Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto narzeka(ł) na dachówke Robena?

Recommended Posts

Pytam gdyż słysze sie opinie o ich krzywiźnie... Jakie jest zdanie Waszych dekarzy, czy Wasze własne. Nie wiem jak do teho podejsc gdy widac cała mase negatywnych opinii na forum dot. tez drogiego Ruppa.

Nie wiem na ile też 2 zamki jakie oferuje np Koramik czy Rupp są na tyle dobre aby za nie dopłącać

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rowniez mam Robena od prawie roku na 2 dachach i nie narzekam. O jej jakość pytałam dekarza przed zakupem i podczas pracy, powiedział mi że każda dachówka ceramiczna do materiał naturalny- wypalany, w związku z czym pojedyncze sztuki mogą być krzywe ale nie jest to dla niego jakimś szczególnym problemem podczas układania i później użytkowania dachu przez nas. Każdą tez pojedynczą dachówkę można w razie potrzeby wymienić. Moze inni dekarze narzekają, moje zdanie takie- jak baletnica garbata to i buty za ciasne...

Ja wybrałem Robena czarno-brązową. Jednak mój ojciec (kier-bud) podzwonił po dekarzach (sporo ich było) i najczęściej powtarzającą się opinią było:

"Taka jakość, jaka cena" Gdy to usłyszałem byłem zadowolony bo myślałem, że Roben jest raczej droższą dachówką - przynajmniej patrząc na fakturę, którą miałbym zapłacić :) Ale uświadomiono mnie, że to jednak średniak. Ogólnie trochę dobrych opinii trochę złych. Wszyscy polecali dwie firmy: Rupp Ceramika i Creaton. Wyszukałem trochę opinii na ich temat i znalazłem także negatywne opinię o nich i się trochę zdziwiłem. Szczególnie taki temat o nazwie coś w stylu: Creaton - kompromitacja... Powiedziałem o nich ojcu/dekarzom Powiedzieli, że są zaskoczeni, że takie coś ktoś przyjął. Nigdy w życiu czegoś takiego nie widzieli (przynajmniej nie tych producentów). Wg nich jest to po prostu dachówka 2/3 klasy sprzedana przez hurtownie jako 1 klasa. Jak stwierdzili, jak ktoś chcę zaoszczędzić bardziej niż się da i kupuje w niesprawdzonych hurtowniach po suuper cenach to tak jest. Ja w końcu wybrałem Creatona - czarna glazurowana. Dachówki są równiutkie, gładkie jak tafla szkła. 13 było uszkodzonych (na chyba 2500) następnego dnia mieliśmy 16 (pakowane po 4). Zamki bez porównania. Polecam sprawdzić, chyba nadal jest na nie promocja w której mi się udało je kupić. Może nie wyjdą dużo drożej niż Roben.

Zdjęcie:

http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200812/74114/241993/00000008.JPG

Ja wybrałem Robena czarno-brązową. Jednak mój ojciec (kier-bud) podzwonił po dekarzach (sporo ich było) i najczęściej powtarzającą się opinią było:

"Taka jakość, jaka cena" Gdy to usłyszałem byłem zadowolony bo myślałem, że Roben jest raczej droższą dachówką - przynajmniej patrząc na fakturę, którą miałbym zapłacić :) Ale uświadomiono mnie, że to jednak średniak. Ogólnie trochę dobrych opinii trochę złych. Wszyscy polecali dwie firmy: Rupp Ceramika i Creaton. Wyszukałem trochę opinii na ich temat i znalazłem także negatywne opinię o nich i się trochę zdziwiłem. Szczególnie taki temat o nazwie coś w stylu: Creaton - kompromitacja... Powiedziałem o nich ojcu/dekarzom Powiedzieli, że są zaskoczeni, że takie coś ktoś przyjął. Nigdy w życiu czegoś takiego nie widzieli (przynajmniej nie tych producentów). Wg nich jest to po prostu dachówka 2/3 klasy sprzedana przez hurtownie jako 1 klasa. Jak stwierdzili, jak ktoś chcę zaoszczędzić bardziej niż się da i kupuje w niesprawdzonych hurtowniach po suuper cenach to tak jest. Ja w końcu wybrałem Creatona - czarna glazurowana. Dachówki są równiutkie, gładkie jak tafla szkła. 13 było uszkodzonych (na chyba 2500) następnego dnia mieliśmy 16 (pakowane po 4). Zamki bez porównania. Polecam sprawdzić, chyba nadal jest na nie promocja w której mi się udało je kupić. Może nie wyjdą dużo drożej niż Roben.

Zdjęcie:

http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200812/74114/241993/00000008.JPG

witam, mam ta sama dachówkę jest po prostu piękna, w 2oo7 płaciłem 50 zł m2 brutto

Średzką falistą (czarno brązową) można już kupić za niecałe 40zł brutto. Plusa za ok 32 zł a Typ S ok 42zł.

Najbardziej krzywą dachówką jest Typ S. Ogólnie Roben jest dachówką ze średniej półki. Ale przy układaniu dla dekarza nie ma problemów.

Jak usłyszałem od klienta, że sąsiad ma Robena (Plusa) i dach mu cieknie bo taka krzywa dachówka to powaliło mnie z nóg :)

Ja mam średzką falistą plus kasztan i jestem zadowolony. Podczas układania okazało się, że kilka sztuk dachówek krawędziowych jest krzywych - zostały odłożone i czekają aż znajdę czas aby odwieźć je do hurtowni.... jakieś 200 zł odzyskam ;-)

[usunięte 3 kwietnia - pomieszałem ceny ;-) ]

Jak ktoś chce zobaczyć jak wygląda ta dachówka na dachu to mogę podesłać zdjęcia na priv.

U mnie na dachu już ponad 2 lata średzka falista / brąz / - żadnych problemów podczas układania , dekarze zachwyceni , wszystkie dachówki proste , żadna nie potłuczona , żadnych zwrotów czy reklamacji , czy to podstawowych dachówek , czy połówek , czy krawędziowych , czy gąsiorów , czy kominków went. etc ... - żadnych problemów podczas użytkowania do dzisiaj :D