aniaitomek 18.03.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 pytanie jak w temacie tyle, że 1. wiatrołap graniczyz garażem i będzie z nim połączony drzwiami2. częśc wiatrołapu będzie zajmowała szafa do sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 18.03.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Gorąco to pewnie tam nie będzie, ale zawsze w miarę ciepło, buty zawsze suchutkie a i błoto czy śnieg szybciej wyparuje. Pod szafą, oczywiście nie trzeba kłaść rurek. Moim zdaniem podłogówka w wiatrołapie jest bardzo dobrym pomysłem. Mam cały dół z podłogówką z wyjątkiem wiatrołapu i baaardzo żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 18.03.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Hm...Zalezy jakie masz wyliczone zapotrzebowanie tego pomieszczenia w OZC, mnie wystarcza podlogowe mimo niewielkiej powierzchni przy parametrach 34*C-28*C, ale Tobie moze nie wystarczyc.Teraz zalezy ile masz do dyspozycji przegrod (podlogi i sciany) w ktorych mozesz zamiescic ogrzewanie plaszczyznowe, jakie parametry pracy przewidujesz, no i wspomniane zapotrzebowanie i wymagana-ustalona temperatura tego pomieszczenia. Ja ustalilem sobie na 18*C w wiatrolapie - cieplej tam nie potrzeba, mam ok. 4,5m2 podlogi Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.03.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Hm... Zalezy jakie masz wyliczone zapotrzebowanie tego pomieszczenia w OZC, mnie wystarcza podlogowe mimo niewielkiej powierzchni przy parametrach 34*C-28*C, ale Tobie moze nie wystarczyc. Teraz zalezy ile masz do dyspozycji przegrod (podlogi i sciany) w ktorych mozesz zamiescic ogrzewanie plaszczyznowe, jakie parametry pracy przewidujesz, no i wspomniane zapotrzebowanie i wymagana-ustalona temperatura tego pomieszczenia. Ja ustalilem sobie na 18*C w wiatrolapie - cieplej tam nie potrzeba, mam ok. 4,5m2 podlogi Pzdr. Bez obrazy tylko w kwestii formalnej: nie uzależniałbym tego od wartości obliczonych w jakimkolwiek programie, tylko od rzeczywistego zapotrzebowania na ciepło. Może ono dość sporo się róźnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 18.03.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Ludzie nie wariujcie i nie popisujcie sie jakimiś wyliczeniam,i to tylko wiatrołap raptem 5 mkw z czego spora część zajmie szafa, ponadto będą tam 3 pary drzwi, więc łóżko tam już się pewnie nie zmieści. Skoro to pomieszczenie tylko przejściowe to każda temperatura pow 12-15st wystarczy, a ciepła podłoga zrobi swoje!. Koszt takiego ogrzewanie to kilkadziesiąt złotych. (w założeniu, że będzie robione przy okazji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts