zott36 18.03.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam!Zastanawiam sie nad kupnem płyty indukcyjnej. Dochodzą mnie jednak słuchy , ze jest bardzo niezdrowa , gdyz indukcja wytwarza silne pole elektromagnetyczne , dzialajace na organizmy zywe , w tym i na nas. Nie obawiacie , sie , ze po 20 latach odczujecie skutki zdrowotne gotowania na indukcji.?Tak naprawdę , te płyty niedawno weszły na rynek i nie wiadomo jakie to ma oddzialwywanie na człowieka.Nie chcę siac paniki , tylko podyskutowac , bo sama rozwazam zakup , płyta indukcyjna czy zwykła ceramiczna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 18.03.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 eee tam, czego tu sie bac, co więcej, ta trzecia reka co to mi wyrosła całkiem fajnie się sprawdza jak masz więcej garów postawionych na płycie Zartuje oczywiscie, ale jest wiecej nowinek, których używasz, a które szkodzą. Masz komórkę?, te wszystkie mp3, 4 itd i ciągłe słuchawki na uszach...tez pewnie swoj ślad zostawią. A laptopik.....trzymasz na kolanach , a jestes np. facetem?....przegrzewasz nabiał a to źle Wszechobecne anteny, a mieszkasz może koło transformatora?....no niestety ja poniekąd tak i antene mam nieopodal, co tam antene, cały maszt telewizyjny..... Nigdzie nie przeczytałam jakoby miało to wybitnie szkodzic, nie przestaje przy kuchence godzinami, nie siedzę na włączonej....no nie wiem, ale wydaje mi sie ze nie szkodzi bardziej niz to co wymieniłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gogdi 18.03.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 A mikrofalówkę masz? A na ulicach oddychasz? Telefon komórkowy nosisz w kieszeni lub na szyi? A anteny satelitarne, maszty sieci komórkowych? Życie to niestety śmiertelna choroba i żeby nie wiem jak się starać to skończymy tak samo. I ci co gotują na palenisku w wiejskiej chacie i ci co wybrali płytę indukcyjną w apartamentowcu na 20 piętrze. Że pole elektromagnetyczne wytwarza... no ok, ale gotuje się na niej z 10 razy szybciej, w związku z czym krócej sie przy niej stoi, szybciej ma obiad na stole i można iść na przykład do parku A park to przecież zdrowo, nie? Po to te cuda wymyślają żeby życie nam ułatwić! Korzystajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.03.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam! Zastanawiam sie nad kupnem płyty indukcyjnej. Dochodzą mnie jednak słuchy , ze jest bardzo niezdrowa , gdyz indukcja wytwarza silne pole elektromagnetyczne , dzialajace na organizmy zywe Daj linki do wyników badań naukowych potwierdzający szkodliwość tychże. A potem wyrzuć telefon komórkowy i oklej dom folią aluminiową, żeby wyeliminować elektromagnetyczne sygnały GPS, GSM, RTV itp A... I nie włączaj niczego elektrycznego w domu, bo przemienny prąd płynący w kablach powoduje powstanie wokół nich indukowanego pola elektromagnetycznego Nie gniewaj się, ale bawi mnie jak ludzie tracą zdrowy rozsądek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia i mat 18.03.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Na jakiejś stronie kurcze nie pamiętam jakiej wyczytałem, że indukcja wytwarza 1000x słabsze pole elektromagnetyczne niż... suszarka Nie jest to żart, ani chwyt reklamowy - był to jakiś test przeprowadzony przez bodajże TUV i powtórzony w Polsce. Jak przypomnę sobie gdzie to wyczytałem to postaram się zamieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 19.03.2009 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam! Zastanawiam sie nad kupnem płyty indukcyjnej. Dochodzą mnie jednak słuchy , ze jest bardzo niezdrowa , gdyz indukcja wytwarza silne pole elektromagnetyczne , dzialajace na organizmy zywe Daj linki do wyników badań naukowych potwierdzający szkodliwość tychże. A potem wyrzuć telefon komórkowy i oklej dom folią aluminiową, żeby wyeliminować elektromagnetyczne sygnały GPS, GSM, RTV itp A... I nie włączaj niczego elektrycznego w domu, bo przemienny prąd płynący w kablach powoduje powstanie wokół nich indukowanego pola elektromagnetycznego Nie gniewaj się, ale bawi mnie jak ludzie tracą zdrowy rozsądek Mnie bawi w ludziach brak konstruktywnej dyskusji , tylko wmawianie innym , ze stracili zdrowy rozsadek A teraz na powaznie ,tytul watku byl zaczepny , zey wypowiedzialo sie wiecej osob. Joshi , badan raczej nie przedstawie , bo indukcja weszla niedawno, a sama takowych nie robie. Azbest tez kiedys sie kladlo , ale po nastu latach okazal sie silnie rakotworczy. Jeszcze te 20 lat temu , tez bys mi sie kazal popukac w głowę, prawda?. Wątpie , zebys go teraz polozyl na dach. Chodzilo mi raczej o dyskusję lub wypowiedzi w stylu "Kasia i mat", ktorzy sie tym interesowali , moze maja jakies linki do artykułow. Po prostu zainteresowalam się wpływem indukcji na moje własne zdrowie , dla Ciebie to moze brak zdrowego rozsadku , a dla mnie całkowicie normalne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 19.03.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Joshi , badan raczej nie przedstawie , bo indukcja weszla niedawno, a sama takowych nie robie. Azbest tez kiedys sie kladlo , ale po nastu latach okazal sie silnie rakotworczy. Jeszcze te 20 lat temu , tez bys mi sie kazal popukac w głowę, prawda?. Wątpie , zebys go teraz polozyl na dach. Chodzilo mi raczej o dyskusję lub wypowiedzi w stylu "Kasia i mat", ktorzy sie tym interesowali , moze maja jakies linki do artykułow. Po prostu zainteresowalam się wpływem indukcji na moje własne zdrowie , dla Ciebie to moze brak zdrowego rozsadku , a dla mnie całkowicie normalne. Pozdrawiam Bardziej konstruktywnie pogadasz sobie chyba o końcu świata w grudniu 2012 na stronach Oriona w przepowiedniach Geryla - ten sam poziom histerii. Linki do stron oszołomów znajdziesz na każdy temat. Płyty indukcyjne dostępne są powszechnie na rynku od 15 lat a zjawisko indukcji EM znane od 1831r. , to dosyć długo żeby wykonać odpowiednie badania. O szkodliwości azbestu na zdrowie wiadomo od pół wieku to , że w Polsce w 96r a w całej Unii dopiero 2005 wprowadzono całkowity zakaz jego stosowania w budownictwie, to już inna bajka. W dalszym ciągu nie ma ustawy o zakazie używania śmiercionośnego samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.03.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Mnie bawi w ludziach brak konstruktywnej dyskusji... A to o zabobonach można konstruktywnie dyskutować? Joshi , badan raczej nie przedstawie , bo indukcja weszla niedawno, a sama takowych nie robie. To ja Ci przedstawię wyniki, bo siedziałam przez lata w fizyce. Fale elektromagnetyczne mają wpływ na organizm ludzki, ale nie wszystkie. To zależy od ich długości. Wiadomo które są szkodliwe (X, gamma, mikrofale). Wpływu innych nie udało się udowodnić od lat i wejście niedawne tego typu kuchni na rynek nic w tej materii nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 19.03.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 uwielbiam dyskusję na temat nie zdrowości tego czy tamtego:) pole magnetyczne to masz po pierwsze pochodzące od Ziemii i jej magnetycznych biegunów i uwierz, że płyta indukcyjna wysłana w kosmos nie zaczęłaby krążyć wokół słońca i zakrzywiać toru lotu asteroid Pomijam tu aspekty jak telefony GSM, Mikrofalówki maszty itd, bo na temat każdego z tych urządzeń też jest dyskusją czy wywołują raka, szkarlatynę a może powodują omdlenia... dyskusję równie bezsensowne jak na temat płyty indukcyjnej...w większości polskich miast i wsi wiszą kable wysokiego napięcia gdzie zdarza się pod nimi przechodzić...prąd tam płynący ma dość wysokie natężenie a pole magnetyczne policzyć sobie można bardzo łatwo...pole magnetyczne jestw płycie indukcyjne ustawione równolegle do płaszczyzny palnika (pętla zamknięta)a wektor pola jest prostopadły do osoby gotującej więc jego wpływ jest minimalny, główny wpływ jest na przedmioty znajdujące się w płaszczyźnie płyty czyli np dno garnka...dodatkowo większość substancji na świecie to paramagnetyki a zatem magnesują się chwilowo zgodnie z zewnętrznym polem magnetycznym...czyli kotlet zdjęty z płyty nie będzie przyciągał sztućców, a już na pewno nie będzie zaburzał funkcji życiowych naszego organizmu...ja uważam, że płyta indukcyjna jest dużo zdrowsza od zwykłej ceramicznej, bo jak na ceramicznej przez przypadek położymy rękę lub nie daj boże przyjdzie nasze dziecko i po zdjęciu garnka dotknie płyty to w najlepszym razie mamy oparzenie 3ego stopnia i głębokie rany...mnie osobiście bardziej do przekonuje niż jakieś pseudobadania... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 19.03.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Dziwie mnie poziom ignorancji niektorych tu osob na problem, ktory nie wydaje mi sie zabobonem. Czlowiek wymysla coraz to fajniejsze ulepszacze zycia i coraz bardziej bierzemy to bez namyslu z pelnym zaufaniem, ze to jest super i nic zlego nam nie zrobi. Jak kilkanascie lat temu wchodzily komorki, to czlowiek byl zdecydowanie bardziej sceptyczny na nowosci i duzo sie mowilo o wplywie promieniowania, ktore grzeje nam mozg podczas rozmowy. Wracajac do kuchni indukcyjnej, to rozmawialem o tym z kolega, ktory ma duzo wieksza wiedze na temat fizyki i stwierdzil, ze garnek metalowy stojacy na takij kuchni jest bardzo dobra kratka faradaya, pole na kuchni dostosowywuje sie do wielkosci garnka a indukcja zachodzaca w garnku nie wychodzi poza garnek, ktory jest ekranem ekentromagnetycznym. To tylko jedna opinia nie potiwerdzona zadnymi badaniami. Z jakiejs przyczyny z kuchni indukcyjnych nie powinny korzystac osoby z rozrusznikiem serca... Druga sprawa to wplyw promieniowania elektromagnetycznego na czasteczki pozywienia znajdujace sie w garnku. Troche podobnie dziala mikrofala, tylko na duzo wyzszej czestotliwosci, sa sceptycy i zwolennicy mikrofali, czy ten sposob dostarczania energii do pozywienia nie wplywa na jej modyfikacje na poziomie czasteczek i atomow to nie wiem, ale nie pozostaje mi to obojetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.03.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 pole magnetyczne to masz po pierwsze pochodzące od Ziemii i jej magnetycznych biegunów Prrrr. Rozpędziłeś się. Wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele. Z Ziemą to jest związane pole magnetyczne. Z indukcją pole elektromagnetyczne. Nazwy podobne, różnica kolosalna. Dlatego dalszej części Twojej wypowiedzi, nie obraź się, nie można traktować serio. Wszystko pokręciłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 19.03.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Troska o zdrowie to ,rzecz ważna.Da już Pani spokój z tymi różnicami w polu.Co tam płyta indukcyjna.Trudniej poradzić sobie ze złośliwym sąsiadem różdżkarzem , który zakłóca nam życiodajne "biopole energetyczne" ? Przez litość nie podam linka, ale dla uciechy fizyków i matematyków pamiętających zapewne rot. grad. i dywergencję z teorii pola zacytuję pewnego linkowego speca : BIOPOLEJest to ciało astralne otaczające podwójnym płaszczem energetycznym ciało fizyczne.Fluidy wydzielone przez ciało fizyczne, znajdujące się poza ciałem fizycznym, zwane także energią życia. Wyróżniamy biopole zewnętrzne i wewnętrzne. Średnio biopole wewnętrzne wynosi ok. 20cm, natomiast biopole zewnętrzne ok. 70-80cm. Wielkość biopola zależy od naszego samopoczucia, otoczenia, w którym przebywamy, pokarmów, które spożywamy, ubiorów noszonych przez nas, a także od naszych myśli, emocji.Genialnie głupie , a jak mądrze brzmi. Pozdrawiam.Emerytowany matematyk, posiadacz zakłóconego biopola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 19.03.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Z jakiejs przyczyny z kuchni indukcyjnych nie powinny korzystac osoby z rozrusznikiem serca... Absolutnie nie znam sie na tym temacie, wiec tak tylko w ramach moich przemyslen...... Rownie dobrze nie powinni korzystac np. z kuchenek mikrofalowych, a o tym nie ma mowy. Czy przypadkiem nie jest to zaznaczone przez firmy tylko jako forma ewentualnego "zabezpieczenia"? Na kubkach z kawa w McD jest adnotacja, ze "goraca", choc niby wiadomo, ze jest goraca, no ale jak ktos sie jednak poparzy, to juz jego wina a nie firmy, w koncu ostrzega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 19.03.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Z jakiejs przyczyny z kuchni indukcyjnych nie powinny korzystac osoby z rozrusznikiem serca... Absolutnie nie znam sie na tym temacie, wiec tak tylko w ramach moich przemyslen...... Rownie dobrze nie powinni korzystac np. z kuchenek mikrofalowych, a o tym nie ma mowy. Czy przypadkiem nie jest to zaznaczone przez firmy tylko jako forma ewentualnego "zabezpieczenia"? Na kubkach z kawa w McD jest adnotacja, ze "goraca", choc niby wiadomo, ze jest goraca, no ale jak ktos sie jednak poparzy, to juz jego wina a nie firmy, w koncu ostrzega. No tak,a jeżeli miałbyś założony rozrusznik serca kupiłbyś taką kuchenkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 19.03.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 BIOPOLE Jest to ciało astralne otaczające podwójnym płaszczem energetycznym ciało fizyczne. Fluidy wydzielone przez ciało fizyczne, znajdujące się poza ciałem fizycznym, zwane także energią życia. Wyróżniamy biopole zewnętrzne i wewnętrzne. Średnio biopole wewnętrzne wynosi ok. 20cm, natomiast biopole zewnętrzne ok. 70-80cm. Wielkość biopola zależy od naszego samopoczucia, otoczenia, w którym przebywamy, pokarmów, które spożywamy, ubiorów noszonych przez nas, a także od naszych myśli, emocji. Genialnie głupie , a jak mądrze brzmi. Jak dla mnie w ogole nie glupie a wrecz prawdziwe. Kazdy czlowiek emanuje polem, ktore nazywa sie "energia zycia", wierzacy nazwali by to "dusza", inni jeszcze inaczej i wszystkie sztuczne pola maja jakis wplyw na to nasze pole, wiekszy i mniejszy bez popadajac w paranoje bo przeciez otaczamy sie kablami w scianach, antenami, telefonami komorkowymi itp. Z jakiejs przyczyny z kuchni indukcyjnych nie powinny korzystac osoby z rozrusznikiem serca... Absolutnie nie znam sie na tym temacie, wiec tak tylko w ramach moich przemyslen...... Rownie dobrze nie powinni korzystac np. z kuchenek mikrofalowych, a o tym nie ma mowy. Czy przypadkiem nie jest to zaznaczone przez firmy tylko jako forma ewentualnego "zabezpieczenia"? Na kubkach z kawa w McD jest adnotacja, ze "goraca", choc niby wiadomo, ze jest goraca, no ale jak ktos sie jednak poparzy, to juz jego wina a nie firmy, w koncu ostrzega. To rodzaj zabezpieczenia producentow urzadzen przed czasem skrajmymi sytuacjami i budowanie pozytywnego pjaru dbania o klienta i informowania go o niebezpieczenstwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 19.03.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Jak dla mnie w ogole nie glupie a wrecz prawdziwe. Kazdy czlowiek emanuje polem, ktore nazywa sie "energia zycia", wierzacy nazwali by to "dusza", inni jeszcze inaczej i wszystkie sztuczne pola maja jakis wplyw na to nasze pole, wiekszy i mniejszy bez popadajac w paranoje bo przeciez otaczamy sie kablami w scianach, antenami, telefonami komorkowymi itp. Jakbyś podał jaką literaturę o tym emanowanym polu, byłbym wdzięczny. To emanowane pole zwane "duszą" jest skalarne, wektorowe a może bezźródłowe? Czy hamiltonian i wsp. Lamego opisują owo pole w układach ortogonalnych ? A może to pole , to pół hektara wyjęte spod gruntów rolnych? Jeśli tak , to ja biorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 19.03.