pit79 18.03.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Mam mały dylemat, w tym momencie na stropi mam brzydkie dechy (grube na ok 7-10cm wpuszczone w belki stropowe, w sumie teraz to mój sufit i podłoga zarazem. Generalnie chciałbym od spodu przybic na te belki sufitowe szalówkę,, na górze bedzię układana wełna między legarami i deski podłogowe. Linie różowa i niebiesta oznaczają folie paroszczelną i teraz moje pytanie, z której zrezygnować, bo zdaje sobie sprawę że dwie to bez sensu.? Jeśli on miałaby być w innym miejscu to proszę o opinie.? Czytałem gdzieś że jak jest folia i drewno to trzeba dawać ruszt dylatacyjny a nie bezpośrednio jak płytę KG. Czy dać tą folię może tylko w kuchni i łazience, garażu i kołtownii.Nigdzie nie moge znaleść sytuacji takiej jak moja. http://img13.imageshack.us/img13/3503/dylemat.jpg Wpadł mi jeszcze do głowy taki pomysł by może tą folię dać tak jak tą różową ale od spodu. Wtedy między szalówką a folią będzie dylatacja, bo przyczepiłbym takerem np do tych starych brązowych dech. Byłbym wdzięczny za wskazówki i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.03.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 te stare brzydkie dechy to podpora polepy (izolacji) mozna je calkowicie wywalic i cala przestrzen legarow wypelnic izolacja z welny. paroizolacja jak juz to od spodu.tylko czy to nie byl przypadkiem strop wentylowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 18.03.2009 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 http://img295.imageshack.us/img295/3961/pict6881fn3.jpg Strop wygląda w ten sposób. Faktycznie była to podpora polepy, czy był wentylowany to nie wiem. Na stronie szkielet.pl przeczytałem własnie ze na stropie między kondygnacjami wogóle można z tej foli zrezygnować. Zastanawiałem się, co z tymi dechami , czy je zostawić, ew jakie byłyby plusy ich usunięcia? FlashBack mógłbys mi przybliżyć temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.03.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 ("sufit i podloga zarazem") o ile podloga w pomieszczeniach uzytkowych to, folii owszem mozna nie dawac, jezeli gdzies powyzej stropu bedzie pomieszczenie zimne to folia od spodu. ale takie poddasza domy towyzwanie i dla inwestora i wykonacy dechy mozna zostawic, jak izolowac? wszystko zalezy co i jak chcesz urzadzic jakie sa legary szer x wysok. jakie odstepy, jak sa wysoko od przyszlej podlogi, czy sufit musi byc na ich pulapie, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 18.03.2009 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 legary bedą miąły wysokość jakieś 8cm, ułożone w poprzek belek co pół metra na to deska podłogowa. Od spodu chciałem dać jeszcze łatę między belki stropowe i bić szalówkę 19mm na nią imitacje belek stropowych .Wełny byłoby ok 10-15cm bo belki stropowe mają ok 25-30cm wysokości, więc miejsca jest sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.03.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 legary bedą miąły wysokość jakieś 8cm, ułożone w poprzek belek co pół metra na to deska podłogowa. Od spodu chciałem dać jeszcze łatę między belki stropowe i bić szalówkę 19mm na nią imitacje belek stropowych <- to robie z g/k i stiuk choc to jest mozolna robota (sloje i trzeba na to sporo szablonow) choc tu mozna zrobic g/k miedzy legarami pozostawiajac ich czesc na widoku. Wełny byłoby ok 10-15cm bo belki stropowe mają ok 25-30cm <- to sa legary stropu 15cm izolacji "styknie" wysokości, więc miejsca jest sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts