Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie mogę wykupić strychu ,który zaadoptowałam

monikiwi

Recommended Posts

chyba nie doczytaliście

po zawarciu umowy z ZDK z 1999r na podstawie uchwał WM w sprawie adaptacji i sprzedaży powierzchni strychowej na powiększenie lokalu mieszkalnego oraz uchwały Zarządu Dzielnicy Śródmieście Gminy W-wa w sprawie upoważnienia dwóch członków Zarządu do działań wynikających z uchwały WM i oświadczenia woli Członkow Zarządu Dzielnicy Śródmieście–zobowiązania się do sprzedaży,w formie aktu notarialnego w/w powierzchni. Czy za podjęciem uchwały głosowali wszyscy właściciele trudno stwierdzić, jak pisałam wcześniej większość udziałów w budynku miał ZDK ....Za podpisami w sprawie pozwolenia na adaptację chodziłam osobiście i dotarłam prawie do wszystkich.Warunki umowy:projekt arch.-bud.,kosztorys, kaucja,zgoda konserwatora,pozwolenie na budowę. Po zakończeniu adapt. tj.w 2003r.zgodnie z umową,złożyłam do wydz.urbanistyki,architektury i ochrony środowiska urzędu dzielnicy prośbe o zezwolenie na użytkowanie adopt.lokalu,poinformowano mnie że urząd nic takiego nie wystawia i że wystarczy protokół odbioru przez ADK.ADK.odebrało.

i to nie gmina sprzedaje ale wspólnota, gmina ma większościowe udziały w tej nieruchomości

jednak okażało się ,że jest to nie możliwe ze względu na toczące się postępowanie sądowe o odzyskanie kamienicy i do jego zakończenia wstrzymana jest jakakolwiek zmiana udziałów w kamienicy
.

monikiwi czy masz to na piśmie? jeśli tak to na jakiej podstawie prawnej odmówili? ja nie mogę znaleźć podstawy prawnej odmowy :roll:

przeczytaj to, ale tu są specyficzne roszczenia właściciela

Postępowanie reprywatyzacyjne nie wstrzymuje możliwości adaptacji strychu na mieszkanie

i masz mieć w ręku potwierdzone kopie wszystkich uchwał

monikiwi tu sie myliłam, uchwały są ok - nie jednogłośnie ale większością

wyrok NSA http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/72F8DC52F1

te uchwały przekraczały zarząd zwykły i powinny poć podjęte jednogłośnie, sprawdź to, w razie czego koniecznie uzupełnij podpisy.

Nie może być taka sytuacja, że wspólnota sprzedaje Tobie część wspólną /a więc część udziałów właścicieli/ bez ich zgody - pominięty właściciel może doprowadzić do unieważnienia takiej uchwały

Chyba przeceniasz moje możliwości, ale bardzo mi miło.

Moim zdaniem, tak na szybko:

1.Tak czy inaczej stawkę czynszu powinieneś płacić – od początku za zaadaptowany lokal. Jeśli ma to być lokal własnościowy, to naliczenie powinno być zgodnie z innymi lokalami w tym budynku.

2. Jeśli lokal ma być własnościowy, to tak czy inaczej będzie naliczany fundusz remontowy. Nie ma znaczenia, że jakieś prace wykonałeś – chyba, ze wspólnota podejmie w tej sprawie uchwałę, to mogą Ci zaliczyć na poczet wydatki poniesione przez Ciebie w części wspólnej, ale na to raczej nie licz.

Jeśli administrator chce podpisać z Tobą umowę jak za lokal własnościowy – podpisuj bez wahania, chyba, ze nie jesteś zainteresowany już wykupem lokalu. Tej ostatniej opcji nie polecam, bo może się okazać, że zostaniesz bez lokalu i bez pieniędzy.

Podpisanie takiej umowy (jak za lokal własnościowy) może być też późniejszym argumentem przy ewentualnych „przepychankach” przy finalizacji umowy o kupnie strychu.

W „pierwszej” umowie, bądź innym dokumencie zezwalającym na adaptację, lub „wydającym” pomieszczenia do adaptacji coś takiego powinno być zapisane.

Ktoś, gdzieś i kiedyś powinien taką adnotacje zamieścić.

Jeśli nie ma takich zapisów, to na 90% wpłaty winny byc uiszczane, tak jak za lokal mieszkalny, z chwilą zmiany sposobu uzytkowania tych pomieszczeń.

Siwy ma rację o tym mówi Kodeks cywilny

twoje opłaty na podstwie uchwał /przecież korzystasz z adaptowanego strychu/ to pożytki dla wspólnoty

Art. 53. § 2. Pożytkami cywilnymi rzeczy są dochody, które rzecz przynosi na podstawie stosunku prawnego.

Art. 54. Pożytkami prawa są dochody, które prawo to przynosi zgodnie ze swym społeczno-gospodarczym przeznaczeniem.

Art. 55. § 1. Uprawnionemu do pobierania pożytków przypadają pożytki naturalne, które zostały odłączone od rzeczy w czasie trwania jego uprawnienia, a pożytki cywilne - w stosunku do czasu trwania tego uprawnienia.

§ 2. Jeżeli uprawniony do pobierania pożytków poczynił nakłady w celu uzyskania pożytków, które przypadły innej osobie, należy mu się od niej wynagrodzenie za te nakłady. Wynagrodzenie nie może przenosić wartości pożytków.

moim zdaniem jeśli będziesz cokolwiek podpisywać to podstawą powinny być uchwały a nie jakaś nowa umowa z terminem albo coś podobnego, nie umowa najmu

Ta stawka jak dla własnościowych jest ok tak jak ci już pisali wszyscy, możesz też zgodzić się wstępnie na nią i nie podpisać niczego bo np chcesz jeszcze porady prawnej bo zwyczajnie nie rozumiesz zapisów