Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do budowy Spartakusa

Teska

Recommended Posts

ja też wytrwałem

jeśli udało wam się zrobić projekt samodzielnie - to jestem na prawdę pełen podziwu. Ave! Mi projekt robiła zaprzyjaźniona architektka cały czas zasakując mnie znajomością faktów z pozoru dla mnie błachych - na przykład, że kotłownia musi mieć tyle i tyle metrów i wentylację, drzwi muszą się otwierać na tą stronę, a nie na inną bo wymaga tego prawo budowlane. Generalnie uświadomiła mnie, że jest właśnie coś takiego jak prawo budowlane, a w nim tysiące sztuczek i sztuczków i jak się domu nie zbuduje zgodnie z nim, to potem będą kłopoty z jego oddaniem do eksploatacji. Ale wy chyba, że wiecie co robicie?

• 7 months później...

Oczywiście są też minusy (uwielbiam narzekać :lol: ): bez czapki nie da się wytrzymać; w poniedziałek i wtorek wiał wiatr a przez następne dni prażyło słońce.

Te cudowne ptaszki, jaskółeczki upatrzyły sobie skarpy naszego wykopu. W okresie gdy rzadziej niż codziennie przyjeżdżaliśmy na działkę wykopały sobie metrowe tunele w warstwie piasku tuż pod humusem. Jak tylko to zauważyliśmy przegoniliśmy je i zakleiliśmy dziurki gliną – stwierdziliśmy że lepiej żeby wcześniej poszukały sobie innych gniazd – zanim jeszcze złożą jajka. Ale one ciągle przylatują, przebijają się do gotowych tuneli – już nie wiem co robić. Z drugiej strony boję się, że jeśli im pozwolimy założyć gniazda to nasza ciągła obecność utrudni im karmienie małych i że nie wyprowadzą się do czasu zasypywania piwnic. :cry:

Pozdrawiam wszystkich budujących.

jaskółki ... moze jednak zanim zasypiesz wykopy ...nich gniazdują - na szczęście :D

spróbuj wyjasnić Tacie - ale bez nerwów - 5 min samochodu czy ciagnika "naszpanuje" - czyli wyprostuje Ci ta walcówka fi 6 piekniej niz ta ....fujjj - tfffuuu ...zgietarka http://foto.onet.pl/upload/1/13/_277347_n.jpg

a do ciecia fi 6 "gumówka" .... to marnotrawstwo ... :wink: - wyjasnij Tacie :p - ciecie tylko gilotyna reczna ...! :wink:

Poza tym sąsiedzi w zeszłym roku zapłacili 2000 zł. za gruszkę betonu a tata powiedział, że będzie nas to kosztować 1200 zł. W ogóle nie wiem skąd on bierze niektóre ceny. :-?

oj ...i napisz za ile kosztuje 1 m3 betonu - tu Tato moze mieć racje

bo

gruszka nie równa sie gruszka

.... a kubik równa sie kubik ... :)

za autoironię ... styl pisania ... poczucie humoru ...

poświecenie ... prace ... - z prezentowanych dzienników - Twój dziennik uważam M. za najciekawszy

brzoza

Tata chętnie ciąłby czymś innym niż gumówką, ale to oznacza kolejny wydatek. Chociaż nie wydziałam takiej gilotyny to myślę że gumówka ma więcej zastosowań w późniejszym "codziennym" użytkowaniu.

Natomiast pomysł prostowania prętów muszę tacie podsunąć, w końcu przed nami jeszcze dwa stropy.

Jaskółkom jednak nie dajemy się zagnieżdżać, bo jak zbudujemy mury to nie będą mogły bezkolizyjnie wlatywać i wylatywać. Zasłoniliśmy skarpy folią i to wystarczyło.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

makula bez urazy :wink:

Ty się tym ubijaniem nie przejmuj, w jakimś dzienniku było, że na pewno się uleży. Wystarczy pozostawić przez zimę, a przy twoim tępie nie ma obawy uleży się więc na wibrowaniu zaoszczędzisz, ale podejrzewam, że będziecie musieli pod koniec jeszcze trochę dosypać o to co usiądzie.