Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy podłogówka ogrzeje wiatrołap 5m2

Recommended Posts

Gorąco to pewnie tam nie będzie, ale zawsze w miarę ciepło, buty zawsze suchutkie a i błoto czy śnieg szybciej wyparuje. Pod szafą, oczywiście nie trzeba kłaść rurek. Moim zdaniem podłogówka w wiatrołapie jest bardzo dobrym pomysłem. Mam cały dół z podłogówką z wyjątkiem wiatrołapu i baaardzo żałuję.

Hm...

Zalezy jakie masz wyliczone zapotrzebowanie tego pomieszczenia w OZC, mnie wystarcza podlogowe mimo niewielkiej powierzchni przy parametrach 34*C-28*C, ale Tobie moze nie wystarczyc.

Teraz zalezy ile masz do dyspozycji przegrod (podlogi i sciany) w ktorych mozesz zamiescic ogrzewanie plaszczyznowe, jakie parametry pracy przewidujesz, no i wspomniane zapotrzebowanie i wymagana-ustalona temperatura tego pomieszczenia. Ja ustalilem sobie na 18*C w wiatrolapie - cieplej tam nie potrzeba, mam ok. 4,5m2 podlogi

Pzdr.

Hm...

Zalezy jakie masz wyliczone zapotrzebowanie tego pomieszczenia w OZC, mnie wystarcza podlogowe mimo niewielkiej powierzchni przy parametrach 34*C-28*C, ale Tobie moze nie wystarczyc.

Teraz zalezy ile masz do dyspozycji przegrod (podlogi i sciany) w ktorych mozesz zamiescic ogrzewanie plaszczyznowe, jakie parametry pracy przewidujesz, no i wspomniane zapotrzebowanie i wymagana-ustalona temperatura tego pomieszczenia. Ja ustalilem sobie na 18*C w wiatrolapie - cieplej tam nie potrzeba, mam ok. 4,5m2 podlogi

Pzdr.

Bez obrazy tylko w kwestii formalnej: nie uzależniałbym tego od wartości obliczonych w jakimkolwiek programie, tylko od rzeczywistego zapotrzebowania na ciepło. Może ono dość sporo się róźnić.

Ludzie nie wariujcie i nie popisujcie sie jakimiś wyliczeniam,i to tylko wiatrołap raptem 5 mkw z czego spora część zajmie szafa, ponadto będą tam 3 pary drzwi, więc łóżko tam już się pewnie nie zmieści. Skoro to pomieszczenie tylko przejściowe to każda temperatura pow 12-15st wystarczy, a ciepła podłoga zrobi swoje!. Koszt takiego ogrzewanie to kilkadziesiąt złotych. (w założeniu, że będzie robione przy okazji).