zott36 19.03.2009 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Tak się oburzyłam , ze az wytworzylam pole nakolo siebie , ktore wylaczylo komorke.... Wpadlam w taką histerie , ze az stracilam zdrowy rozsądek. Wracając do tematu . Płyta indukcyjna dziala na zasadzie wytwarzania pola elktromagnetycznego. Od dawna wiadomo , ze pole elektromagnetyczne jet generalnie szkodliwe (zalezy jeszcze jak silne). Macie rację mowiac , ze na codzien uzywamy telefonow komorkowych , i innych urzadzen elektrycznych. Mnie jednak ciekawi jak silne pole wytwarza taka płyta indukcyjna . (Ja nie moge takich danych znaleźc)-ktos posiada?. Z jednej strony mowi się , ze niewielkie , bo wiekszosc pochalania garnek , z drugiej strony przy takiej płycie nie powinny stac osoby z rozrusznikiem , nie powinno sie przy nich klasc kart do bankomatu , dyskietek itp. Wątpie , zeby to bylo slabe pole elektromagnetyczne , skoro rozgrzewa garnek z woda czy inna potrawa do temperatury wrzenia . Bylam ciekawa co mysla na ten temat inni forumowicze. Dziwi mnie fakt , ze wiekszosc próbowała mi wmawiac , ze popadam w histerie , trace rozsadek a na koniec sie oburzam. Proponuje wrzucic troche na luz Zakladajac ten temat ciekawa bylam co sadza inni forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 19.03.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 no ale dostalas odpowiedz od innych forumowiczow, chyba kazdy w watku stwierdzil ze przesadzasz . Powiem tak - użytkuje kuchenkę od roku, czasem korzysta z niej szwagier z rozrusznikiem, zdarza mi sie b.czesto kłaść obok tel.kom. , wszyscy żyjemy i mamy sie dobrze na dzien dzisiejszy. Co bedzie za 20 lat tego nie wie nikt, a jesli cos bedzie to ciezko z pewnoscia udowodnic ze to z powodu indukcji a nie np. tel. Mysle ze jak poszperasz w internecie to znajdziesz bardziej konkretne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.03.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Od dawna wiadomo , ze pole elektromagnetyczne jet generalnie szkodliwe (zalezy jeszcze jak silne). A niby skąd to wiadomo? Pokażesz palcem jakieś konkrety, czy powołujesz się na strony WWW różnych szarlatanów? Powtarzasz jakieś opowieści dziwnej treści nie mające żadnego poparcia w badaniach naukowych, które prowadzone od bardzo dawna nie dowiodły żadnej szkodliwości pól el-mag, poza wymienionymi przeze mnie zakresami. Zakladajac ten temat ciekawa bylam co sadza inni forumowicze. No i właśnie się dowiedziałaś. Może trzeba było od razu napisać co chciałaś usłyszeć, żeby Cię to usatysfakcjonowało, to byśmy się nie odzywali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.03.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam! Zastanawiam sie nad kupnem płyty indukcyjnej. Dochodzą mnie jednak słuchy , ze jest bardzo niezdrowa , gdyz indukcja wytwarza silne pole elektromagnetyczne , dzialajace na organizmy zywe , w tym i na nas. Nie obawiacie , sie , ze po 20 latach odczujecie skutki zdrowotne gotowania na indukcji.? Tak naprawdę , te płyty niedawno weszły na rynek i nie wiadomo jakie to ma oddzialwywanie na człowieka. Nie chcę siac paniki , tylko podyskutowac , bo sama rozwazam zakup , płyta indukcyjna czy zwykła ceramiczna. Pozdrawiam kup sobie ceramiczną i oszczędź nam czasu na pisaninę kolejny raz na ten sam temat .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 20.03.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 pole magnetyczne to masz po pierwsze pochodzące od Ziemii i jej magnetycznych biegunów Prrrr. Rozpędziłeś się. Wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele. Z Ziemą to jest związane pole magnetyczne. Z indukcją pole elektromagnetyczne. Nazwy podobne, różnica kolosalna. Dlatego dalszej części Twojej wypowiedzi, nie obraź się, nie można traktować serio. Wszystko pokręciłeś. Hmmm elektromagnetyczne czyli jakie??bo pole magnetyczne wytworzone przez elektromagnes to nadal pole magnetyczne Co do definicji fali EM to zgodnie z teorią korpuskularno falową jest nią wszystko praktycznie o swiatła poczynając...w zasadzie jedyną czystą falą obserwowaną na swiecie jest fala morska...w kuchni indukcyjnej mamy silne pole magnetyczne wytworzone przez elektromagnesy..pole to odziaływując z ferromagnetycznymi denkami garnka wytwarza ciepło... Co do rozruszników to nie zaleca się ich z tego samego powodu z jakiego np osoby z rozrusznikami przechodzą przez inne bramki na lotnisku...zaburzenia na 99% nie będzie, ale gdyby co to na 99% w efekcie tego zaburzenia nastąpi zgon...w sercu mamy prądy o napięciu rzędu kilkudziesięciu mV...czyli dość małe w stosunku do tego co nas otacza i zwyczajnie producenci tego typu sprzętu nie chcą ryzykować... Co do faktycznej zasady działania tutaj cytat: "Zasada działania W gotowaniu indukcyjnym ciepło wytwarzane jest na zasadzie indukcji magnetycznej. Pod szklaną powierzchnią płyty znajduje się zwój indukcyjny. Po włączeniu wybranego palnika powstaje nad nim pole magnetyczne, które wprawia w mikrodrgania dno naczynia, co prowadzi do wytworzenia ciepła i energii. Proces rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przyjmuje ciepło od gorącego garnka). Gotowanie na płycie indukcyjnej jest więc dużo bardziej energooszczędne, ponieważ ciepło powstaje jedynie w miejscu, gdzie jest potrzebne. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.03.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Hmmm elektromagnetyczne czyli jakie??bo pole magnetyczne wytworzone przez elektromagnes to nadal pole magnetyczne Naprawdę chcesz to tu roztrząsać? Pole magnetyczne wytworzone przez elektromagnes nadal jest polem magnetycznym, ale nie koniecznie jest polem elektromagnetycznym Jest nim tylko wtedy, gdy elektromagnes zasilany jest prądem przemiennym i nie istnieje samodzielnie a jedynie w połączeniu z polem elektrycznym no i zupełnie inaczej się propaguje Różnice są dość poważne Co do definicji fali EM to zgodnie z teorią korpuskularno falową jest nią wszystko praktycznie o swiatła poczynając... Ałaaa... Ale pojechałeś po bandzie. Owszem praktycznie wszystko jest falą, ale nie koniecznie EM kuchni indukcyjnej mamy silne pole magnetyczne wytworzone przez elektromagnesy. Elektromagnetyczne, elektromagnetyczne. Czyste pole magnetyczne nie byłoby w stanie niczego podgrzać Gdyż czyste pole magnetyczne (czytaj stałe) nie jest w stanie wywołać indukcji magnetycznej Opis działania, który podałeś jest bardzo mocno uproszczony. Nie jest to dziwne, gdyż ma trafiać do laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 20.03.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Jakbyś podał jaką literaturę o tym emanowanym polu, byłbym wdzięczny. To emanowane pole zwane "duszą" jest skalarne, wektorowe a może bezźródłowe? Czy hamiltonian i wsp. Lamego opisują owo pole w układach ortogonalnych ? A może to pole , to pół hektara wyjęte spod gruntów rolnych? Jeśli tak , to ja biorę. Osobiscie nie znam, ale znam osoby, ktore na pewno znaja bo od nich to wiem. W sieci mozna sporo znalezc http://www.staff.amu.edu.pl/~pkisz/problemy76.htm http://wysylkowa.pl/ks784034.html Ogolnie na tym Swiecie wszystko ma swoje pole o czym wspomnial witu102, czlowiek tak samo, tak jest zbudowany Swiat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 20.03.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 pole magnetyczne tez może generować ciepło..o EPR słyszałeś?? o drgających spinach i innych takich zjawiskach??Poza tym mówiąc wszytsko miałem na myśli światło, komórki, mikrofalówki, krótkofalówki...oczywiście są i fale na jeziorze czy inne przykłądy..chodziło mi o to, że płyta indukcyjna nie będzie jedynym ani najmocniejszym źródłem..ale pomijając aspekty fizyczne czy biologiczne prosta odpowiedź a pytanie...płyta indukcyjna nie powoduje raka, bezpłodności, jedzenie nie świeci, nie parzy przewodu pokarmowego (chyba, że zjemy gorące) i ogólnie jest bezpieczna..nie powoduje płaczu dzieci ani tego, że nie mogą się uczyć, dodam też, ze nie zaburza ona fal mózgowych i nie utrudnia komunikacji...JA bym kupił...jak się decydowałem 5 lat temu to indukcja była ok 3x droższa od ceramiki, teraz te ceny są dużo bardziej wyrównane, a oszczędność czasu i prądu spora...pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.03.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 pole magnetyczne tez może generować ciepło..o EPR słyszałeś?? o drgających spinach i innych takich zjawiskach?? Tak słyszałam. Nawet pisałam z tego doktorat. Zaręczam Ci, że nie może to być stałe pole To zjawiska rezonansowe a do tego potrzebna jest fala. Poza tym mówiąc wszytsko miałem na myśli światło, komórki, mikrofalówki, krótkofalówki...oczywiście są i fale na jeziorze czy inne przykłądy..chodziło mi o to, że płyta indukcyjna nie będzie jedynym ani najmocniejszym źródłem... Tak się składa, że o tym już pisałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk77 21.03.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Niby wszystkie nowinki i wynalazki mają zgubny wpływ na zdrowie a co za tym idzie życie człowieka. To dlaczego pomimo takiego wielkiego bumu rzeczy strasznie szkodzących zdrowiu i życiu człowieka, średni wiek życia ciągle się wydłużą ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 21.03.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 proste-mamy swienie dzialajaca sluzbe zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 22.03.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 ...że się tak wtrącę, po pierwsze nie rozumiem do końca dlaczego tak się czepiacie zott, teksty w stylu 'oszczędź nam czasu', albo 'trzeba było od razu napisać co chciałaś usłyszeć, żeby Cię to usatysfakcjonowało' są bardzo średnio sympatyczne, już chyba lepiej nic nie pisać Między wierszami zarzucacie kobicie, że gada bzdury i ma klepki na oczach, a to Wy, posiadacze indukcyjnych kuchenek, zachowujecie się tak, jakby była tylko jedna słuszna racja-Wasza racja. Bez urazy, ale czytając ten wątek odnoszę wrażenie, że to Wy jesteście w stanie przełknąć jedną wersję-Waszą wersję. Nie przeczę, że macie sporo racji, ale dajcie trochę przestrzeni do wyrażania swoich wątpliwości. Kto pyta nie błądzi, tak? Zott, używałam kuchenki gazowej i staaarej elektrycznej, ostatnio również indukcyjnej. Każda ma swoje wady i zalety, z czego najprościej gotowało mi się na indukcyjnej- rach ciach i już, wygoda i porządeczek. Nie zdecyduję się na nią, bo z założenia ograniczam użycie tego typu sprzętów (wspomniana mikrofala czy tv mogłyby dla mnie nie istnieć). Poza tym jestem przyzwyczajona do gotowania na gazie i tyle Natomiast uważam, że jeśli jedynym 'ale', które powstrzymuje Cię od zakupu indukcji jest kwestia 'pola', to pewnie jest większe prawdopodobieństwo, że zaszkodzi Ci kuchenka gazowa (wyciek gazu, pożar, poparzenie) czy ceramiczna (poparzenie, pożar też). Moim skromnym zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.03.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 ...są bardzo średnio sympatyczne Średnio sympatyczne są również pretensje, że nie piszemy tego czego oczekuje autorka wątku Między wierszami zarzucacie kobicie, że gada bzdury i ma klepki na oczach O przepraszam. Starałam się pisać wprost. Wy, posiadacze indukcyjnych kuchenek, O przepraszam. Trafiłaś jak kulą w płot. Gotuję na gazie ..zachowujecie się tak, jakby była tylko jedna słuszna racja-Wasza racja. O przepraszam. W przeciwieństwie do autorki wątku nie opieram się na mojej jedynie słusznej racji, ale na rzetelnych, prowadzonych od bardzo wielu lat badaniach naukowych, które póki co nie dowiodły szkodliwości pewnych pół, której to szkodliwości spodziewa się autorka wątku. No przykro mi, że w przeciwieństwie do niej mam do wyników takich badań dostęp. Kto pyta nie błądzi, tak? Kto pyta niech będzie gotów przyjąć do wiadomości odpowiedź inną niż się spodziewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 22.03.2009 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 ...są bardzo średnio sympatyczne Średnio sympatyczne są również pretensje, że nie piszemy tego czego oczekuje autorka wątku Pretensje? Ładnie sobie dopowiadasz . Kto pyta nie błądzi, tak? Kto pyta niech będzie gotów przyjąć do wiadomości odpowiedź inną niż się spodziewał Owszem , ale Twoj ton wypowiedzi , pozostawia wiele do zyczenia . Jakis taki malo przyjemny , malo elegancki . Do tego proby wmawiania , dopowiadania sobie pewnych kwestii, wrecz mowienia mi co chcialam uslyszec - masz do tego dar Aga-Białystok Dziękuję za Twoją wypowiedz . To chyba jedna z niewielu wypowiedzi , w normalnym tonie. W dzisiejszym swiecie , to najlepiej zagryzc , zadziobac , bo ktos wyroznil sie z tlumu i o cos zapytal , lub mial wątpliwosci. Po co mu wyjasnic , jak mozna zasugerowac , ze jest histerykiem z brakiem zdrowego rozsądku. Jednak sa na tym świecie , przyjażnie nastawieni ludzie, co na spokojnie wytłumaczą . I jeszcze taka refleksja mnie naszla ( ze szkoły podstawowej , sredniej i studiow) , ze wszystkie fizyczki to... ,cos w tym jest... Aga , jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 23.03.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Czyżby doktorat JoShi troszeczkę "dziobnął", że prywatne wycieczki do fizyczek się pojawiły? Wybaczcie lekki OT. A co do indukcji - moim zdaniem trzeba wziąć pod uwagę prywatne nastawienie - jak mnie coś "straszy" (w znaczeniu nie mam przekonania) to nie umieszczam tego w domu. Zott - Twoich obaw w kwestii indukcji nawet najgrzeczniejsze w formie argumenty nie rozwieją, więc zastanów się czy wolisz wygodę+strach (przy indukcji) czy nieco mniejszą wygodę+komfort psychiczny, że jesteś bezpieczny/a (przy elektrycznej). Co do gazu, to ja dziecięciem będąc gazem się podtrułam i mam fobię więc w ogóle nie biorę pod uwagę. Dobrych wyborów życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bioork 23.03.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 ostatnio wpadło mi w oczy gdzieś na stronie, może Ci się przyda "Płyty indukcyjne marki Siemens spełniają normy bezpieczeństwa oraz mają najniższą emisję pola elektromagnetycznego spośród wszystkich płyt indukcyjnych dostępnych na rynku. Emisja ta jest porównywalna do emisji pola innych małych urządzeń AGD (kilkakrotnie mniejsza niż na przykład z elektrycznej golarki )" pewnie inne płyty nie mają niewiele wyższą emisję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 23.03.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 "Płyty indukcyjne marki Siemens spełniają normy bezpieczeństwa oraz mają najniższą emisję pola elektromagnetycznego spośród wszystkich płyt indukcyjnych dostępnych na rynku. Emisja ta jest porównywalna do emisji pola innych małych urządzeń AGD (kilkakrotnie mniejsza niż na przykład z elektrycznej golarki )" pewnie inne płyty nie mają niewiele wyższą emisję Hm.......jak sie ma to teraz do ostrzezen dla osob z rozrusznikiem serca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bioork 23.03.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 wg. producenta "osoby z rozrusznikiemserca powinny podczas pracy pΠyty znajdowaç si´ od niej w pewnej odlegΠoÊci.Starsze typy rozruszników mogà nie speΠniaç norm co do emisji pola elektromagnetycznego,a to wià˝e si´ z ryzykiem interferencji. Dlatego osobom z rozrusznikamiserca zalecamy konsultacj´ lekarskà.'" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 23.03.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 wg. producenta "osoby z rozrusznikiem serca powinny podczas pracy pΠyty znajdowaç si´ od niej w pewnej odlegΠoÊci. Starsze typy rozruszników mogà nie speΠniaç norm co do emisji pola elektromagnetycznego, a to wià˝e si´ z ryzykiem interferencji. Dlatego osobom z rozrusznikami serca zalecamy konsultacj´ lekarskà.'" No niby to jest wiadomo i nie jest to tajemnica , ale jak sie ma teraz taka emisja golarki do plyty? Jesli z golarki ma byc kilkatrotnie wyzsza, to dlaczego takich adnotacji przy nich nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.03.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 "Płyty indukcyjne marki Siemens spełniają normy bezpieczeństwa oraz mają najniższą emisję pola elektromagnetycznego spośród wszystkich płyt indukcyjnych dostępnych na rynku. Emisja ta jest porównywalna do emisji pola innych małych urządzeń AGD (kilkakrotnie mniejsza niż na przykład z elektrycznej golarki )" pewnie inne płyty nie mają niewiele wyższą emisję Hm.......jak sie ma to teraz do ostrzezen dla osob z rozrusznikiem serca? Pewnie tak samo jak znane już zapisy w instrukcjach, że nie wolno wkładać do pralki kota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts