seba_x 18.03.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 mam pytanie jak w temacie , planuję ocieplić strop między piętrem a stryszkiem nieużytkowym , ekipy zachwalają swoje produkty , ci od wełny twierdzą że ekofiber ciągnie wilgoć i "siada" tracąc przy tym na izolacyjności , i na odwrót ci od ekofibra twierdzą że to właśnie wełna wilgotnieje , że trzeba dawać folie .. itp czy ktoś z was ma doczynienia z tym tematem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.03.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 mam pytanie jak w temacie , planuję ocieplić strop między piętrem a stryszkiem nieużytkowym , ekipy zachwalają swoje produkty , ci od wełny twierdzą że ekofiber ciągnie wilgoć i "siada" tracąc przy tym na izolacyjności , i na odwrót ci od ekofibra twierdzą że to właśnie wełna wilgotnieje , że trzeba dawać folie .. itp czy ktoś z was ma doczynienia z tym tematem ? Ja w strop między legary dawałem granulat wełny. Folii nie dawałem, ale gdybym miał łazienkę, czy kuchnię pod spodem to bym folię dał. Jeśli chodzi o wilgoć to nie wiem co bardziej chłonie z tych 2 produktów, ale ma znaczenia co tam będzie. Nawt jak wsypiesz granulat styropianowy to nie może tam dostać się wilgoć bo belki drewniane zgniją jeśli nie będzie odprowadzenia wilgoci. U ciebie jeśli szczelnie podłogi na stryszku nie przykryjesz to nie ma znaczenia co tam wysypiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 19.03.2009 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 więc tak : od góry nie chcę niczym przykrywać bo jest to raczej bardzo trudno zrobić , od dołu będą dwie łazienki z wentylacją mechaniczną . zastanawiam się jeszcze czy podbić wiązary od spodu płytą osb czy może zrobić stelaż na regipsy i na nie od góry dać granulat wełny ? http://images44.fotosik.pl/87/3775933c67765570m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.03.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 więc tak : od góry nie chcę niczym przykrywać bo jest to raczej bardzo trudno zrobić , od dołu będą dwie łazienki z wentylacją mechaniczną . zastanawiam się jeszcze czy podbić wiązary od spodu płytą osb czy może zrobić stelaż na regipsy i na nie od góry dać granulat wełny ? http://images44.fotosik.pl/87/3775933c67765570m.jpg Ja poszedłem na extremum. Dałem płytę K-G zamocowaną bezpośrednio do legarów (rozstaw około 50cm) i wsypałem 22cm granulatu wełny. Po roku czasu nic złego się nie dzieje, choć bałem się pęknięć na płytach. Oczywiście łączenia płyt były zabezpieczone deskami, do których przykręcone były wkręty K-G. Ryzyko jest, że belki poskręca i płyty popękają. Normalnie dałbym stelaż stalowy, ale zależało mi na wysokości pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.03.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 sprawdziłem ten ekofiber, nic się z nim nie dzieje, nie jest wilgotny ani zagrzybiony ani w inny sposób zmieniony, jaki był taki jest a sypales sam czy ekipa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.03.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Co to znaczy, że coś wilgotnieje? Żaden materiał nie wilgotnieje sam z siebie. Para wodna przechodząc przez izolację cieplną może osiągnąć stopień nasycenia i zacznie się wykraplać bez względu na rodzaj materiału użytego do izolacji cieplnej. Zaletą ekofibru jest fakt, że chłonie on ten kondensat a następnie w sprzyjających warunkach umożliwi jego odparowanie (oczywiście w określonych ilościach). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 11.05.2009 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 sprawdziłem ten ekofiber, nic się z nim nie dzieje, nie jest wilgotny ani zagrzybiony ani w inny sposób zmieniony, jaki był taki jest możesz podać namiary na firmę która robiła u ciebie ekofiber ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 11.05.2009 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 syn męża ma cały dom (drewniany) ocieplony ekofibrem. rewelacja.cieplutko w zimie , chłodno w lecie .super.i wszystko w porządku. już trzeci rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 10.06.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Czy to prawda, że przy Ekofibrze nie trzeba WOGÓLE wentylować połąci dachowej ???? Kurcze zaczyna mi się to podobać, bo nie znoszę wełny ....nie chce słyszeć w swoim domu o żadnych latających igłach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.06.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Właśnie zasypuję strop drewniany 45 cm warstwą granulatu wełny, bezpośrednio na stelaż stalowy i płyty k-g ! Zauważyłem że sufit "siada" ok. 2 cm w środku pomieszczenia względem ścian! Nie wiem czy to problem, mam nadzieję że nic więcej się dziać nie będzie. Na oko nic nie widać, dopiero po przyłożeniu łaty wychodzi "brzuch" Myślę że ciężar granulatu wełny powinien być wzięty pod uwagę przy wyborze, 1 m3 to 60 kg !!! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 12.06.2009 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Właśnie zasypuję strop drewniany 45 cm warstwą granulatu wełny, bezpośrednio na stelaż stalowy i płyty k-g ! Zauważyłem że sufit "siada" ok. 2 cm w środku pomieszczenia względem ścian! Nie wiem czy to problem, mam nadzieję że nic więcej się dziać nie będzie. Na oko nic nie widać, dopiero po przyłożeniu łaty wychodzi "brzuch" Myślę że ciężar granulatu wełny powinien być wzięty pod uwagę przy wyborze, 1 m3 to 60 kg !!! Pozdr. teraz nie pamiętam czy wełna jest cięższa niż ekofiber czy na odwrót , fachowcy doradzają mi żeby zrobić "gęsty stelaż" i podwójnie g-k macie namiary na sprawdzone ekipy z ekofibrem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.06.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 a jak wyglada sprawa samodzielnego ukladanie ekofibru? Mozna w ogole to samodzielnie kupic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.06.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Tak wygląda mój salon ,,, Nie chcę Was straszyć ale popatrzcie co może się stać po wysypaniu wełny w granulacie na strop wykonany z profili i płyt http://img79.imageshack.us/img79/5558/zdjcia0043.jpg http://img268.imageshack.us/img268/9241/zdjcia0044k.jpg Zdjęcia z komórki bo akurat aparatu nie miałem, niby wszystko ok, profile gęsto itd. ale to tylko pomaga jeśli chodzi o wyginanie płyt, nośność takiego stropu jest taka sama !!!! Wysypałem ok. 50 cm grubości a w środku niechcący więcej i oto efekt ! Wieszaki obrotowe puszczają , wszystkie zostały na górze Teraz sprzątanie i jedziemy jeszcze raz, tym razem wysypię mniej i poskręcam profile nośne z wieszakami żeby mieć pewność że za kilka lat nic mi na głowę nie spadnie! Ehh ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.06.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 my od dwóch lat mamy ekofiber i zupełnie nic się z nim nie dzieje. Wysypane 25 cm , co podobno daje 30 cm wełny. Żadnych dodatkowych folii. Robili nam panowie z firmy Modern Dach z Włocławka. Ekofiber leży na stelażach i płytach karton-gips. Nie ma żadnych pęknięć na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 13.06.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 o kurde- piczman - dobrze że nikomu nic się nie stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 13.06.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 O żesz Piczman, współczucia , dobrze że zmieniłem koncepcję i zrezygnowałem z podwieszanego na rzecz płyt OSB i nastpnie g-k mocoanych do wiązarów. 60m cm welny na razie leży i jest wszystko OK. Ku... nie mogę z tego co Ci się stało, masakra. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emer 13.06.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Jasny gwint, Piczman... kondolencje. Aż się zalogowałem, żeby wyrazić współczucie, bo zazwyczaj podczytuje forum bez logowania.Też mam zamiar zasypać strop, więc wyciągnę wnioski z Twojego nieszczęścia. Dzięki za te zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emer 13.06.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 a jak wyglada sprawa samodzielnego ukladanie ekofibru? Mozna w ogole to samodzielnie kupic? Możesz spróbować tu: http://www.gaik.pl/Ekofiber.html Daleko masz, ale może da radę wysyłkowo, albo chociaż powiedzą gdzie zamówić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.06.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 "Piczman" stelaż kratownica i zwiększ ilość mocowań a po wypoziomowaniu zrób kilka mocowań na sztywno. Nie przeginaj z grubością izolacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 13.06.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Możesz spróbować tu: http://www.gaik.pl/Ekofiber.html Daleko masz, ale może da radę wysyłkowo, albo chociaż powiedzą gdzie zamówić? dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts