Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weranda- sposób zakotwienia do muru

Recommended Posts

Witam, jako że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.

Wykonuje we własnym zakresie werandę we wnęce pod balkonem na wysokości 85cm nad ziemią w formie wylanej płyty na szalunku. Grubość fundamentu ceglanego na tej wysokości to około 80cm. Zamierzam we wnęce wymiary 1x4,7x1metr wykuć rowek na wysokość wylewanej płyty i w nim zakotwić werandę, a z drugiej strony osadzić ją na trzech słupach wylanych do ziemi. Moje pytanie to co zrobić z tym zakotwieniem w murze czy zalać to na sztywno, czy zaizolować to jakimś materiałem izolacyjnym w taki sposób żeby tylko sie opierało w wykutym rowku. Jeśli to zaizoluje to czy samo spieranie sie bez sztywnego połączenia z domem wystarczy.

... Zamierzam we wnęce wymiary 1x4,7x1metr ...

co prawda nie rozumiem tych wymiarów / gdzie na rysunku zlokalizowac te 4,7 m ? i w która strone ten drugi 1,0 m ? /

ale /jesli ten rysunek posiada takie saME proporcje jak w rzeczywistości/ na Twoim miejscu zabetonowałbym to na sztywno

W moim przekonaniu taras nie powinien być na sztywno połączony z budyniem, ponieważ:

1. tworzy mostek termiczny (wspomniany powyżej)

2. nie sposób zlikwidować tego mostka - nie zrobisz tak, jak z balkonem, gdzie płytę balkonu izoluje się z góry i z dołu

3. fundament tarasu pracuje inaczej niż budynek, choć może ten argument jes bazzasadny, bo... niech sobie pracuje :D

Ale, skoro masz już rowek, to chyba warto go wykorzystać starając się zlikwidować mostek term.