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Z jakiejs przyczyny z kuchni indukcyjnych nie powinny korzystac osoby z rozrusznikiem serca... Absolutnie nie znam sie na tym temacie, wiec tak tylko w ramach moich przemyslen...... Rownie dobrze nie powinni korzystac np. z kuchenek mikrofalowych, a o tym nie ma mowy. Czy przypadkiem nie jest to zaznaczone przez firmy tylko jako forma ewentualnego "zabezpieczenia"? Na kubkach z kawa w McD jest adnotacja, ze "goraca", choc niby wiadomo, ze jest goraca, no ale jak ktos sie jednak poparzy, to juz jego wina a nie firmy, w koncu ostrzega. No tak,a jeżeli miałbyś założony rozrusznik serca kupiłbyś taką kuchenkę? Jesli mialabym rozrusznik, to bym nie kupila (przynajmniej na razie), z tym, ze o tym co napisalam nie ma to nic wspolnego, bo nie chodzilo mi o to w tych przemysleniach, zeby ignorowac takie sprawy. Zastanawiam sie po prostu glosno nad ta kwestia, czy sa gdziekolwiek, jakiekolwiek 100% dowody i poparcie na to, ze to faktycznie takim ludziom szkodzi? Zdarzyly sie takie przypadki czy sa to adnotacje czysto "zapobiegawcze", bo tak naprawde nie do konca wiadomo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.03.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Zastanawiam sie po prostu glosno nad ta kwestia, czy sa gdziekolwiek, jakiekolwiek 100% dowody i poparcie na to, ze to faktycznie takim ludziom szkodzi? Zdarzyly sie takie przypadki czy sa to adnotacje czysto "zapobiegawcze", bo tak naprawde nie do konca wiadomo? Swego czasu była histeria ne temat rozruszników serca i telefonów komórkowych. Jakoś nie słyszałam jak dotąd, żeby gdzieś w miejscu publicznym czyjś telefon komórkowy zaburzył komuś rozrusznik serca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 19.03.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Zastanawiam sie po prostu glosno nad ta kwestia, czy sa gdziekolwiek, jakiekolwiek 100% dowody i poparcie na to, ze to faktycznie takim ludziom szkodzi? Zdarzyly sie takie przypadki czy sa to adnotacje czysto "zapobiegawcze", bo tak naprawde nie do konca wiadomo? Swego czasu była histeria ne temat rozruszników serca i telefonów komórkowych. Jakoś nie słyszałam jak dotąd, żeby gdzieś w miejscu publicznym czyjś telefon komórkowy zaburzył komuś rozrusznik serca... No wlasnie, osobiscie znam osobe z rozrusznikiem serca i posiada ona takze telefon komorkowy, jak do tej pory ma sie dobrze (ta osoba, telefon chyba tez ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 19.03.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 jako, że wciąż trwaja badania nad wpływem sztucznie wytwarzanego PEM, od nikogo nie uzyskasz "jedynej słusznej" odpowiedzi, bo jej po prostu nie ma. Mozesz usłyszec opinie, no ale widać nie są "po twojej mysli" bo się oburzasz. Oczywiście, że może sie okazać że ma negatywny wpływ, ale tak samo jak wiele innych urządzeń, które stosujesz, a pewnie sie nad nimi nawet nie zastanawiasz. Jak poczytałam na ten temat, to w zasadzie w kazdej sferze życia masz z nimi do czynienia. Od takich, na które nie masz wpływu (Ziemia, Slońce, Kosmos), masz wpływ niewielki (radary, maszty TV, anteny), po taki na który zdecydowanie masz wpływ (tel.kom, suszarka do włosow, pralka, TV, mikrofala, komputer, kuchenka induk., RM czy TK)....ale co to oznacza?, możesz oczywiscie miec to na względzie, bardzo sie tym przejąć i dla zdrowotności gotować na kuchni opalanej drewnem, ale pewnie bedzie miec to na ogólny stan zdrowia wpływ niewielki, jesli pozostaniesz pod wpływem PEM z innych urządzeń, ktorych się nie pozbędziesz lub masz z nimi do czynienia w pracy. Wrzuć w google temat Pole elektromagnetyczne i poczytaj co jest w sieci dostępne, pomyśl i zdecyduj............ale trzeba przyznac, ze smak kotleta usmażonego na piecu węglowym jest bezcenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts