michalp 18.03.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witajcie, Różnie różne osoby mówią, więc pytanie podsyłam na forum:- dom jednorodiznny z poddaszem użytkowym. Podłoga na piętrze - rurki od grzejników przymocowane do podłogi, styropian, rurki od podłogówki na styropianie, wylewka miksokretem. Podłoga na parterze - identycznie tyle, że jest pytanie - czy dawać folię budowlaną. A jeśli tak, to gdzie - na wylewkę betonową (pod tą wylewką grubości ok. 20 cm. już jest folia na styku gruntu). Ale jak przyjdzie hydraulik i będzie mocował rurki od grzejników, to będzie wwiercał się uchwytami przez folię, czyli będzie ją dziurawił. A więc może na styropian i dopiero na folię - rurki od podłogówki? Co radzicie? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.03.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 nie bardzo wiem o której folii piszesz.... ale w skrócie to jest to tak: izolacja na chudziaku: niektórzy dają folię budowlaną niektórzy papę zgrzewaną (a na nią dodatkowo folię) Na to idzie normalnie styro (to do podłóg) a na to folia i jastrych lub jeżeli jest podłogówka to na rurki nie daje się oczywiście już folii bo rurki od podłogówki układa się na specjalnym styropianie pokrytym folią generalnie jastrych nie powinien być kładziony bezpośrednio na styropian tylko na folię - chodzi tu o poślizg a nie izolację przeciwwilgociową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 18.03.2009 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Ale co w takim razie z rurkami do grzejników - hydraulik przytwierdza je uchwytami do wylewki betonowej. Jak dam folię, to w tych miejscach będą dziury (niewielkie, ale jednak). Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 18.03.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Ale co w takim razie z rurkami do grzejników - hydraulik przytwierdza je uchwytami do wylewki betonowej. Jak dam folię, to w tych miejscach będą dziury (niewielkie, ale jednak). Michał bedzie pan zadowolony ja tak zawsze robie i nikt nie narzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 18.03.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Folię kładziesz na styropian zazwyczaj jest wyżej niż te rurki - podocinaj paski styropianu, żeby wypełnić te przestrzenie przy rurkach i nad nimi- albo kup pare puszek pianki pistoletowej i wypełnij wszystkie dziury i dziurki pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.03.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Ale co w takim razie z rurkami do grzejników - hydraulik przytwierdza je uchwytami do wylewki betonowej. Jak dam folię, to w tych miejscach będą dziury (niewielkie, ale jednak). Michał skoro nie zrobiłeś izolacji przeciwwilgociowej chudziaka z papy termozgrzewalnej to i tak już po ptakach. Jeżeli Cięto pocieszy to ja też tego nie zrobiłem a folię pod styropian położyłem po przykręceniu rurek do posadzki co jak trafnie zauważyłeś nie pozwala na ciągłość izolacji... ale ja to zrobiłem całkiem świadomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo503 18.03.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 jastrych nie powinien być kładziony bezpośrednio na styropian tylko na folię - chodzi tu o poślizg a nie izolację przeciwwilgociową. Pytam poważnie -o jaki poślizg chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 18.03.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 W czasie trzęsienia ziemi nie czujesz praktycznie nic, płyta się ślizga w kierunku przeciwnym do ruchów tektonicznych ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 18.03.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 jastrych nie powinien być kładziony bezpośrednio na styropian tylko na folię - chodzi tu o poślizg a nie izolację przeciwwilgociową. Pytam poważnie -o jaki poślizg chodzi ? O ten sam , dla którego do płytek biorą klej elastyczny. Płyta przy zmianie temperatury zmienia wielkość, kurczy się lub rozciąga. Płyta pracuje dlatego są dylatacje brzegowe wylewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.03.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Pytam poważnie -o jaki poślizg chodzi ? w różnych miejscach w domu powinien być"poślizg". A to w łączeniach płyt GK. A to daje się dylatacje na styku ściany i jastrychu. Kobiety też lubieją podobno dopiero jak jest poślizg... No to ja się nawet nie dziwię że jastrych ma się ślizgać po styropianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 20.03.2009 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Nawiązując do tematu wątku Jakie są przeciwskazania do następującego układu: Obecnie mam (od dołu): - piasek ok. 30 cm; - folia budowlana; - beton B20 15 cm; Hydraulik powiedział dzisiaj, że - teraz położy rurki od grzejników,potem to się wszystko obłoży styropianem. I dopiero na to folia budowlana i miksokret. Czy tak jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 ... Płyta przy zmianie temperatury zmienia wielkość, kurczy się lub rozciąga ... a co stoi na przeszkodzie aby jastrych sie kurczył i rozciągał na styropianie ... ? chodzi o wygode ? ze lepiej /fajniej/ mu sie kurczyc na folii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.03.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 już pisałem... jak jest poślizg to fajniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 i wygodniej jest maluchom, kiedy maja całkiem sucho ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts