Teraz piłka po mojej stronie.

Przeczytaj najlepiej rozdział 4 i 5 ustawy o gospodarce nieruchomościami

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2000/0543.htm

a w skrócie to tak:

Art. 114. 1. Wszczęcie postępowania wywłaszczeniowego, z zastrzeżeniem ust. 2 i ust. 3, należy poprzedzić rokowaniami o nabycie w drodze umowy praw określonych w art. 112 ust. 3, przeprowadzonymi między starostą, wykonującym zadanie z zakresu administracji rządowej, a właścicielem lub użytkownikiem wieczystym nieruchomości, a także osobą, której przysługuje do nieruchomości ograniczone prawo rzeczowe. W trakcie prowadzenia rokowań może być zaoferowana nieruchomość zamienna.

2. W przypadku wywłaszczania nieruchomości na wniosek jednostki samorządu terytorialnego rokowania, o których mowa w ust. 1, przeprowadzają ich zarządy.

3.

4.

Art. 115. 1. Wszczęcie postępowania wywłaszczeniowego na rzecz Skarbu Państwa następuje z urzędu, a na rzecz jednostki samorządu terytorialnego - na wniosek jej zarządu.

2. Wszczęcie postępowania wywłaszczeniowego może nastąpić po bezskutecznym upływie dwumiesięcznego terminu do zawarcia umowy, o której mowa w art. 114, wyznaczonego przez starostę, wykonującego zadanie z zakresu administracji rządowej, na piśmie właścicielowi, użytkownikowi wieczystemu nieruchomości, a także osobie, której przysługuje ograniczone prawo rzeczowe na tej nieruchomości. Termin ten liczy się od dnia zakończenia rokowań.

3. Wszczęcie postępowania wywłaszczeniowego następuje z dniem doręczenia zawiadomienia stronom lub z dniem określonym w ogłoszeniu o wszczęciu postępowania, wywieszonym w urzędzie starostwa powiatowego, po upływie terminu, o którym mowa w art. 114 ust. 4.

Moim zdaniem, jeśli gmina nie zmieni planu zagospodarowania to i tak sie tam nie zbudujesz. Możesz zacząć negocjować od zaraz, albo poczekać, aż sami przyjdą, jak zaczna budować. Jeśli miałeś tą działkę zanim uchwalono plany pociągnięcia tam drogi to wydaje mi sie, ze docelowo możesz negocjowac stawki zblizone do cen działki budowlanej w tej okolicy. W końcu co jesteś winien, że akurat tu wymyślono drogę, a ktoś mający działke obok może sie zbudować lub sprzedac działke jako budowlaną?

Jeśli jestes w stanie czekać to czas powinien działać na Twoją korzyść.

Warto by było, żeby sie odezwał ktoś, kto sam miał taki przypadek.