marcin2009 18.03.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 słuchajcie , jestem tu nowy , właśnie chcę rozpocząć kupno materiałów na budowę domu, czy kupujecie bez faktur? nie będę odliczał od podatku wiem, że jest taniej czy to bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 18.03.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Dobre pytanie... jak na pierwszy post na ogólnodostępnym forum. A Urząd Skarbowy co na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 18.03.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Z punktu widzenia kupującego - bezpieczne,Z punktu widzenia sprzedającego - niebezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.03.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Jesli Ci się nie należy zwrot różnicy VAT to : 1. Kupuj z usługą ( wtedy zawsze 7 %) 2. Bierz bez Faktury ( jeśli nie potrzebujesz do Banku jako rozliczenie transz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 18.03.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam. Odliczenia od podatku skończyły się kilka lat temu. A co do zakupów bez faktur :.WADY: w sytuacjach wyjatkowych brak mozliwości reklamacji, zdarza sie że mat.bud. bez faktur to pozagatunki lub takowe moga pochodizić z kradzieży, niektóre rzeczy mogą nie posiadać świadectw homologacji, a co za tym idzie, np przy pożarze spowodowanym przez wadliwe gniazdko ubezpieczyciel nie przyzna Ci odszkodowania bo masz obowiązek budować zgodnie z obowiazujacymi normami(wiem ze to już ostateczność ale ubezpieczyciel przyczepi się do wszystkiego do czego tylko może).ZALETY:Kasa, Kasa, Kasa, Kasa .......... Brak papierologii zwiazanych ze zwrotem VAT VZM.I ja właśnie w związku z idiotycznymi Polskimi przepisami i uciążliwymi procedurami wypełniania VAT VZM osobiście staram się kupować niektóre materiały bez faktur, ale nie jest to takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatunio 18.03.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 A co w przypadku kradzieży, dewastacji - jeżeli chcesz dostać odszkodowanie (jeżeli oczywiście budowa jest ubezpieczona) - nie trzeba mieć udokumentowanych wydatków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2009 18.03.2009 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 budowe będzie ubezpieczał tylko pies(żart) a nie posądzi mnie nikt o kradzież jeśli będę mieć podpisany papierek, że za towar zapłaciłem tyle i tyle?może to głupie, ale najpierw wszystko trzeba rozważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2009 18.03.2009 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 nie zależy mi na zwrocie podatku;orientowałem się trochę i wiem, że jest sporo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2009 18.03.2009 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Dobre pytanie... jak na pierwszy post na ogólnodostępnym forum. A Urząd Skarbowy co na to? a dlaczego? tylko pytam a widziałem w innych postacch , że chyba kupują tak ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 18.03.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Pewnie że kupuja, niektórzy nawet od fundamentu aż po dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatunio 18.03.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 budowe będzie ubezpieczał tylko pies(żart) a nie posądzi mnie nikt o kradzież jeśli będę mieć podpisany papierek, że za towar zapłaciłem tyle i tyle? może to głupie, ale najpierw wszystko trzeba rozważyć Odnośnie ubezpieczenia to jeżeli budujesz finansując budowę z kredytu (co myślę czyni większość) to ubezpieczenie musisz mieć bo żąda tego bank. Natomiast odnośnie kupowania bez faktury (co rozumiem w cenach netto, bo inaczej nie miałoby to sensu) to chyba jesteś mocno naiwny, że ktoś da Ci podpisany "papierek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2009 18.03.2009 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 rozmawiałem z jednym gościem i powiedział, że nie ma problemu, inaczej bym nie pytał o ten papierek nie biorę kredytu pod hipotekę tylko największy kredyt konsumpcyjny i tak powoli małymi kroczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.03.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Odnośnie ubezpieczenia to jeżeli budujesz finansując budowę z kredytu (co myślę czyni większość) to ubezpieczenie musisz mieć bo żąda tego bank. no Cóż... nie do końca prawda... w moim przypadku bank wymaga ubezpieczenia ale po przekazaniu budynku do użytkowania. Wcześniej nie trzeba mieć. Wiem że to dość głupie i wykupiłem ubezpieczenie od zdarzeń losowych.. dla siebie . Następne sprawa to ubezpieczenie domu w budowie... to nei jest taka prosta sprawa jak by się mogło wydawać. Ubezpieczenie od kradzieży ma takie bandyckie stawki (no bo budowa zwykle nie jest dozorowana przez mieszkańców) i takie obostrzenia że można sobie spokojnie ją odpuścić. W razie kradzieży albo nie dostaniemy odszkodowania albo dostaniemy jakieś grosze. Tak więc można nie mieszać faktur z tematem ubezpieczenia domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 18.03.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 A zwrot VATu w budownictwie? Nie zawsze da się bez faktury czy na usługę - a jeśli się nie da, to płacisz VAT, a potem sobie odliczasz. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts